Dintotdeauna, ouale de Paste le-am vopsit cu coloranti naturali iar pentu modele am folosit diferite frunzulite. Asa m-au invatat strabunica, bunica si mama. 🙂
Acum cativa ani ma apucasem de o lucrare bine documentata despre diversele plante care pot fi folosite ca si coloranti. Eu am terminat finisare chimica textila iar acest subiect ma pasiona in facultate. Din pacate sau poate pentru ca asa atrebuit sa fie, nu am ajuns sa lucrez in domeniu. Inca de saptamana trecuta am tot cautat prin foldere materialul de care ma apucasem acum cativa ani. Chiar daca nu il terminasem aveam acolo o gramada de informatii interesante plus cateva date si observatii in urma unui experiment de acum vreo 7 ani. 🙁 Dar pentru ca nu mai aveam timp sa aman acum acest subiect am apelat cu incredere la google pentru o reimprospatare a memorie!
Eu si mama, de ani de zile, folosim doar cojile de ceapa galbena pentru vopsitul oualor. Acum depinde de gusturi, dar eu le prefer ouale cu coaja maronie. Iese o nuanta apropiata de un rosu-cognac superb! Ca si frunzulite folosite pentru decor, preferatele sunt cele de marar, de trandafir(care lasa o urma fina si minuata de verde), trifoiul, coada soricelului si patrunjelul si ce se mai gaseste pe moment prin curte.
Sper ca nu e nevoie sa spun ca inainte de vopsire ouale trebuie spalate bine, preferabil cu sapun! Intr-o oala mare cu apa fierbem o gramada de coji de ceapa, pe care am inceput sa le adunam inca din ianuarie. Culoarea se fixeaza foarte bine asa ca nu adaug otet. Lasam apoi colorantul sa ajunga la temperatura camerei. Pana atunci numai bine terminam cu impachetatul oualor si al frunzulitelor in ciorapi(preferabil de 20 den). Noi nu scoatem cojile din apa. Introducem ouale la fiert in apa colorata si le acoperim cu cojile ramase. Dupa ce au fiert, cat sunt inca calde, indepartam ciorapul si frunzulitele si lustruim ouale cu untura, dupa care le stergem bine. Asa obtinem oua lucioase(am observat ca exista mai multe articole pe internet pe marginea acestui subiect dar in mai toate partea cu untura e omisa)!
Acum, pentru cine vrea sa incerce si alte culori, cei de la www.bhg.com recomanda urmatoarele solutii. De mentionat ca pentru o culoare mai intensa ouale trebuie lasate peste noapte in frigider, in solutia de colorant pregatita. Altfel culoarea va fi pastelata.
Afine – gri albastrui
Se toarna o cana de apa peste o cana de afine congelate, se aduce amestecul la temperatura camerei apoi se scot afinele.
Varza rosie – albastru
Un sfert de capatana de varza rosie se pune peste 4 cani de apa clocotita. Se adauga doua lingurite de otet si se amesteca. Se lasa apoi sa se raceasca si se indeparteaza varza.
Ceapa rosie – verde jad
Peste 2 cani de apa se adauga coaja de la 6 cepe rosii. Se pune la fiert si se adauga 3 lingurite de otet alb.
Mere galbene – verde galbui
Peste 1 cana si jumatate de apa se adauga cojile de la 6 mere galbene. Se pun la fiert si se adauga 2 lingurite de otet.
Boia – rosu
Se amesteca 2 linguri de boia intr-o cana cu apa clocotita. Se adauga 2 lingurite otet.
Musetel sau ceai verde/coji de portocale – galben
4 saculeti de ceai de musetel sau ceai verde se lasa la infuzat intr-o cana cu apa clocotita.
Intr-o cana si jumatate de apa fierbeti cojile a 6 portocale. Adaugati apoi 2 lingurite de otet.
Marar – maro auriu
Se fierbe 2 linguri seminte de marar la 1 cana de apa timp. Adauga 2 lingurite otet.
Sfecla rosie – roz
Se taie in bucatele o sfecla rosie de dimeniune medie si se adauga la 4 cesti de apa clocotita. Se adauga si doua linguri de otet si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Struguri sau vin rosu – mov lavanda
Intr-o cana cu suc de struguri de amesteca 1 lingurita de otet.
Tin minte ca am incercat intr-un an spanacul si am obtinut niste oua de un verde spalacit. Am incercat si ceapa rosie, dar din cate imi aduc aminte rezultatul a fost cat se poate de nesatisfacator. Poate am gresit eu cu ceva.
Voi ce coloranti naturali ati incercat si ce ati obtinut? In final, noi ne bucuram de astea! 🙂
Sa aveti sarbatori fericite!