Zidurile albe din OstuniHome » Din calatorii » Am fost aici » Zidurile albe din Ostuni

Prima noastra zi petrecuta in minunata Puglia a fost foarte incarcata. Ne-am inceput ziua in Alberobello, de acolo am fugit pana in Locorotondo si apoi ne-am indreptat spre Ostuni, “la citta bianca della Valle D’Itria”. Inca din parcare aveam impresia ca am ajuns la Minas Tirith in Gondor! Pentru ca am ajuns aici dupa-masa tarziu, ne-am bucurat doar de o plimbare printre zidurile cetatii si de panorama. Zidurile orasului pastreaza inca 8 turnuri si 2 porti.

Ostuni este “cocotat” pe trei dealuri, iar de la inaltime de peste 200 de metri ofera o panorama frumoasa pana la mare. Centrul istoric, la fel ca si  restul oraselelor pe care le-am vizitat este format dintr-un labirint de stradute si trepte, care cand coboara cand urca, flancate de locuinte varuite in alb. Originile orasului sunt legate de triburile ilirice ale messapilor desi exista dovezi ca zona ar fi fost locuita inca din Paleolitic. Romanii l-au numit “Sturnimum”, de la messapinaul “Astu Neon”(Astu – oras fortificat, Neon – nou). Bineinteles, la fel ca si in cazul altor orse din Puglia, trecutul sau nu a fost lipsit de momente dramatice. Incepand cu Renasterea, orasul a avut momente de glorie si de declin. Dupa o perioada de glorie sub dominatia spaniola a Isabelei de Aragon si a familiei Sforza, Ostuni e lovit de ciuma si intra intr-o perioada de declin sub controul feudal al familiei Zevallos. Cunoaste o noua perioada de inflorire sub Bourbonii care muta centrul orasului din piazza del Moro in piazza Liberta. Adevarul e ca mixul asta de influente se vede peste tot.

Ostuni e la aproximativ 25 de km de Locorotondo. Daca sunteti cu masina ar fi pacat sa il ratati. Chiar si cu transportul in comun puteti gasi usor o legatura. La intoarcere, spre Monopoli, unde eram cazati, am luat-o inspre coasta. Iar cum se vede dinspre coasta Ostuni te lasa fara cuvinte! Pacat ca am fost in octombrie si ziua fiind mai scurta nu am reusit sa facem si o baie. Parco delle Dune Costiere e renumit pentru plajele premiate cu “Blue Flag”.  Poate voi, daca ajungeti pe acolo, veti fi mai norocosi! 🙂

ostuni-16
ostuni-15
O mare de maslini seculari si marea
ostuni-14
ostuni-13
ostuni-12
Zidurile albe din Ostuni
ostuni-11
ostuni-10
Privind spre mare
ostuni-9
Arcuri
ostuni-8
Terase ascunse
ostuni-7
Stradute inguste si miros de alb
ostuni-6
In sus si in jos prin orasul vechi
ostuni-5
Catedrale di Ostuni
ostuni-4
Palazzo Vescovile – Ostuni
ostuni-3
Palazzo Francesco(Municipio) – Piazza Liberta – Ostuni
ostuni-2
Colonna si Sant’Oronzo – Piazza Liberta – Ostuni
ostuni-1
Chiesa del Carmine
error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content