Switch to 🇺🇸
FAQs
Ce este ilustrația științifică?
Ilustrația științifică este o disciplină aflată în serviciul comunicării științifice, care îmbină arta cu știința în scopul sintetizării și reprezentării vizuale clare și obiective a informațiilor științifice, asistând oamenii de știință în activitatea lor de identificare, descriere, clasificare și denumire a unei specii. Ilustrația științifică este, în cele mai multe cazuri, o muncă de echipă. O ilustrație științifică este rezultatul colaborării între un om de știință și un ilustrator. Poți afla mai multe din acest articol ->
Cum decurge o colaborare cu un ilustrator științific?
Realizarea unei ilustrații științifice implică mai mulți pași. Se vor discuta scopul ilustrației, publicul țintă, modul de publicare, timpul avut la dispoziție și bugetul, modul de punere la dispoziția ilustratorului a materialelor de referință și a studiilor relevante pentru o bună înțelegere a subiectului care se vrea ilustrat, formatul de livrare al ilustrației finale.
Pe baza acestor informații se vor identifica împreună cele mai bune soluții și tehnici care să răspundă cerințelor precum și numărul de corecții care depind de complexitatea subiectului ilustrat. Pentru rezultate cât mai bune este absolut necesară o comunicare cât mai bună și deschisă între cele două părți.
Cine deține dreptul de autor al unei ilustrații(științifice)? Cui rămân originalul și schițele? Ce alte drepturi conexe are ilustratorul?
Drepturile de autor pentru o ilustrație(științifică) sunt întotdeauna ale ilustratorului. Asta înseamnă că clientul primește doar dreptul de repoducere al ilustrației în condițiile agreate cu ilustratorul.
Originalul și/sau schițele rămân, în cele mai multe cazuri, ilustratorului.
Ilustratorul are dreptul moral, conex dreptului de autor, de a fi recunoscut ca autor al ilustrației (prin semnătură sau alte mențiuni) și de a-și prezenta ilustrația în portofoliu.
Există un cost minim pentru o ilustrație(științifică)?
Deoarece fiecare proiect e unic și depinde de complexitate și durata de timp necesară, e greu de apreciat un cost minim / oră sau proiect. Orientativ, pentru costul minim/oră se poate lua în considerare salariul mediu lunar brut pe economie.
Accepți să publici advertoriale pe blog?
Deoarece blogul are o notă foarte personală, în primul rând nu accept advertoriale scrise de alte persoane. În al doilea rând, din respect pentru cititori, nu accept să scriu advertoriale pentru produse sau servicii pe care nu le-am încercat sau în care nu cred. În al treilea rând, nu accept să scriu pe acest blog advertoriale care nu au vreo legătură cu categoriile de subiecte existente.
Altfel, dacă crezi că ai idei de colaborare potrivite cu conținutul acestui blog, aștept cu interes să ne auzim.
Accepți să scrii articole/advertoriale/conținut pentru alte platforme?
Da, sunt deschisă la astfel de colaborări. Informații despre domeniile mele preferate găsești aici, dar accept și alte provocări.