Vacanta cu masina in Puglia. MonopoliHome » Din calatorii » Vacanta cu masina in Puglia. Monopoli

Imediat ce ne-am suit in masina, am tinut drumul spre Brindisi si in aproximativ o ora am ajuns in Monopoli, oraselul care pret de 3 zile avea sa ne fie centru de comanda. Am ales sa ne cazam in Monopoli din 4 motive;

  • cazarile sunt cu mult mai ieftine decat in Bari –  daca in Bari am platit 90€ pentru o noapte in Monopoli 3 nopti ne-au costat 165€;
  • fiind 3 persoane doream neaparat un apartament cu dormitor separat, pentru ca si noi si mama sa avem intimitatea pe care ne-o doream. In Bari apartamentele pe care le-am gasit aveau un pret cam piperat, motiv pentru care am optat intr-un final pentru o camera tripla timp de o noapte;
  • apoi oraselul este perfect pozitionat pentru a ajung usor cu masina in Alberobello si Matera, 2 locuri pe care voiam sa le vedem
  • datorita recomandarilor bune pe care le avea, ca loc linistit, la mare si cu plaja aproape.
Porto vecchio Monopoli
Porto vecchio Monopoli

Porto vecchio Monopoli

Porto vecchio Monopoli

De pe la orele 15:00, dupa ce ne-am cazat, am avut timp suficient sa strabatem toate stradutele intortocheate din centrul vechi, prima intalnire pe care o aveam cu sudul Italiei. Mirosul marii dupa care tanjisem aproape tot anul, ne astepta la cateva sute de metri de B&B-ul nostru, amestecandu-se cu mirosul hainelor proaspat spalate si puse la uscat in mai toate balcoanele. Aveam sa vedem ca mirosul strazilor este dat nu doar de hainele intinse la uscat ci si de strazile spalate constios de locuitorii acestei cetatui medievale. Curatenia e importanta aici, spatiile sunt folosite la maxima lor capacitate, pentru ca direct din strada ajungi in bucataria/sufrageria sau camera de zi a localnicilor in cele mai multe cazuri. E minunata invitatia asta indirecta de a trage cu ochiul prin usa larg deschisa direct in bucataria omului!

Monopoli

Monopoli

Monopoli

Apoi te trezesti usor cu gatul oarecum intepenit de atat de mult privit pe sus, pentru ca aici multe dintre acoperisuri sunt terase, intrecandu-se in numarul de plante. Apoi, peste tot, desi se vede saracia zonei, persista o anumita cochetarie, nu luxoasa, ci calda si prietenoasa. Dar pana la urma daca nici italienii nu pretuiesc frumosul, atunci cine? 🙂 Perdelute lucrate manual, fiecare cu alt model, parca un fel de “sigiliu”, impodobesc geamurile mici si usile inguste.

Monopoli

Monopoli

Monopoli

Monopoli

Monopoli

Desigur, la orele 15:00, cand am iesit noi la plimbare, oraselul intra in amorteala. Desi, eram oarecum obisnuita cu siestele sudicilor inca din Spania, si citisem si despre pataniile altora care ajunsesera lihniti de foame pana pe la orele 20:00 cand orasul revine din nou la viata, ne-a luat si noua cam vreo 4 zile sa ne acomodam cu acest ritm de viata.

Monopoli

Monopoli

Monopoli

Monopoli

Nu stiu daca exista ceva anume de bifat in materie de obiective turistice in Monopoli. Sincera sa fiu, nici nu mi-am propus de aceasta data o goana prin muzee sau ceva asemanator. Orasul vechi, in sine, merita descoperit. Lungomare(faleza) merita ‘adulmecata’. Totul in jur e un joc de culori, forme si mirosuri care trebuie savurat in tihna.

Monopoli - Lungomare si Castello Carlo V

Monopoli - Castello Carlo V

Monopoli - Lungomare si Castello Carlo V

Monopoli - Lungomare

Monopoli, plaja orasului - Cala Porta Vecchia

Monopoli, plaja orasului - Cala Porta Vecchia

Monopoli

Si apoi mai e modul in care italienii de aici privesc relatia cu divinitatea, pentru ca exista o grija si un respect pentru cele sfinte la tot pasul, pe aici.

Monopoli

Monopoli

Chiesa del Purgatorio - Monopoli

Basilica Cattedrale Maria Santissima della Madia - Monopoli

Basilica Cattedrale Maria Santissima della Madia - Monopoli

Monopoli

Pe masura ce se apropie seara si turistii se indreapta spre restaurante, taverne si cafenele, localnicii se intorc la munca.

Monopoli

Monopoli

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content