Alegerea plantelor pentru zonele umbrite din gradinaHome » Din gradina » Alegerea plantelor pentru zonele umbrite din gradina

V-am povestit deja despre unul dintre planurile care privesc gradina din acest an. Desi “pallet garden” a aparut ca o solutie pentru spatiile/gradinile  mici, mie mi se par si foarte aratoase. Cum spatiul, la noi, nu este o problema, considerentul estetic a fost cel care m-a dus la dorinta de a incerca acest tip de gradinarit. Dupa cum am spus, vreau sa incerc atat realizarea unei gradini vericale cu ajutorul paletilor, cat si a unei gradini orizontale.

Gradina orizontala pe palet urmeaza sa fie plasata intr-o zona preponderent umbroasa, asa ca am inceput sa caut legume si plante aromatice potrivite pentru aceste conditii.

Am gasit urmatoarele legume si plante aromatice care se pot dezvolta si la umbra: telina, fasolea, spanacul, salata verde, broccoli, conopida, mazarea, sfecla, ridichiile, varza, varza de Bruxelles, varza creata, ceapa, macrisul, rucola, salvia, rozmarinul si menta.

La acestea as mai adauga castravetele si dovleacul – cel putin la noi in gradina s-au dezvoltat frumos anul trecut in conditii de semiumbra/umbra.

La fel, fasolea, mazarea, varza si macrisul nu au avut probleme cu umbra. Menta, in schimb, la noi e in plin soare si ii merge foarte bine. Inainte, am avut-o plantata la umbra, intr-o zona mai umeda si pot sa spun ca aroma nu era la fel de puternica.

Nu m-am putut abtine sa nu ma uit si dupa cateva flori care prefera umbra si care sa vina in completarea lacramioarelor. Pe langa lupin si degetel, cu care am mai experimentat fara succes, anul asta mai adaug pe lista si cateva anemone, caldaruse si neaparat cateva hortensii la care visez de ceva timp. 🙂

Tu ce plante ai incercat sa cresti la umbra?

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content