Ma gandeam sa incep sa profit, treptat, de toate cursele low-cost din apropiere. Si pentru ca eu sunt din Arad, prima optiune de pe lista e Bergamo-Milano. Desigur, nu vreau sa scap nici obiectivele turistice faimoase din Milano, dar parca as vrea si altceva. As vrea sa vad gradini, multe gradini si parcuri, pentru care italienii sunt faimosi. La o prima cautare am dat de nu mai putin de 30 de parcuri si gradini in Milano si imprejurimi care mi-au trezit interesul.
Cam multe locuri de vazut intr-un city break! Dupa ce am citit mai multe despre fiecare, m-am rezumat la cateva si mi-am facut un program pe zile, pentru un prim city-break la Milano.
Highlights: Domul din Milano, Giardino Invernizzi, Giardini Di Villa Reale Comunale, Giardini Pubblici Indro Montanelli, biserica Santa Maria delle Grazie, Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci, Castello Sforzesco, Orto botanico di Brera, Pinacoteca di Brera, Parcului Sempione.
Ziua 1. Zbor din Arad catre Bergamo, cu wizzair. Aterizam in Bergamo la 19:50.Daca am pleca pe 15 mai si ne-am intoarce pe 18 mai, biletele m-ar costa 140.31E/2 persoane. Pentru alte date de calatorie incearca formularul de cautare bilete de avion de aici. Ma gandesc la luna mai, pentru ca, chiar daca biletele si cazarea vor fi ceva mai scumpe, vreau totusi sa vad si ceva vegetatie prin gradini. Transferul Bergamo-Milano, prin Terravision m-ar costa 18Euro(dus/intors) pentru 2 persoane. Pacat ca e la o ora tarzie cursa! Pentru prima seara, nu ne ramane decat sa ne cazam si sa ne bucuram de farmecul orasului noaptea. Am gasit un pret bun pentru cazare, pe Booking, pentru datele de mai sus. 3 nopti, mic dejun inclus, la Ibis Milano Ca Granda 3* – 210E/camera dubla. Poti cauta alte variante daca doresti.
Ziua 2. Nu poti sa ajungi la Milano si sa nu vezi celebrul Dom. Chiar nu ai cum. Deci prima oprire Domul! Normal ca urcam pe acoperis, pentru panorama. Intrarea in Dom e gratuita, in schimb pentru urcarea pe acoperis se plateste, fie 7 Euro/persoana pentru accesul de pe scari, 12E/persoana pentru lift. Cred ca vom prefera scarile, putina miscare nu strica. Sunt doar vreo 250 de trepte!
Dar daca tot suntem aici, e pacat sa ratam muzeul sau capela San Giovanni alle Fonti, asa ca mai bine ne luam de la inceput un bilet combinat care ne ofera acces la tot pentru 11E/persoana. Orarul de vizitare si alte informatii se pot gasi aici. Estimez ca vizitarea Domului ne va lua cam 2 ore. Vom renunta la Palazzo Reale si o vom lua apoi pe jos, inspre Via Cappuccini unde se gaseste Giardino Invernizzi.
Vila si gradina sunt inchise publicului, dar poti arunca o privire dupa gard, ca sa vezi mai mule pasari flamingo roz care se plimba agale prin gradina.
De aici, in cateva minute ajungem la Giardini Di Villa Reale Comunale. Villa Reale din Milano (in prezent Villa Comunale), numita si Villa Belgioioso sau Villa Belgiojoso Bonaparte, este un conac construit intre 1790 si 1796 de catre arhitectul Leopoldo Pollack, la comanda contelui Ludovico Barbiano Belgiojoso fiind unul dintre principalele monumente ale neoclasicismului in Milano. Din 1921 vila gazduieste Galleria d’arte moderna di Milano. Biletul este 5E/persoana.
