Stiam ca micutul Castel al Reginei Maria din Balcic va fi o incantare, dar vizita la fata locului mi-a depasit cu muuuuult asteptarile. Un loc de o frumusete rara, in care se vede grija pentru frumos, prin modul armonios in care cladirile din complex si gradinile formeaza un tot unitar. Exista nu mai putin de 12 gradini in interiorul complexului, prin care te pierzi cu usurinta, explorand cararui serpuinde si pasind prin arcade de piatra, fiecare cu specificul si povestea ei.
Am intrat in gradinile castelului pe la ora 11:00 si pana pe la ora 18:00 nici nu am simtit cum a trecut timpul(bilet intrare 12Leva/persoana – tur gradina si castel). Poate doar durerea de picioare imi dadea semne ca m-am plimbat cu mult mai mult decat imi inchipuiam, dar cu atatea ochiuri cu apa rece, era usor sa treci peste disconfort.
Dar sa incepem plimbarea prin gradina Castelului si gradina botanica…
Chiar in spatele vilei “Cuibul linistit” se afla terasele suspendate, inverzite cu smochini, trandafiri si alte plante apropiate sufletului Reginei. Scari inguste si abrupte, din piatra te poarta pe sub arcuri stramte, strajuite de porti din fier forjat cu o alura majestoasa, de aici si impresia de labirint. Din pacate, mai toate portile erau inchise cand am fost noi in vizita, peretii din piatra necesitand lucrari de consolidare. Acest spatiu a fost realizat in 1926, dupa planurile elvetianului Jules Jannin, care pana la revolutia din Rusia, a fost gradinarul sef al tarului rus, Nicolae al II-lea, ingrijindu-se si de parcurile palatului din Sant Petersburg.
Locul mormantului a fost ales de Regina. Crucea de la Balcic, prin elementele care o orneaza este una dintre cele mai interesante din complex. La baza crucii este un loc de sezut, iar de la mormant, de-a lungul intregului perete de piatra care inconjoara stanca in partea estica a labirintului, se observa pietre scoase din zidul de baza si aranjate sub forma de trepte catre vila Cuibul Linistit, ca o alee simbolica.
In stanga “Cuibului linistit”, coloanele de piatra alba care strajuiesc asa numita alee a secolelor, au fost un cadou pentru Regina, din partea ginerelui ei, Regele Alexandru I, suveran al Regatului sarbo-croato-sloven si ulterior primul Rege al Iugoslaviei, pasionat si el de flori si gradini. Aleea este pavata cu 20 de pietre de moara, fiecare reprezentand un secol din istoria omenirii, iar in timpul Reginei Maria aici cresteau crinii ei favoriti. Crinul este si simbol al Fecioarei Maria iar primii crestini ii impleteau in coroane ca semn al credintei lor. Motivul crinului este des intalnit la Bacic.
In dreapta “Cuibului linistit” pasii ne duc spre aleea vinului. Cand Regina a ajuns pentru prima data in aceste locuri, mare parte a terenurilor erau cultivate cu vita-de-vie. Atasata de simbolurile crestine, Regina stabileste un loc de frunte pentru vita-de-vie in cadrul domeniului regal. In gospodaria domeniului existau terenuri cultivate cu diverse soiuri de vita-de-vie din care se prapara vinurile pentru crama regala. Un alt motiv pentru care vitei-de-vie i se aloca un statut special este legat si de o legenda locala, conform careia, in vremuri indepartate, marea a aruncat pe mal statuia zeului veseliei si al vinului. De aceea in antichitate, orasul a primit numele de Dionisopolis. Simboluri ale lui Dionis mai pot fi gasite si in zidurile de piatra din apropierea Castelului.
PONT: Intrarea dinspre plaja a Castelului este deschisa si noaptea, pentru a se putea urca si lua masa la crama iar Castelul este frumos iluminat. Un moment numai bun pentru fotografii(desigur, daca nu aveti probleme cu aparatul, cum am avut eu), nefiind atat de multi turisti. Nu va sfatuiesc insa sa va aventurati si in restul gradinii care nu mi s-a parut la fel de bine iluminata.
Nimic din ce se afla la Balchik nu este intamplator, fiecare coltisor are o poveste, o semnificatie sau este legat de un moment special din viata Reginei. Pasim acum prin gradinile de langa Marea Neagra….
