Despre Nicoleta si lucrusoarele ei fabuloase am vrut sa va povestesc inca din iarna. Nu a fost sa fie atunci, dar acum e un moment numai bun sa va povestesc despre o veche prietena si ‘tovaras’ de calatorii.
Entuziasmata de toate minunatiile primite de la ea cadou, facute cu mainile ei si care imi fac mansarda mai frumoasa am provocat-o sa-mi povesteasca mai multe despre aceasta indeletnicire a ei si iata ce am aflat:
De unde si de cand pasiunea pentru hand-made? Te-ai axat de la inceput pe scrapbooking sau ai inceput cu altceva?
In 2006 am vizitat Marea Britanie, la invitatia unui ONG cu care colaborez. Atunci am cunoscut-o pe Val, o doamna care facea felicitari handmade. Mi-a placut foarte mult ideea. Intoarsa acasa am inceput timid sa fac si eu felicitari pe care le daruiam prietenilor, familiei, cu ocazia diverselor evenimente, Craciun, Pasti. Val m-a ajutat cu foarte multe materiale, hartie de design, diverse unelte, perforatoare. Am primit o cutie intreaga cu ‘goodies’, cum imi place sa spun. Eram entuziasmata.
Am inceput apoi sa caut tutoriale de scrapbooking pe youtube. Am invatat sa fac albume pentru fotografii folosind diverse tehnici si din diverse materiale (plicuri, carton). Apoi am inceput sa-mi caut materiale pe site-urile a caror link-uri erau date de catre persoanele pe care le urmaream pe youtube. Am continuat sa fac felicitari, dar din pacate lumea a cam uitat sa dea cadou felicitari, asa ca m-am axat mai mult pe albume pentru fotografii. In Romania nu prea se gaseau materialele de care aveam nevoie, asa ca am inceput sa caut pe internet. In prezent cumpar produsele si materialele de care am nevoie de pe ebay, de la cativa vanzatori pe care i-am contactat in prealabil si pe care i-am intrebat daca livreaza produse si in Romania.
Ce este scrapt-bookingul si care au fost/sunt sursele tale de inspiratie?
Am cautat pe wikipedia sa aflu si eu ce insemna scrapbooking-ul. Iata ce am aflat (pe scurt):
In secolul al 15-lea au aparut “cartile obisnuite” ( common books), care erau populare in Anglia,si care erau o modalitate de a compila informatii, retete, citate, scrisori, poezii, etc. Fiecare ‘common book’ era unica in functie de interesele particulare ale creatoarei cartii. Albumele de prietenie au devenit populare în secolul al 16-lea . Aceste albume au fost folosite mai mult ca anuare zilnice moderne, in cazul in care prietenii isi notau numele lor, adaugau informatii despre o excursie pe care au facut-o, un loc pe care l-au vizitat, texte scurte sau ilustratii, la cererea proprietarului albumului .
Deci un fel de oracol cum tineam si noi, la scoala! 🙂
Da! Doar ca in plus fata de pastrarea amintirilor, acest hobby a devenit foarte popular pentru comunitatile de scrapbooking. Hobbyists, cunoscut sub numele de “scrappers” sau “scrapbookers”, se aduna impreuna la diverse evenimente, la magazinele locale de profil, conventii si schimba intre ei idei, tehnici. Acest “curent de scrapbooking” se bucura de o dezvoltare si are o “priza” foarte buna la public in SUA, unde este o adevarata industrie si evenimentele care se organizeaza cu ocazia prezentarilor de noi produse ale diverselor branduri sunt gradioase.
In concluzie scrapbooking-ul este o metoda de conservare a istoriei personale si de familie, sub forma unui album. Suveniruri tipice includ fotografii, articole din ziar, bilete de teatru, film, tag-uri pentru journaling. Scrapbooking este un hobby si nu numai care este practicat pe scara larga in Statele Unite ale Americii .
Am gasit multi creatori care ma inspira, de la care poti prelua idei, tehnici. Se intampla sa vad o creatie a unei persoane si imediat sa-mi vina o idee cu totul diferita de a ei, dar la care poate nu m-as fi gandit. Nu-mi place sa copiez, folosesc tehnicile, da, sau aceleasi materiale dar produsul finit nu e acelasi. Imi place sa fac lucruri noi, nu cred ca am facut doua produse la fel, exceptand poate felicitarile de Craciun sau Paste.
Observ o tenta vintage si accente de shabby-chic in mai toate creatiile tale. De ce te inspira liniile acestea?
Imi place foarte mult Jane Austen si tot ce tine de acea perioada. Imi plac dantelele, florile din hartie sau material textil si tot felul de alte accesorii pe care le pot include in creatiile mele, chei vechi, roti de ceas, etc. Imi place stilul vintage, shabby chic. Sunt constienta ca nu la toata lumea ii place acest stil, dar eu nu sunt adepta lucrurilor facute sa arate comercial. Fac albume sau alte lucruri si pe comanda, dar intotdeauna am incercat sa imi mentin stilul, exceptie fac albumele pentru copii.
Ce surprize ne-ai pregatit pentru inceputul de primavara?
Cadouri…. Cadouri…Ma pregatesc pentru 8 Martie si Sarbatorile de Paste. Poate ceva de Valentine. Voi face felicitari, albume pentru fotografii, rame foto. Am un magazin pe Breslo, Crafty si un blog unde mai scriu din cand in cand Fabulous Little Things.
Sper sa va fie de folos acest articol la alegerea celor mai frumoase cadouri de Craciun, Valentine’s Day si Paste! 😉