Muscatele, rasfatatele curtilor si balcoanelor



Weekendul asta a fost numai bun pentru cumparaturi. Am dat deci o fuga pana la Gradinaria Palasthy pentru a alege cateva muscate, nelipsite vara din curte. M-am delectat cu o gramada de specii si varietati si m-am pierdut intr-o mare de muscate! Si daca tot am ajuns acasa cu masina plina de muscate, sa vedem si cateva informatii despre crestere si ingrijire.

3200 mp plini de muscate
3200 mp plini de muscate, acasa la gradinaria Palasthy
  • Denumire latina:  Pelargonium.
  • Denumire populara: Muscata.
  • Familia: Geraniaceae.
  • Origine: Africa de Sud, zonele temperat-calde.
  • Aspect: tufa.
  • Inaltime: pana la 90cm inaltime; chiar si peste 150 cm lungime in cazul muscatelor curgatoare.
  • Perioada de inflorire: vara.
  • Expunere: in plin soare.
  • Pastrare: iarna trebuie tinute intr-o incapere mai racoroasa, la minim 7ºC. Vara se bucura de locurile in plin soare, ferite de curenti. In conditi de frig sau de uscaciune, frunzele din partea inferioara se ingalbenesc sau se inrosesc. Atentie, inflorescentele au tendinta sa cada in cazul in care planta este miscata/mutata de la locul ei, atunci cand este in plina perioada de inflorire.
  • Udare: redusa. Dupa udare, substratul trebuie lasat sa se usuce la 2.5cm adancime inainte de o noua udare, Puteti verifica usor cu degetul. Iarna udarile se realizeaza si mai rar. Udatul in mod excesiv duce la aparitia ciupercilor si la putrezirea tulpinii si a radacinii.
  • Fertilizare: in perioada de crestere si inflorire, din 2 in 2 saptamani aplicati un ingrasamant lichid bogat in potasiu.
  • Inmultire: prin seminte sau prin prelevare de butasi de tulpini, primavara si la inceputul verii.
  • Substrat: pe baza de pamant sau muschi de turba.
  • Transplantare: mutarea se realizeaza primavara, cand se vad radacinile prin orificiile de la baza ghiveciului. Atentie, muscatele infloresc mai abundent daca sunt pastrate in ghivece mai inguste! Nu uitati sa asigurati drenajul prin o mana de pietris pusa la baza ghiveciului. In cazul plantelor mai batrane radacinile prea lungi si/sau prea groase trebuie scurtate. Pentru a incuraja aparitia unor noi lastari scurtati la jumatate inaltimea tulpinilor. Pentru indesire ciupiti varfurile tulpinilor.
  • Boli si daunatori: nu sunt plante sensibile. Cei mai frecventi paraziti sunt paduchii. Frunzele mai pot fi atacate uneori de rugina. Dearece rugina este dificil de combatut rupeti si ardeti frunzele afectate apoi aplicati un fungicid.
  • Specii des intalnite in comert:
    Pelargorium x hortorum
    (muscatele zonale) –  cele mai des intalnite. Cum le recunosti? Frunzele care au un miros caracteristic sunt rotunjite si crestate pe margini si mai in toate cazurile au un inel maroniu central. Florile pot fi simple sau batute, intr-o mare varietate de culori si nuante. Pelargonium x domesticum(muscata regala) – are frunze mai mari si mai des zimtate. Florile mari, cu petale incretite, deseori sunt patate cu o culoare diferita. Pelargonium peltatum(muscatele curgatoare) – se deosebeste pri tulpinile lungi, taratoare, fragile si frunze groase si rigide asemenatoare cu frunzele de iedera. Florile sunt mai rare decat la muscatele zonale, iar petalele au de multe ori nuante contrastante pe partea de deasupra. Exista o varietate mare de soiuri chiar si cu flori duble sau batute, sau cu frunze decorative. Dintre soiurile parfumate, se disting Pelargoinum crispum(frunzele emana o aroma de lamaie), Pelargonium graveolens(frunzele emana o aroma de trandafir) sau Pelargoinum tomentosum(frunzele emana o aroma de menta).
Muscatele isi asteapta viitorii stapani :)
Muscatele isi asteapta viitorii stapani 🙂
Muscatele special pregatite pentru clientii casei :)
Muscatele special pregatite pentru clientii casei 🙂

Serele familiei Palasthy acopera peste 5000mp! O afacere frumoasa de familie, mostenita din tata in fiu, de peste 3 generatii, in care fiecare membru isi aduce aportul! Va recomand aceste sere tuturor celor din Arad si nu numai! Calitatea florilor este net superioara fata de ceea ce gasiti in magazinele de specialitate. In plus, puteti merge cu jardinierele voastre. Ei vi le vor umple si ingriji si va vor chema sa le ridicati la momentul optim. Asta este unul dintre secretele prin care multe hoteluri, pensiuni sau restaurante au flori atat de frumoase! Pe langa asta, veti avea cu siguranta o zi frumoasa alaturi de oamenii astia faini care va vor da si o gramada de sfaturi utile! 😉


error: Imagini și conținut protejate!
Skip to content