Recunosc ca initial am fost oarecum dezamagita de ideea unui mic concediu in Bulgaria. Visam la Grecia sau Croatia, dar cum voiam sa-l insotesc pe Stefan la Bucuresti mi-am zis ca o fuga pana in Bulgaria nu ne-ar da mari batai de cap, plus ca asa le-am impaca pe toate, am sta o saptamana si la Bucuresti, la parintii lui, si am ajunge si la mare. Ideea unui concediu pe litoralul romanesc cazuse de la bun inceput. Nu suport aglomeratia si mizeria de la noi. Asa ca am inceput sa ma documentez. Pana la urma cat de rau ar putea fi in Bulgaria?! Multumita Dianorei m-am indragostit de Bulgaria, iar dupa ce am ajuns in sfarsit la destinatie mi-am dat seama ca nu voi avea niciun regret, ba din contra, voi dori sa revin! Fata asta scrie atat de frumos si iti ofera atat de multe informatii bine documentate incat regreti ca nu ai mai mult timp la dispozitie pentru concediu!
Initial planuisem 6 nopti pe coasta bulgara, dupa care am realizat ca vrand sa vedem prea multe din primul foc, am fi fost intr-o permanenta alergatura si nu am fi reusit sa ne bucuram si sa savuram prea multe. Traseul nostru initial a fost Shabla – Kavarna – Capul Kaliakra – Balchik – Sf. Constantin si Elena – Varna- Nessebar – Pomorie – Burgas – Sozopol. Intr-un final ne-am rezumat la 5 nopti si la traseul Shabla – Kavarna – Capul Kaliakra – Balchik – Albena – Sf. Constantin si Elena – Varna.
Am ales sa plecam sambata pe la 11:00 din Bucuresti pentru a nu prinde aglomeratie pe drum iar pe la 14:00 treceam vama spre Bulgaria. Prima oprire a fost langa Shabla, cat sa ne bagam putin picioarele in mare. Din pacate am ratat celebrul far de acolo, neacomodandu-ne inca, cu alfabetul chirilic. Am pornit apoi spre Kavarna si Capul Kaliakra, monument natural ce cuprinde ruinele unei cetati ce dateaza de pe vremea dacilor si o frumoasa rezervatie naturala. Abia ajunsi aici, am inceput sa ne dam seama de frumusetea coastei bulgaresti. De aici, ai impresia ca te intalnesti cu o alta Mare Neagra decat cea cu care esti obisnuit! Stancile rosiatice contrasteaza frumos cu Marea Neagra care aici este cat se poate de albastra. Daca sunteti norocosi veti putea vedea delfini si multe pasari rare. Este un loc foarte apreciat de cei pasionati de “birdwatching”.
Pret intrare Kaliakra – 3leva/persoana.
“Kali Akra” denumirea data cetatii de catre greci se traduce prin “bun adapost”. Totusi, se pare ca “bunul adapost” a avut si cateva puncte slabe, cetatea fiind asediata si distrusa de catre turci. Exista si o legenda locala, cum ca, pentru a nu fi prinse de turci, 40 de fecioare s-au aruncat de pe stanca in mare.
Am aflat ulterior, ca aici, in timpul ocupatiei romane a Cadrilaterului, Grigore Antipa a infiintat o statiune de cercetari a faunei marine> Ulterior, cladirea a gazduit ulterior, un pluton de graniceri bulgari.
Pe langa frumusetea peisajului si ruinele cetatii, aici veti mai gasi un mic muzeu si un mic schit inchinat Sfantului Nicolae, ocrotitorul marinarilor si al pescarilor.
Exista si un restaurant foarte frumos amenajat, pe care din pacate nu l-am incercat(pentru ca voiam sa ajungem la ferma de midii de la Dalboka, despre care citisem multe lucruri de bine pe tripadvisor)si mai multe tarabe de la care puteti lua suveniruri, cu mult mai ieftine decat in Balchik sau Varna.