Giardini Di Villa Reale Comunale sau Giardini Della Villailla Belgiojoso Bonaparte este una dintre primele gradini in stil englezesc din Milano. Realizarea gradinii a fost atent supravegheta de Contele Hettore Silva, un expert in gradini si autor al tratatului “Arta gradinilor englezesti” aparut in 1801. Pe langa Galeria de arta moderna tot in acesta gradina se gaseste si Pavilionul de arta contemporana din Milano precum si cateva statui “Il santo, il giovane, il saggio” a lui Adolf Wildt si “I sette savi” a lui Fausto Melotti.
In gradina se gasesc diverse specii de arbori, laur(Ilex aquifolium), carpen(Carpinus betulus), cedru de Himalaya(Cedrus Deodara), cires ornamental(Prunus serrulata “Kanzan”), chiparos de balta(Taxodium distichum), grupuri de Magnolia(M.grandiflora, M.soulangeana, M.hypoleuca), nuc negru (Juglans nigra), arin negru (Alnus glutinosa), tisa(Taxus baccata). Dintre arbuști se remarca diferite specii de hortensie(Hydrangea macrophylla, H.quercifolia, H.paniculata), rododendroni(Rhododendron spp), Viburnum(Viburnum spp), Forsythia(Forsythia x intermedia), pittosporum (Pittosporum Tobira). Nu lipsesc nici erbaceele perene si bulboasele precum usturoiul salbatic(Allium ursinum),crinii(Hemerocalli flava),narcisele(Narcissus pseudonarcissus) sau bergenia(Bergenia cordifolia). Exista un traseu botanic, organizat de catre voluntarii Garzii Ecologice, care ofera si un ghid cu descrierea principalelor “vedete” ale gradinii.
Gradina este deschisa din mai pana in octombrie de la 09:00-19:00 si din noiembrie pana in aprilie de la 9:00-16:00.
Aproape de Giardini Di Villa Reale Comunale se afla Giardini Pubblici Indro Montanelli, primul parc public al orasului Milano. Gradinile parcului au fost realizate intre 1782 si 1786 dupa planurile arhitectului Piermarini, inspirate de principiile iluminismului francez de rationalizare a spatiului. In 2002, Gradinile publice sunt redenumite in onoarea regretatului jurnalist Indro Montanelli (1909-2001). Parcul include unele cladiri importante precum Palatul Dugnani, construit in 1600, Muzeul Civic de Istorie Naturala si Planetariumul proiectat de arhitectul Peter Portaluppi in 1929. Flora este compusa din specii de brad (Abies spp), arțar (Acer campestre, A. negundo, A. platanoides, A. pseudoplatanus), sambovina(Australis Celtis), cedru (Cedrus spp), dud japonez(Broussonetia papyrifera “Vent”), fag(Fagus sylvatica), ginkgo(Ginkgo biloba), arbore lampion(Koelreuteria paniculata), arbore de guma(Liquidambar styraciflua), castan salbatic(Aesculus hippocastanum), ulm(Ulmus spp), molid(pungens abies și abies pungens” glauca “), stejar rosu (Quercus rubra), salcam japonez(Sophora japonica), tei(Tilia americana si Tilia platyphyllos), zelcova(Zelkova carpinifolia), arbustul zanei (Chimonanthus praecox), hortensie (Hydrangea spp), spirea (Spiraea spp), Forsythia (Forsythia spp).
Dupa o lunga plimbare ne putem relaxa pe malul iazurilor admirand numeroasele specii de rate.
Ziua 3. Incepem a doua zi cu un alt loc celebru pe care nu avem cum sa il ratam, biserica Santa Maria delle Grazie care adaposteste “Cina cea de taina” a lui Leonardo da Vinci. Pretul unui bilet de intrare este 6.50E/persoana si din cate inteleg e mai bine sa il rezervi din timp. Mai multe informatii aici. La o aruncatura de bat e Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci, pe care iar, nu ai cum sa nu il vizitezi! Biletul de intrare e 10E/persoana.
O luam apoi, pe jos, catre Castello Sforzesco si Parco Sempione.