Pentru Regina, coltul de gradina numit “Curtea englezeasca” este o amintire a casei natale. In mijlocul acestei gradini se afla un bazin de apa sub forma unei cruci bizatine, din care se ramifica mai multe linii de apa. Simbolul crucii are multiple semnificatii ca semn ala zeului Soarelui, al Ploii, ca semn al celor patru elemente, apa, aer, pamant, foc, ca simbol al lui Hristos. Tot aici se afla mai multe ghivece din piatra, pastrate in forma lor originala si un basorelief din piatra al Fecioarei Maria cu pruncul in brate.
Pe terasa cea mai joasa si mai apropiata de mare, impartindu-se in trei zone terasate se afla gradina “Valul albastru“. Pe vremuri, marea ajungea pana la zidurile parcului. Cea mai mare parte a florilor de aici a fost adusa si sadita de Regina inca din timpul constructiei castelului. Magnolia de aici este una dintre cele mai in varsta din Balcani. Magnolia este un simbol al longevitatii, iar la bazele ei se afla o terasa cu doua tronuri de piatra si o mica fantana arteziana. In apropierea scarilor care coboara de langa vila “Sageata Albastra” este dat drumul la apele captate de la trei izvoare, printr-o cascada artificiala, care se deverseaza intr-un bazin de piatra. De aici apele isi continua drumul, prin canale de piatra, in toate directiile, pe la toate terasele, reversandu-se sin una in alta, in alte cascade noi, mai mici.
Anii copilariei petrecuti in Malta au trezit iubirea Regieni pentru mare si navigatie. Chiar in fata Nimfeumului existau niste porti care duceau la digul ce ingradea cheiul portului unde acosta iahtul Reginei. Intrarea pe domeniul castelului se facea pe o pasarela de lemn. Nimfeumul era templul nimefelor, divinitate a apelor si izvoarelor in antichitate. Prin zidul gros al Nimfeului, trec ape care se scurg in bazinul adanc al cismelei. Acesta este, probabil, unul dintre cele mai romantice colturi ale gradinii castelului din Balcic. De la Nimfeum si pana la capela Stella Maris, aleile erau candva strajite de flori albe, puternic parfumate si inalte de circa 1m – crinii- floarea preferata a Reginei.
“Izvorul Sfant” dateaza dinainte de constructia gradinii si potrivit legendelor din popor, apa lui are proprietati terapeutice, purificand gandurile si alungand oboseala. Apa coboara in trepte de aici, spre Gradina Ghetsemani si de aici spre Gradina “Valului albastru”. In Balcani, numele de Izvorul Sfant este legat de cultul fata de Sfanta Marina, care a mostenit cultul fata de Artemida, in cinstea careia anticii organizau serbari ce constau in imbaieri nocturne pentru sanatate.
Gradina Ghetsemanii se afla in cea mai estica parte a parcului si candva de ambele parti ale aleii pietruite, primavara, infloreau mii de lalele olandeze multicolore, printre care si lalele negre. Pe toata lungimea ei, si acesta gradina, la fel ca si gradina “Valul albastru” trece un canal cu apa. Gradina Ghetsemani este unul dintre cele mai linistete colturi ale complexului si aici cresc soiuri rare de copaci si tufe.
Ne indepartam de mare si urcam spre “Gradina divina“, numita si Gradina lui Allah de catre turcii locali. Regina Maria a construit aceasta gradina dupa modelul Gradinii Raiului descrisa in Sfanta Scriptura. Apa din Gradina Divina izvoraste dintr-o cismea cu trei guri , care simbolizeaza cele trei fete ale lui Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Apa se scurge apoi intr-o oglinda de apa, ce aminteste de crucea lui Hristos cu aureola. Zidul dinspre mare are o curbura amvonica in centru, pe care este montat un vas in forma de peste, cel mai vechi simbol al lui Hristos. Canalul cu apa mica este strajuit de ambele parti de chiparosi vesnic verzi. De partea cealalta a canalului se afla o fundatie de forma dreptunghiulara, realizata din pietre neprelucrate, cu forma neregulata, asa cum au fost realizate si primele hramuri bizantine.
Fantanile sunt des intalnite in gradinile Castelului din Balchik, dar cea mai rece si cea mai curata apa se afla la “Fantana de argint“, situata in apropierea intrarii principale in complex. La fel ca si la restul strcuturilor si aici gasim asemanari cu locuri biblice. Se spune ca gradinile si fantanile din Balcic sunt orientate in acelasi mod spre Marea Neagra, precum cele biblice spre Marea Mediterana. In antichitate fantana era centrul relatiilor sociale. Oamenii se adunau in jurul ei pentru a primi hrana, pentru a se odihni, pentru a se orienta. In apropierea orasului Sihar din Samaria, Iacob a folosit fantana nu numai pentru a potoli setea ci si pentru a curma suferinta. La fel cum oricine se putea bucura de fantana din Samaria, la fel si Fantana de argint putea fi folosita de oricine. In plus, la fel ca si fantana din Samaria, si cea din Balcic este construita din blocuri de piatra, pe care au fost incrustate cruci, iar gura fantanii este acoperita de un capac greu din fier forjat.