Ferma de midii de la Dalboka este situata cam la jumatatea drumului dintre Capul Kaliakra si Kavarna si merita sa dati o fuga pana acolo, desi la intoarcere s-ar putea sa va fie greu :). De ce? Pentru ca se pare ca e vesnic plin de lume acolo asa ca veti fi nevoiti sa parcati masina pe un varf de deal si apoi sa coborati cam 1km. Pe cat de entuziasmat esti la coborare pe atat esti de ingrozit de urcarea cu burta plina! 🙂
Daca sunteti un grup mai mare, indicat ar fi sa va faceti rezervare. Noi cand am ajuns, pe la 17:00, toate cele peste 100 de mese de berarie erau ocupate, dar am avut noroc cu o familie de romani care ne-au primit la masa lor. Meniu variat, midii si peste(multe specii de care nici macar nu am auzit), preturi accesibile. Gasiti meniul in romana aici. Noi am lasat aici 34 leva cu tot cu bacsis.
Am ajuns la Balchik cam pe la 19:00 si ne-am mai invartit pe acolo in sus si in jos pana ce am gasit hotelul. Ne-am cazat la Hotel Bisser via booking.com. Acum depinde ce preferinte are fiecare de la un hotel. Am vazut ca parerile atat pe tripadvisor cat si pe booking erau impartite. Pentru mine hotelul e doar locul in care fac un dus si dorm. Nu ma intereseaza micul dejun, pentru ca imi place sa dorm cat vreau in concediu. Nu ma intereseaza pranzul sau cina, pentru ca nu imi place sa imi fac program in functie de orele de masa ale hotelului si pentru ca imi place sa incerc mai multe restaurante. Nu ma intereseaza decorul camerei, cu conditia sa fie curat si sa nu am “Rapirea din Serai” deasupra capului :). Nu tin sa fie facut zilnic curat in camera sau sa fie zilnic schimabte asternuturile. Pana la urma nici acasa nu se intampla asta. Nu tin sa am produse de toaleta la baie, le prefer pe ale mele.
De ce am ales Bisser Hotel? Pentru pret si pentru pozitie. Este situat in imediata apropiere a gradinii botanice si a castelului Reginei Maria din Balchik. Restaurantele si faleza sunt si ele foarte aproape. Cum au fost conditiile? Bune. Camere si bai curate, asternururi mirosind a trandafiri, internet functional, personal la receptie foarte amabil. Pentru cine vrea piscina, exista si se desfasoara multe activitati pentru copii, din cate am vazut. 4 nopti la Hotel Bisser ne-au costat 272 leva.
Ce va sfatuiesc daca vreti sa va cazati aici? Sa optati pentru camerele superioare, cu vedere la mare care au fost recent renovate. Diferenta de pret este foarte mica, in jur de 10 leva.
Pentru cei mai pretentiosi, ne-a fost recomandat de prieteni Hotel Mistral iar pentru cei mai putin pretentiosi Pensiunea Alex.
Pentru ca era deja seara, nu am incercat mica cararuie sapata in stanca din spatele hotelului ce duce la faleza pentru ca cei de la receptie ne-au spus ca e destul de prost luminata, asa ca am luat-o frumusel prin orasel pana la faleza. In prima seara am incercat restaurantul El Simpatico. Aici am lasat 22 leva cu tot cu bacsis.
Faleza din Balchik e micuta dar draguta. Localurile sunt dragute, atmosfera e linistita si poti auzi marea. Nu vezi atat de multe constructii haotice ca la noi, atat de multa inghesuiala, nu e atat de multa galagie.
A doua zi am incercat si cararuia din spatele hotelului care coboara la faleza. Fiind duminica, ne-am inceput ziua molcolm, cu o masa la Restaurantul Coroana(situat practic, in fosta bucatarie a Castelului Reginei Maria) unde ne-am “indragostit” de midiile in sos de usturoi. Aproape in fiecare zi petrecuta in Bulgaria am mancat midii, dar astea preparate la Restaurantul Coroana ne-au placut cel mai mult. Dupa micul dejun delicios, care ne-a costat, cu totul, 30 leva, am pornit spre intrarea dinspre plaja a Castelului.