Castello Sforzesco A fost construit in secolul al 15-lea de catre Francesco Sforza, Duce de Milano, pe ruinele unei fortificatii din secolul 14. Mai tarziu, renovat si extins in secolele 16 si 17 a fost una dintre cele mai mari cetati din Europa. In mare masura refacut de Luca Beltrami in 1891-1905, acum adaposteste mai multe muzee din oras si colectii de arta dintre care Pinacoteca del Castello Sforzesco, Muzeul de Arta Antica, care include ultima sculptura a lui Michelangelo (Pietà Rondanini), depozitul de arme, sala de tapiserie si unele monumente funerare, Muzeul Instrumentelor Muzicale, Muzeul Mobilierului de epoca si sculptura in lemn, Muzeul Egiptean, Colectiile preistorice ale Muzeului de Arheologie din Milano, Colectia artelor aplicate, Colectia de printuri Achille Bertarelli si Biblioteca Trivulziana care detine manuscrisul “Codex Trivulzianus” al lui Leonardo da Vinci. Primele 4 imi par farte interesante si nu le-as rata. Biletul de intrare e 5E/persoana dar daca ne programam cum trebuie timpul am putea avea noroc sa prindem zilele sau orele in care se poate vizita gratuit.
Intrarea libera pentru toti:
Marti, de la 14 pana la 17:30. Miercuri pana vineri si la sfarsit de saptamana, de la 16:30p.m. la 17:30 (ultima intrare la 17).
Inainte de a ma bucura in liniste de Parco Sempione as merge la Orto botanico di Brera care se inchide la 17:00. Gradina de aproximativ 5000mp este situata langa Palazzo di Brera si a fost fondata in 1774 sub domnia Imparatesei Maria Teresa. Este mai degraba o gradina istorica, spatiul mic si umbros datorita copacilor fiind impropriu pentru o adevarata gradina botanica. Exista totusi cateva colectii interesante de plante cum ar fi straturile de plante medicinale, straturile de flori din genul Salvia, straturile de legume, straturile de bulbi de primavara si Peonia spp. e Aquilegia spp. Tot aici se gaseste si Muzeul Astronomic iar intrarea este gratuita in ambele cazuri. Nu pot rata Pinacoteca di Brera, care contine una dintre cele mai celebre colectii de pictura din Italia. Biletul de intrare e 6E/persoana.
Ultima parte a zilei o rezerv Parcului Sempione, al doilea parc public contruit in Milano. Pentru amenjarea acestui parc si-au dat concursul arhitectii Alemagna(1890) Vittoriano Viganò si Peter Porcinai(1957). Exista si aici un traseu botanic, organizat de catre voluntarii Garzii Ecologice, care ofera si un ghid cu descrierea principalelor “vedete” ale gradinii. Spre lasarea intunericului, l’Arco della Pace ar fi un minunat subiect foto.
Ziua 4. Cu parere de rau, impachetarea si inapoi spre casa! 🙁
Acum sa vedem si cat m-ar costa ce am planificat:
Buget 2 persoane – aproximativ 600Euro:
Avion – 140.31Euro
Cazare – 210Euro
Transfer aeroport – 18Euro
Intrari obiective – 87Euro
Bilete transport urban(valabile 48 ore, toate mijloacele de transport in comun) – 16.50Euro
Mancare si racoritore – in jur de 80Euro(afla mai multe detalii pe priceoftravel.com)
Suveniruri – 30Euro
Nu stiu de ce nu am luat in considerare inca de la inceput Milano Card. Reducerile sunt semnificative. Doar daca ma gandesc la cheltuielile cu transportul in comun si tot ies mai bine. Plus ca scap de statul la coada la o gramada de muzee. Milano Card 24h – 6,50Euro/persoana sau Milano Card 3 zile – 13Euro/persoana.
* Preturi informative valabile la momentul publicarii articolului.
**Surse de informare: Wikipedia, tripadvisor, comune.milano.it si siteurile oficiale ale obiectivelor turistice.
***Sursa foto: pixabay.com
****Acest articol contine linkuri afiliate.