Intorcandu-ma cu gandul la cealalta intrare, cea de langa mare, o imagine imi ramane in minte, cea a cascadei. Terasele de piatra ale cascadei au o inaltime de 14m, cu maluri inalte de o a parte si de alta, si salcii umbroase si flori iubitoare de apa. Pe malul drept se afla uzina electrica care alimenta cu energie electrica intregul complex. In prezent, in ea se afla un magazin de suveniruri. Podul suspinelor face legatura intre doua lumi, partea estica, in care se afla gradinile, Nimfeumul si capela Stella Maris, adica partea legata de cautarile spirituale si partea vestica, unde se afla toate constructiile pentru locuit, bucataria si sala de mese, morile transformate in vile pentru oaspeti, casa modistei regale, vila Cuibul Linistit, Aleea Secolelor si salonul de fumatori, adica partea lagata de nevoiele mondene si de viata de zi cu zi.
Alte locuri minunate din complex ar fi:
Gradina pomilor plangatori
Garduri vii de cimisir, peste 150 de copaci de foioase si conifere, plante agatatoare si arbusti, fac din aceasta gradina refacuta in 2004 un loc magic, de poveste.
Gradina lui Mircea
In aceasta micuta gradina, aflata in apropierea cladirii administratiei si a cinematografului, se intersecteaza mai multe drumuri, care duc fie la vila “Sageata albastra”, fie la vila “Ghereta santinelei”. Tot de aici se vad si morile si se poate ajunge si la “Puntea suspinelor”. In centrul gradinii, se afla statuia unui soldat tanar, a legendarului Mircea cel Batran. Regina Maria l-a botezat pe fiul sau cel mai mic, Mircea, dupa numele marelui voievod roman. Micul Print a murit insa la frageda varsta de 3 ani, iar aceasta statuie este singura figura de barbat din complexul de la Balcic.
Gradina alpina
Un omagiu adus Sfantului Gheorghe.
Nu pot sa uit nici de gradina botanica, destul de recent anexata complexului si de colectia de cactusi, a doua cea mai mare, ca numar de specii, din Europa, dupa cea din Monte Carlo, daca nu ma insel.
Un singur gand amar imi ramane in urma vizitei la Balcic, vila in paragina a Ceciliei Cutescu-Storck.
In final nu-mi ramane decat sa va recomand un sfarsit de saptamana la Balcic. Mai multe despre o scurta vacanta pe coasta bulgara si bugetul de vacanta v-am povestit aici. Eu imi doresc sa am ocazia sa il mai vad inca o data, si poate atunci nu voi mai avea ghinion cu aparatul foto care sa ma lase cand imi era lumea mai draga. Deasemea multe informatii le-am aflat dupa ce am vizitat complexul, asa ca multe detalii mi-au scapat. Si inca un aspect important, mi-as dori sa il revad prin mai-iunie, sa ma bucr mai mult de gradini.
Exista o abundenta de simboluri aici, in care e foarte usor sa te pierzi, mai ales daca nici nu cunosti foarte bine legendele crestine si mitologice. Va recomand sa va cumparati, din Castel, un ghid al intregului complex. E in jur de 16 Leva, dar veti afla multe detalii interesante, pe langa cele pe care am incercat eu sa le expun aici(Balcic – Rositsa Malcheva-Zlatkova) si o gramada de fotografii cu gradinile in diferite anotimpuri, vechi si noi.
Alte recomandari de lectura ar fi:
Povestea vietii mele – Maria, Regina Romaniei
Balcic. Micul paradis al Romaniei Mari – Lucian Boia
Pictori romani la Balcic – Doina Pauleanu
Dictionar de simboluri – Jean Chevalier, Alain Gheerbrant
Vad ca iar mi-a iesit un articol de aproape 2000 de caractere. Sper totusi sa nu va fi plictisit prea mult. 🙂
Despre buget de calatorie, cazare si ce mai poti sa faci in zona ti-am vorbit aici.
*Acest articol contine linkuri de marketing afiliat.