Biletul pentru vizitarea Castelului si Gradinii costa 12 leva/persoana. Se poate plati si in Euro, dar nu si in Lei. Am petrecut aproape 5 ore prin gradinile castelului si gradina botanica fara a ne da seama. E ATAT de frumos! Cred ca orice pasionat de gradinarit merita sa ajunga acolo. Imbinarea dintre gradinile castelului si gradina botanica e atat de frumos facuta, incat nici nu realizezi ca gradina botanica a fost adaugata ulterior, formand un tot unitar de poveste. Scria undeva ca aceasta gradina este a doua Gradina Botanica din Europa ca numar de specii. Oricum gradina e spectaculoasa si datorita numeroaselor terasamente. Chiar inainte de venirea la Balchik am vizitat si Gradina Botanica din Bucuresti. Ce diferenta! Cata delasare la noi si cata atentie aici! Desigur numarul de turisti nu se compara, dar tot ramai cu un gust amar la gandul ca la noi nu se vrea sau nu se poate, sau si una si alta!
Castelul? E mult spus castel, mai degraba vila. O bijuterie! Un exemplu de modestie si bun gust. De altfel din informatiile de acolo am aflat ca vilele destinate oaspetilor erau mult mai bogat decorate, fiecare camera avand un semineu. Dar despre “Tenha Juvah” – “Cuibul linistit” si toate gradinile va voi vorbi separat, pentru ca sunt atat de multe de spus!
Va las doar cu un citat din Regina Maria a Romaniei, “Insemnari zilnice”, Editura Historia, Bucuresti 2008:
“Ah! Mi-ar placea acest loc! Toata viata mi-am dorit un astfel de loc, imaginandu-mi ca-l pot gasi doar in Italia, si iata-l aici la Balcic. Simt ca trebuie sa am acest loc!”
Aproape de ora 18:00 am terminat de vizitat tot ce se putea vizita. Dupa o zi incinsa in care am batut gradinile in sus si in jos simteam nevoia sa ne racorim. Am incercat si “plaja” de la Balchik. De fapt, langa minisoseaua de-a lungul falezei, exista zone amenajate cu nisip, sezlonguri, umbrelute si terenuri de volei. Accesul la apa e ingreunat de pietre, motiv pentru care nu va recomand Balcicul daca vreti la plaja. Direct la mare exista doar o plaja minuscula. Sezlongurile costau 4 leva, daca nu ma insel.
Pentru cina am vrut sa revenim din nou la Restaurantul Coroana, dar nu am mai avut norocul sa prindem o masa libera, asa ca am ales Restaurantul Mikado. De data asta am incercat midii in sos Pesto, foarte gustoase si aceastea. Mancare si bauturi, 45 leva.
Luni am hotarat sa ne bucuram doar de mare si plaja. Am mers sa ne luam micul dejun preferat, midii cu sos de usturoi, dar surpriza! nu mai aveau midii. Ne-am multumit cu niste icre si salata cu creveti si caracatita(delicioase si astea), 33 leva, si am plecat spre Albena, care e la 8 km de Balchik. De fapt, de pe balconul camerei noastre din Balchik, vedeam hotelurile din Albena. Plaje intinse cu “nisip de aur“, aerisita, zone cu sezlonguri, zone free, terenuri de volei, baruri putine pe plaja dar suficiente, toalete ecologice suficiente, multa liniste si mare albastra si curata. Tot ce ai nevoie pentru o zi in care sa lenevesti ca soparla la soare. Taxa de intrare in Albena e de 6 leva.
Seara ne-am intors pentru cina in Balchik si de data asta am prins si loc la restaurantul preferat. Am hotarat sa ne plimbam ceva mai mult si sa vedem oraselul si noaptea. Ne-am ratacit si ne-am speriat putin cand am vazut ca am iesit din localitate, dar am dat peste un ospatar foarte amabil care ne-a explicat pe unde sa o luam ca sa ajugem cat mai repede la hotel. Dupa ce am ocolit un munte, peisajul ne-a devenit familiar si ne-am dat seama ca plimbarea de o ora jumatate a fost mai putin obositoare decat urcatul scarilor dinspre faleza spre hotel :).
Marti am renuntat la restaurantele de pe faleza si ne-am orientat spre cele de langa intrarea principala in Gradina Botanica si Castel. Proasta inspiratie! Pretul este acelasi dar mancarea mult si ambianta proasta. Am plecat apoi spre Sf. Constantin si Elena si mai apoi spre Varna.
