A aparut deja in toate florariile, pietele si magazinele de profil, semn ca primavara se apropie. Cea mai des intalnita varietate, Primula vulgaris, ne incanta cu flori mari in nuante de galben, oranj, purpuriu, rosu, roz si alb, toate cu mijlocul galben bine conturat.
Informatii, crestere si ingrijire:
- Denumire latina: Primula.
- Denumire populara: Primula.
- Familia: Primulaceae.
- Origine: China.
- Aspect: stufos.
- Inaltime: 20-38cm.
- Perioada de inflorire: iarna/inceputul primaverii.
- Expunere: in plina lumina. Iarna este indicata o usoara expunere directa la soare. Desi rezista si ca plante de interior, se simt cu mult mai bine afara.
- Temperatura: florile se pastreaza mai mult la racoare, intervalul de temperatura optim fiind intre 10-16ºC.
- Udare: medie. Frunzele moi si ingalbenite sunt un semn ca planta a fost prea mult udata. Substratul trebuie pastrat umed dar trebuie evitata baltirea. Deoarece frunzele sunt acoperite cu perisori fini, acestia pot retine apa, provocand astfel putrezirea frunzelor si aparitia putregaiului. Nu pulverizati, deci, frunzele cu apa.
- Fertilizare: in perioada de inflorire, din 2 in 2 saptamani se poate aplica un ingrasamant lichid bogat in potasiu.
- Inmultire: prin seminte sau prin divizarea plantelor dupa incheierea perioadei de inflorire.
- Substrat: pe baza de muschi de turba.
- Transplantare: la inceput de toamna Primula obconica si Primula sinensis trebuie mutate intr-un ghiveci de marime mai mare iar Primula vulgaris trebuie plantata in aer liber.
- Boli si daunatori: nu sunt plante sensibile, totusi, uneori pot aparea larve de gargarite, afide sau paianjeni rosii. Acestea pot fi indepartate prin ruperea frunzelor afectate. In plus mai pot fi afectate de putregai, datorita udarii excesive.
- Specii des intalnite in comert: Primula obconica – printe cele mai cunoscute, este mai robusta oferind varietati monocolore (albastru, purpuriu, oranj, alb) sau bicolore(rosu si alb sau albastru si alb) parfumate. Primula vulgaris se remarca prin flori mi mari si varietate de culori, fiind potrivita pentru a fi cultivata in aer liber.
- Alte specii: Primula sinensis, P. malacoides, P. denticulata, P. ‘Kewensis’, P. veris, P. acaulis(care prefera zonele umbrite din gradina).
Atentie: Primulele din speciile obconica si sinensis, pot provoca iritatii pielii!