Legume si ierburi care se regenereaza. Legume perene



Home » Din gradina » Legume si ierburi care se regenereaza. Legume perene

Recent am vazut intr-un grup pe facebook, o plansa cu legume cu o puternica capacitate de regenerare, pe care trebuie sa le plantezi o singura data pentru a te bucura de ele mult, mult timp. Dupa ce am facut cateva ‘sapaturi’ am mai gasit cateva legume si ierburi care se regenereza si legume perene.  Iata lista:

1. Usturoiul

De cate ori nu ti-au incoltit cateii de usturoi in camara? Ai taiat mugurele si l-ai aruncat. Pe viitor pastreaza catelul de usturoi incoltit, pune-l intr-un pahar cu apa, in geam la soare sau planteaza-l direct in pamant. Vei avea usturoi verde, proaspat.

2. Ceapa verde, ceapa rosie sau galbena, prazul, feniculul, telina, lemongrass

Nu arunca capatul cu mustacioare la gunoi. Tine-le intr-un pahar cu apa la soare sau planteaza-le in pamant. In scurt timp vei avea ceapa verde din nou! Sau daca aveti rabdare puteti astepta pana la formarea unui nou bulb.

3. Ghimbirul

La fel ca si ceapa, radacina de ghimbir poate fi re-plantata in sol, dar procesul poate dura cateva luni.

4. Varza chinezeasca sau Bok Choy, varza si salata verde

Ati ghicit, principiul e acelasi. Cotorul cu radacina se tine intr-un pahar cu apa sau se re-planteaza in pamant. In cateva zile capatana se regenereaza.

5. Morcovii

Desi la noi nu prea se obinuieste sa mancam frunzele de la morcovi, acestea sunt comestibile si numai bune pentru salate. Pentru a avea aceasta ‘verdeata’ in bucatarie e suficient sa puneti capetele de morcov in apa, la soare.

6. Busuiocul, coriandrul

Pune cateva frunzulite de busuioc sau coriandru,  intr-un pahar cu apa si pune-l intr-un loc cu lumina directa a soarelui. Atunci cand radacinile sunt de aproximativ 2 centimetri lungime, le puteti planta in ghivece.

7. Anghinarea

In afara de faptul ca trebuie protejata iarna de ger, se pare ca nu este foarte pretentioasa, fiind o leguma perena robustade care te poti bucura mai multi ani.

8. Napul porcesc sau topinamburul

Mai mult decat peren, invaziv! Deci, atentie pe unde il plantati! Compenseaza insa prin aroma de ciocolata a florilor si prin aspectul decorativ. Este o planta din familia Asteraceae, apartinand, ca si floarea soarelui, genului Helianthus. Tuberculii sunt dulci si pot fi consumati in stare cruda sau gatita.

9. Hreanul

La fel de invaziv ca si napul porcesc, este recomandat sa fie plantat in containere, la soare. Se spune ca cel mai delicios hrean este cel recoltat dupa primul inghet.

10. Sparanghelul

Desi pana la primele recolte e nevoie de 2-4 ani, sparanghelul, leguma regilor merita asteptarea. Se incadreaza foarte bine printre flori.

11. Macrisul

Prefera zonele umbroase si are nevoie de multa apa. Dupa insamantare plantele trebuie rarite pentru a avea suficent spatiu sa se dezvolte de-a lungul anilor.

12. Rubarba

Rubarba este o planta superba cu frunze mari, aproape indispensabila pentru oricine doreste sa aiba rapid ‘fructe’ la indemana pentru placinte  si  deserturi.  Din punct de vedere tehnic, insa, rubarba este o leguma, care la fel ca si sparanghelul are nevoie de cativa ani pentru a da primele recolte. Este usor de divizat si inmultit.

13. Cartofii

Tot mai multi specialisti sustin ca este recomandata plantarea cartofilor in containere. Folositi ghivece de dimensiunea unei galeti si adaugati compost pana la jumatate. Asezati un cartof de samanta(care in prealabil a fost tinut la rece pentru a da lastari mai vigurosi) in compost si umpleti apoi ghiveciul. Este important sa pastrati compostul din ghiveci umed. Dupa 6 pana la 10 saptamani cartofii se pot recolta, prin simpla rasturnare a ghiveciului. Procesul se poate repeta prin plasarea la loc a unui cartof matur. O alta solutie, in special pentru gradinile mici, ar fi plantarea cartofilor pe verticala, in tunel de plasa, folosind compost si paie.

Ganditi-va, deci, de ori inainte de a arunca ceva la gunoi! 😉

Tu ce alte asemenea plante cunosti?

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content