Încă o zi în vestul insulei Lefkada: Agios Nikitas – Milos BeachHome » Din calatorii » Am fost aici » Încă o zi în vestul insulei Lefkada: Agios Nikitas – Milos Beach

Pentru a patra zi am avut în plan să ajungem în sătucul pescăresc în care am căutat inițial cazare, Agios Nikitas și la două plaje: Milos și Kathisma. Sperând la ceva mai puține serpentine, am hotărât să o luăm prin Nidri – adică pe coasta estică -, și apoi pe lângă capitala insulei pentru ajunge la destinația noastră. N-am avut cu mult mai mult noroc, dar măcar mă puteam încuraja privind la poza unui cățel surprins pe motocicletă cu o zi în urmă. Dacă respectivul putea parcurge drumurile de pe insula asta cu atât de mult calm însemna că nu e chiat atât de rău. Adevărul e că după 7 zile ajunsesem și eu să mă obișnuiesc cu drumurile de pe insulă. Până în apropiere de capitala insulei, drumul a fost plăcut, dar după ce am cotit-o la un moment dat spre vest, am început din nou să urcăm și să coborâm pe drumuri șerpuite.

Dacă sunteți cazați în sudul insulei, la Agios Nikitas, puteți ajunge pe mai multe drumuri, dar cu cât urcați mai sus pe munte cu atât panorama va fi mai spectaculoasă. Singura problemă e că peisajul te fură ușor și ai toate șansele să ajungi pe drumuri forestiere.

Nu știu dacă Agios Nikitas mai poate să fie numit sătuc pescăresc. În prezent este una dintre cele mai solicitate stațiuni de pe insulă, cu o mulțime de pensiuni și taverne; și e încă în plină expansiune. Locurile de parcare se găsesc greu chiar și la sfârșit de sezon.

Atmosfera e încă plăcută iar senzația de aglomerație nu este apăsătoare. E o plăcere să te plimbi în sus și în jos pe străduțele înguste. Pe pietonală, principala arteră comercială care se termină lângă mare, tavernele sunt cochete iar magazinele de suveniruri ceva mai pretențioase decăt în alte locuri. La taverna Klimataria aveau meniul și în română și mai toate mesele ocupate. Prețurile sunt prietenoase, mâncarea a fost bună iar terasa, deși destul de departe de faleză, a drăguță, scăldată în verdeață.

De pe mica plajă, din jumătate în jumătate de oră, pleacă o barcă către plaja Milos la prețul de 3€/sens/persoană și în nici 3 minute de drum sunteți pe plajă. Iubitorii de drumeții pot ajunge pe plajă și traversând dealul pe o potecă marcată.

Inițial am vrut să ajungem pe două plaje: Milos și Kathisma. Plimbându-ne însă prin Agios Nikitas am văzut multe afișe de protest, comunitatea locală cerând ca Milos să nu aibă aceeași soartă ca și Kathisma, care a cunoscut o amplă dezvoltare, mult prea brutală, în ultimii ani. Nu știu dacă în trecut se asigura accesul pe mare din Agios Nikitas spre Kathisma, dar anul trecut, în septembrie, doar până la Milos se putea ajunge cu barca. Cine dorea să ajungă la Kathisma era sfătuit să o ia pe șosea sau la pas pe una dintre potecile care traversau dealul. Milos, în schimb, încă și-a păstrat farmecul unei plaje destul de sălbatice și nu este amenajată, motiv pentru care e indicat să aveți la voi răcoritoare și gustări. Din nou, nu am avut noroc de valuri, dar ne-am simțit mult prea bine aici pentru a ne mai dori să ajunge și pe altă plajă.

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content