Sf. Constantin si Elena este cea mai veche statiune de pe litoralul bulgaresc, fondata la inceputul secolului XX ca centru balneologic. Noi ne-am oprit doar pentru o scurta plimbare si pentru mica Manastire Constantin si Elena. In apropiere, intentionam sa vizitam si Palatul Euxinograd, fosta resedinta de vara a monarhilor bulgari. Din pacate, acesta poate fi vizitat doar daca se face o rezervare prealabila si un grup de minim 20 de persoane :(. Asa ca am pornit spre Varna, capitala maritima si cel mai mare oras de pe coasta Bulgariei. Dupa ce cu greu am reusit sa gasim un loc de parcare in zona centrului vechi, ne-am bucurat intr-un final de farmecul orasului candidat la titlul de Capitala Culturala Europena 2019. Teatrul si Opera din Varna situat intr-o cladire mica si colorata iti atrage atentia, la fel si Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Varna, a doua ca marime din Bulgaria. Baile romane reprezinta cel mai mare sit roman din Bulgaria. Fiind bogata in izvoare cu apa termala, romanii au putut construi la acea vreme, bai, care constituiau o parte importanta a vietii sociale din localitatile lor. Muzeul este in are liber dar este imprejmuit si exista o taxa de intrare de 4 leva. Vazand ca se lucra la consolidarea anumitor ziduri, nu am mai intrat. Am pornit spre Gradina Marii sau parcul de langa malul marii care este impresionant ca suprafata si ca diversitate a speciilor de plante. Plaja din Varna nu e foarte mare si e cam aglomerata, motiv pentru care am preferat sa ne intorcem la Albena pentru ultima parte a zilei si sa lasam muzeele din Varna pentru o alta vizita.
Ultima seara ne-am petrecut-o in liniste la restaurantul preferat din Balchik iar dupa cina ne-am mai bucurat de o ultima plimbare nocturna in gradina din imediata apropiere a Castelului.
A doua zi am pornit spre Kavarna unde ne-am cazat pentru o noapte la Anelia Family Hotel(35 leva/noapte/camera dubla), situat aproape de plaja Ikantaluka de care ne-am bucurat o zi intreaga. Zona asta, cu numeroase golfulete si plaje singuratice si salbatice, si marginita de stanci e absolut spectaculoasa. Hotelul, foarte ieftin si foarte curat. Puncte minus doar pentru personalul care nu vorbea engleza si pentru iternetul care nu functiona. Mancare deliciosa si ceva mai ieftina decat in Balchik, la Restaurant Laguna(mancare si bauturi 32leva, cu tot cu bacsis).
Joi, am avut intr-un fel noroc, vremea s-a stricat asa ca ne-a fost ceva mai usor sa plecam spre Bucuresti, dupa ce am facut ultimele cumparaturi, mici suveniruri precum gem de trandafiri si faimoasele sticlute cu esenta de trandafiri, pe care cand eram mica i le furam bunicii :). Apropo de trandafirii lor celebri…. Am ramas placut impresionata sa vad cum si-au dezvoltat brandul Roses of Bulgaria prin magazine de genul celor de la dm drogerie markt. Bravo lor!
La final nu pot sa spun decat ca voi reveni cu placere. Mai avem atat de multe de vazut!
Cat ne-a costat cu totul distractia, vezi aici in tabel:
Vigneta | 10 leva |
Intrari obiective turistice si taxa statiune Albena | 42 leva |
Cazare(5nopti) | 307 leva |
Mancare&bacsisuri | 315 leva |
Suveniruri(albume, parfumele, cani) | 62 leva |
Tigari si sucuri | 45 leva |
Benzina(Bucuresti-Bulgaria-Bucuresti) | 150 leva |
Total(2 persoane) | 931 leva |
Ultime ganduri si recomandari. Cititi inainte, in timpul vacantei voastre in Bulgaria sau imediat dupa:
Lucian Boia – Balcic. Micul paradis al Romaniei Mari.
*Preturile sunt informative si se pot modifica de la data publicarii articolului.
**Acest articol contine linkuri afiliate.