The Landscape Masters 2015 in BergamoHome » Din calatorii » The Landscape Masters 2015 in Bergamo

Cred ca Bergamo e o destinatie prea putin descoperita. Am impresia ca mai toata lumea cand aude de Bergamo se gandeste la Milano, poate datorita curselor low-cost care aterizeaza aici. Oricum, in Bergamo merita sa petreci cel putin un scurt city break. Impartit practic in doua orase, Citta Bassa sau “orasul de jos” – centrul modern si Citta Alta sau “orasul de sus” – cu o bogata mostenire istorica si culturala, Bergamo, orasul lui Donizetti, are multe de oferit oricarui calator.

Highlights: Piazza Vecchia si Landscape Masters, Orto Botanico di Bergamo “Lorenzo Rota”, zidurile venetiene din jurul Citta Alta, Casa Natale di Gaetano Donizetti si Museo Donizettiano.

Unul dintre evenimentele importante care se desfasoara in Bergamo este The Landscape Masters, devenit in decurs de 3 ani unul dintre cele mai importante evenimente nationale si internationale dedicate peisagisticii si legaturii dintre natura si arhitectura. In 2015 va avea loc a 4 editie a acestui festival si chiar daca agenda inca nu este publica putem sa ne facem cateva planuri de calatorie in aceasta perioada. Probabil ca cel mai spectaculos moment al festivalului are loc in Citta Alta, cand Piazza Vecchia se transforma in Piazza Verde. Tema din acest an a fost “Spatiul verde ca element de vindecare, sursa de bunastare si energie, loc de meditatie si forma de terapie”. Va imaginati ca tare mi-as dori sa ajung in aceasta perioada! Si probabil nu sunt singura! 🙂

Un alt motiv pentru care as alege un city break la Bergamo este Orto Botanico di Bergamo “Lorenzo Rota”, un mic “regat” al plantelor. In plus, am o presimtire, ca in timpul Landscape Masters aici se vor desfasura si alte activitati sau prezentari interesante. Pe o suprafata de doar 1750mp sunt colectionate peste 900 de specii, sub-specii si varietati de plante. Cele mai neasteptate plante, din diferite colturi ale lumii  se intovarasesc aici armonios. La aceasta mica bijuterie ascunsa se poate ajunge doar pe jos, urcand treptele Colle Aperto. De aici, am o frumoasa panorama asupra acoperisurilor si monumentelor din Citta Alta. Prin programele desfasurate, Gradina botanica din Bergamo  a contribuit la aducerea mai aproape a publicului de lumea plantelor. Se desfasoara activitati de conservare pentru plante periclitate si se realizeaza proiecte pentru  reintroducerea in habitatul natural a Osmunda regalis, o specie de ferigi remarcata in 1853 de botanistul si doctorul Lorenzo Rota, primul “cronicar” al florei din Bergamo. In septembre gradina este deschisa intre 09:00 – 12:00 si 14:00 – 17:00, iar intrarea este gratuita. Programul pentru restul anului aici.  Intre Gradina Botanica din Bergamo si  Muzeul Stiintelor Naturale din Bregamo e existat si exista o stransa colaborare. Museo Civico di Scienze Naturali “Enrico Caffi” se gaseste in Piazza Cittadella iar intrarea este gratuita.

Va spuneam ca programul evenimentului pentru 2015 inca nu este public. Din cate am vazut insa, anii trecuti, evenimentul s-a desfasurat in septembrie, undeva in intervalul 1 sept – 22 sept. Deci, cred ca daca as merge pe perioada 11 -14 sept 2015 nu as avea cum sa dau gres.

Ziua 1. Cu wizzair, din Arad, am ateriza la 19:50 in Bergamo. De la aeroport se ajunge usor in oras cu autobuzul. Sunt curse la fiecare 20 de minute. Orar si tarife aici. De fapt, ma bine ne luam din aeroport Begamo Card, ca sa avem si intrarea la muzee asigurata, reduceri pe la magazine si restaurante, plus transport. Ne cazam la hotel si fugim sa ne bucuram putin de oras, in special de panorama nocturna asupra Citta Bassa.

Unul dintre evenimentele importante care se desfasoara in Bergamo este The Landscape Masters, devenit in decurs de 3 ani unul dintre cele mai importante evenimente nationale si internationale dedicate peisagisticii si legaturii dintre natura si arhitectura. In 2015 va avea loc a 4 editie a acestui festival
Unul dintre evenimentele importante care se desfasoara in Bergamo este The Landscape Masters, devenit in decurs de 3 ani unul dintre cele mai importante evenimente nationale si internationale dedicate peisagisticii si legaturii dintre natura si arhitectura. In 2015 va avea loc a 4 editie a acestui festival

Ziua 2.In prima parte a zilei as incerca sa vad o parte din Citta Alta, iar apoi, dupa pauza de dupa-amiaza as incerca sa vad cat mai mult din  Citta Bassa. As prefera ca seara sa ma prinda in Citta Bassa pentru efectul nocturn spectaculos asupra orasului “de sus”.

Ziua 3. Pentru ziua asta am pastrat ce e mai bun. Prima oprire Piazza Vecchia care sper sa fie deja transformata in Piazza Verde si apoi toata ziua prin Citta Alta. Bineinteles, al doilea punct de atractie al zilei va fi Orto Botanico di Bergamo “Lorenzo Rota”.

Ziua 4: O ultima plimbare prin Citta Alta si apoi inapoi acasa.

Desigur, sunt multe lucruri de vazut si e foarte probabil sa nu reusesc sa le vad pe toate in doua zile. Nu stiu daca voi intra in toate muzeele, dar cardul imi da o oarecare libertate de a alege in functie de timpul avut. Apoi mai depinde si de dispozitie. Cred insa ca e util sa cunosti de la bun inceput tot ce ar putea sa iti ofere o destinatie. Apoi, desigur, mai sunt si lucrurile pe care le descoperi la fata locului. Stiu sigur insa ce nu vreau sa ratez. 🙂

Poti afla mai multe despre Bergamo si de aici sau de pe siteul oficial de turism al orasului Bergamo.


Buget estimativ pentru 2 persoane 550Euro:

Avion: 167Euro(gasit pe JetRadar)
Cazare: 228Euro, mic dejun inclus, la Bottom d’Oro B&B, situat in Citta Alta, aproape de Gradina Botanica(cel mai bun raport pret/calitate, la momentul scrierii articolului). Poti alege cazare de aici.
Intari obiective turitice si transport – Prin Bergamo Card 48h/40Euro
Transfer aeroport – oras- aeroport – 8.80Euro
Mancare: 80Euro
Suveniruri: 20Euro


Bergamo are un farmec aparte in orice anotimp. Daca alegeti sa il vizitati in ianuarie atunci preturile la bilete de avion si cazare scad cam la jumatate fata de ce am afisat eu mai sus. Pana la urma nu toti vreti sa vedeti gradini in floare! 😉

* Preturi informative valabile la momentul publicarii articolului.
**Sursa foto: wikipedia commons
****Acest articol contine linkuri afiliate.

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content