Povesti pescaresti in GallipoliHome » Din calatorii » Povesti pescaresti in Gallipoli

Cand am ajuns dimineata, pe la 10, in Gallipoli, piata de peste era pe terminate. Mirosul de sare, fructe de mare si peste era puternic si chiar daca piata era aproape pustie se simtea agitatia din jurul ei. Pentru ca ziua de munca a pescarilor, nu se terminase. Se retrageau toti pe la barci pentru a-si pregati navoadele. Pe langa ei pescarusi lenesi si indestulati. Insa pregatitul navoadelor nu are loc doar in port, ci se pe stradutele mici si inguste din orasul vechi. Grupuri de barbati, fluierand slagare italienesti in timp ce lucreaza.

Pe la 12 cred ca am reusit sa si mancam. Pana mai devreme puteai doar servi o cafea sau ceva racoritor pe terase. Se facea aprovizionarea bucatariilor cu peste proaspat si verdeturi asa ca trebuia sa ai rabdare. Furgonete mici roiau pe stradute incarcate cu legume si verdeturi proaspete. Cum nu aveam stare sa stam pe loc, ne-am inceput plimbarea in jurul orasului, pana la vechiul castel si inapoi, pe stradute in sus si in jur, degustand tot felul de produse locale in magazine de suveniruri.

Oprindu-ma la un stand cu stelute si bureti de mare, o vedere veche imi atrage atentia. Vanzatorul, imi spune plin de mandrie ca in vedere e un rechin care afost capturat chiar pe frumoasa lor plaja din oras. Vazand ca fac ochii mari, se agita si imi explica; acela a fost ultimul rechin vazut atat de aproape de plaja. Linistitor, zic!

Un loc plin de turisti e Antica Farmacia Provenzano, o afacere de familie pasata din generatie in generatie, micuta si cocheta, cu un aer care te face sa crezi ca si acum doctoriile se pregatesc dupa retete stravechi si secrete. Deschisa in 1882, farmacia nu si-a schimbat aspectul iar mare parte din mobilier este cel original. Apoi bineinteles, bisericile, merita si ele vizitate.

Cea mai mare parte dintre loclanici se ocupa cu pescuitul, urmat de comert si turism. Orasul vechi contrasteaza puternic cu partea noua, moderna, de care este legata printr-un pod. Din nou acelasi mix de influente. Din start ne-am propus sa avem o zi lejera, sa ne bucuram de aer, peisaj si de mare, de data asta, de Marea Ionica, mai sarata si mai calda fata de Adriatica. Exista mai multe plaje pe langa Gallipoli. Noi dupa ce ne-am bucurat de cea din orasul vechi, am dat o fuga pana langa Porto Cesareo. Imi pare rau ca nu am avut putin timp si de oraselul asta colorat! Dar se apropia ploaia si voiam sa ne bucuram putin de plajele aproape goale de aici. Doar cativa localnici si in rest toata marea doar pentru noi! Plajele de aici te duc cu gandul la cele din paradisurile tropicale!

Piata de peste - Gallipoli
Piata de peste – Gallipoli
Piata de peste
Piata de peste
Piata de peste
Piata de peste
Pregatiri pentru o noua zi de pescuit
Pregatiri pentru o noua zi de pescuit
Hranind pescarusii
Hranind pescarusii
In portul din Gallipoli, aproape de piata depeste, veti gasi parcare gratuita.
In portul din Gallipoli, aproape de piata depeste, veti gasi parcare gratuita.
Old Gallipoli, new Gallipoli
Old Gallipoli, New Gallipoli
Intorsi de la pescuit
Intorsi de la pescuit
La o poveste
La o poveste
Pragatiri pe barca
Pregatiri pe barca
Gallipoli
Nu doar in port se lucreaza, ci peste tot se fac pregatiri pentru o noua iesire la pescuit
Nu doar in port se lucreaza, ci peste tot se fac pregatiri pentru o noua iesire la pescuit
Chiesa di San Francesco d'Assisi - Gallipoli
Chiesa di San Francesco d’Assisi – Gallipoli
Farul San Andrea - Gallipoli
Farul San Andrea – Gallipoli
sam_3125b
sam_3136b
sam_3131b
sam_3132b
sam_3134b
sam_3145b
Cattedrale Sant'Agata - Gallipoli
Cattedrale Sant’Agata – Gallipoli
Interior, Cattedrale Sant'Agata - Gallipoli
Interior, Cattedrale Sant’Agata – Gallipoli
Celebra farmacie
Celebra farmacie
Celebra farmacie din Gallipoli - tavanul
Celebra farmacie din Gallipoli – tavanul
Celebra farmacie
Celebra farmacie
sam_3156b
rsz_farmacista
sam_3157b
sam_3158b
sam_3159b
sam_3160b
sam_3161b
sam_3180b
sam_3147b
In mica vederedin se poate vedea celebrul rechin capturat pe plaja din Gallipoli 🙂
Spiaggia(plaja) della Purita
Spiaggia(plaja) della Purita
Spiaggia(plaja) della Purita - Gallipoli
Spiaggia(plaja) della Purita – Gallipoli
Undeva langa Porto Cesareo
Undeva langa Porto Cesareo
Un prieten gasit pe plaja
Un prieten gasit pe plaja
error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content