Ultima oprire din vacanta in Puglia, BariHome » Din calatorii » Ultima oprire din vacanta in Puglia, Bari

Si am ajuns la sfarsitul vacantei noastre in sudul Italiei iar penultima zi inainte de plecare am petrecut-o in Bari. Drumul de la Lecce la Bari l-am strabatut rapid, luandu-ne ramas bun inca o data de la Ostuni, Monopoli si Polignano a Mare. De cum am intrat in Bari insa ne-am lovit de cea mai mare problema, gasirea unui loc de parcare. Ne-am ales un loc de cazare in zona centrala, la B&B Melo, iar dupa ce ne-am invartit in sus si in jos pe via Melo, intr-un final am cotit-o inspre faleza marii, paralela cu via Melo si am gasit o parcare la un pret rezonabil chiar langa piata de peste si Teatro Margherita.

Ne-am cazat rapid si am pornit sa exploram orasul. Bari e frumos si elegant, insa eu in zilele petrecute in Puglia m-am atasat cu mult mai usor de oraselele micute. Oras-capitala al regiunii Puglia, Bari e un oras industrial important al regiunii, mare port la marea Adriatica dar si oras universitar si, cum e de asteptat, foarte aglomerat.

Primii locuitori ai zonei au fost ilirii, dupa care au urmat grecii, cei care au numit acest loc “Barion”. Romanii sunt insa sunt cei care vor da valoare potentialului geografic, trasformandu-l in nod rutier din si inspre Salento. La fel ca si restul oraselor din regiune, nici Bari nu a fost ferit de o istorie insangerata, fiind tinta atacurilor triburilor barbare ale gotilor, apoi lombarzilor si sarazinilor, recastigat de bizantini, cucerit mai apoi de normanzi, apoi de svabi iar mai apoi de dinastia de Anjou. A fost parte a Regatului Siciliei, apoi al Regatului Napoli, sub casa de Savoia, pana in 1860 cand s-a alaturat Regatului Unit al Italiei. Datorita pozitiei sale Bari, la fel ca si Brindisi si Otranto a jucat un rol important in istoria cruciadelor, din aceste porturi ridicand panzele numeroase corabii cu cruciati la bord.

Cel mai important monument al orasului este fara indoiala Bazilica Sfantului Nicolae din Bari –  a carei constructie a fost inceputa in 1089 si terminata in 1197 – important loc de pelerinaj pentru intreaga crestinatate – atat ortodoxa cat si catolica – deoarece aici se afla moastele Sfantului Nicolae. Dar cum a ajuns Sfantul Nicolae din Mira – locul in care a fost episcop(astazi, langa Kale, Turcia) tocmai in Bari? Bineinteles toata povestea este legata de prabusirea treptata a Imperiului Bizantin si de cucerirea de catre musulmani a orasului Mira. Cum dupa venirea otomonilor, pelerinajele la Mira au fost oprite, moastele Sfantului Nicolae nu se mai aflau in siguranta, astfel ca ele au fost furate de cativa marinari italieni cu gandul de a le duce la Roma. Legenda spune insa ca pe drum Sfantul le-a dat de inteles marinarilor ca Bari este locul in care ar dori sa se odihneasca. A urmat apoi o competitie intre Venezia si Bari pentru pastrarea moastelor, dar intr-un final castigatorul a fost Bari, iar bazilica care i-a fost inchinata e un foarte bun exemplu de edificiu in stil romanic.

Tot in stransa legatura cu cultul Sfantului Nicolae este si Festa di San Nicola, o serbare populara inchinata Sfantului Nicolae si patronului orasului Bari si care se desfasoara anual intre 7 si 9 mai, marcand practic aducerea moastelor de la Mira la Bari.

Urmatoarele edificii importante din Bari sunt Catedrala San Sabino, castelul svevo, Teatrul Petruzzelli, Teatrul Margherita, faleza si desigur – pentru iubitorii fotbalului – Stadionul San Nicola.

Centrul vechi e impanzit de stradute inguste si intortocheate, monumentele se lasa descoperite dupa vreun colt sau pe sub o bolta, balcoanele sunt pline de rufe la uscat astfel ca strazile miros a detergent, iar zumzetul e acelasi ca in toate orasele mai mici din sudul Italiei, spre deosebire de restul orasului care, desi pare la fel de ingust din cauza aglomeratiei, e dominat de bulevarde largi si cladiri inalte, intr-un mix armonios de nou si vechi.

Dupa o saptamana de “batut” Puglia in lung si in lat ne-am retras cu parere de rau spre seara iar a doua zi dimineata ne luam ramas bun de la Bari si Italia.

Faleza, vederi din orasul “nou”, Teatrele Margherita si Petruzzelli:

Teatrul Margherita

Teatrul Margherita
Teatrul Petruzzelli

Bazilica Sfantul Nicolae din Bari

Bazilica Sfantului Nicolae din Bari – fatada laterala-spate
Bazilica Sfantului Nicolae – fatada spate
Bazilica Sfantului Nicolae – fatada spate
Bazilica Sfantului Nicolae – fatada laterala
Bazilica Sfantului Nicolae – fatada
Bazilica Sfantului Nicolae – cripta
Bazilica Sfantului Nicolae – cripta
Bazilica Sfantului Nicolae – interior
Bazilica Sfantului Nicolae – interior
Bazilica Sfantului Nicolae – interior
Bazilica Sfantului Nicolae – tavan
Bazilica Sfantului Nicolae – interior
Bazilica Sfantului Nicolae – curtea interioara
Bazilica Sfantului Nicolae – fatada
Bazilica Sfantului Nicolae – vedere din exterior spre curtea interioara

Catedrala din Bari

Catedrala din Bari
Catedrala – fatada
Catedrala – exterior spate
Catedrala – exterior
Catedrala – detalii exterior
Catedrala – detali exterior
Catedrala – detalii exterior
Catedrala – detalii exterior
Catedrala – fatada
Catedrala – interior
Catedrala – interior
Catedrala – rozeta interior
Catedrala – rozeta exterior
Catedrala – detali exterior

Castelul svevo si vederi de pe zidurile orasului vechi

Castelul svevo
Castelul svevo
Poarta de acces castelul svevo
Castelul svevo
Pe zidurile orasului vechi
Pe zidurile orasului vechi
Pe zidurile orasului vechi
Pe zidurile orasului vechi
De pe zidurile orasului vechi – vedere spre faleza

Detalii ale orasului vechi

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content