La circa 15 km de Bucuresti se afla Palatul Mogosoaia, care timp de aproape 120 de ani a apartinut familiei Brancoveanu. Construit in stil romanesc renascentist(sau stil brancovenesc), Palatul si Complexul de la Mogosoaia, imbina elemente venetiene si otomane, fiind compus din Palatul propriu-zis, curtea interioara, Turnul Portii, Cuhnia(bucataria), Vila Elchingen(casa de oaspeti), ghetaria, cavoul familiei si sera de flori. In afara zidurilor se afla Biserica “Sfantul Gheorghe”, livada si gradinile adiacente.
E un loc perfect pentru a petrece o dupa-amiaza in afara Bucurestiului. Poti vizita expozitiile permanente si de sezon, te poti plimba prin gradinile de trandafiri, crini si irisi, poti sta la un picnic la umbra unui tei sau a coniferelor sau poti lua masa pe terasa restaurantului gazduit in fosta casa de oaspeti(Vila Elchingen).
Chiar daca unele dintre “proaspetele” restaurari lasa de dorit, sera de flori, desi nu foarte mare, dar foarte armonioasa este insuficent folosita iar in unele gradini(desi cu mult mai ingrijite decat cele de la Gradina Botanica!) se simte parca lipsa unei varietati mai mari de trandafiri, per ansamblu ai la dispozitie tot ce ai putea nevoie pentru o dupa-masa reusita.
As puncta cu minus, doar magazinul de suveniruri(daca poate fi numit asa), foarte saracacios, si unde, daca tot am nimerit in perioada “Anului Brancoveanu” m-as fi asteptat sa gasesc mai multe albume si/sau carti despre acesta, mai multe obiecte personalizate cu chipul Domnitorului si mai putine obiecte de prost gust cu Vlad Tepes. Dar poate ca asta se cere… 🙁
Pentru mine a fost o surpriza frumoasa la sfarsit de concediu, aproape de Bucuresti si dovada ca daca se vrea deschiderea catre public a unui astfel de spatiu, se poate. Sper doar ca acest loc sa isi gaseasca in sfarsit linistea, sa fie pemanent ingrijit si promovat si sa devina tot mai cautat in special de turistii care ne viziteaza tara.
Cateva date istorice care prezinta istoria zbuciumata a Palatului si modificarile prin care a trecut:
* In 1681 Marele Postelinic, Constantin Brancoveanu cumpara primele suprafete de pamant in satul Mogosoaia, de la vaduva boierului Mogos.
* In 1688, Biserica “Sfantul Gheorghe” aflata in afara zidurilor palatului este finalizata.
* In 1702, suprafata mosiei de la Mogosoaia se mareste si constructia la palat este finalizata, mosia si palatul fiind daruite lui Stefan, al doilea fiu al domnitorului.
* In 1714, Constantin Brancoveanu, impreuna cu cei 4 fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei, si sfetnicul Ianache Vacarescu sunt decapitati la Constantinopol. Toata averea Brancovenilor este confiscata de otomani iar Palatul de la Mogosoaia este transformat in han.
* In 1717, Palatul este rascumparat de rudele Domnitorului, intoarse din exil.
* Palatul este devastat atat in urma razboiului ruso-turc din 1768-1774, Banul Nicolae Brancoveanu tinand partea rusilor in conflict, cat si in timpul revolutiei din 1821, cand Grigore Brancoveanu, ultimul urmas al Brancovenilor, fuge la Brasov lasand Palatul in mana pandurilor.
* Dupa moartea lui Grigore Brancoveanu, din 1832, Palatul ramane mostenire fiicei sale adoptive Zoe Mavrocordat, iar prin casatoria acesteia cu Domnitorul Gheorghe Bibescu, Palatul intra in proprietatea Bibestilor.
* In 1844 incep ample lucrari de restaurare, intrerupte in 1848 in umra exilului lui Gheorghe Bibescu in Franta.
* In 1870, Printul Nicolae Bibescu, reia lucrarile de restaurare incepute de tatal sau, aducand un arhitect francez care sa coordoneze lucrarile. Se extinde aripa nordica a Palatului, acoperisul sufera modificari si este inaltat, ferestrele de la primul etaj sunt marite si doi gradinari francezi, Rohan si Montigny se ocupa de parc. Casa de oaspeti este complet modificata si redecorata in stil eclectic, primind denumirea de Vila Elchingen, in onoarea sotiei sale, nascute Ney d’Elchingen.
* In 1890 cadrele lucrate intr-un atelier din Paris sunt montate si apare sera de flori. Tot in acelasi an, in parc este construit si cavoul familiei Bibescu.
* In 1911, Printul George Valentin Bibescu cumpara o parte a domeniului Mogosoaia de la verisoara sa Marie-Nicole Darvari, pentru a-l oferi cadou de nunta sotiei sale Martha Bibescu.
* In 1912, Martha Bibescu alaturi de arhitectul italian Domenico Rupolo initiaza lucrari de restaurare la Palat, anexe si gradini.
* In 1916, din cauza razboiului, desi Palatul este locuit, lucrarile de renovare sunt oprite. Fortele areriene germane bombardeaza cladirile.
* Se reia santierul in 1920, iar din 1921 lucrarile sunt conduse de arhitectul George Matei Cantacuzino. Se opteaza pentru un design italian al terasalor frontale, se planteaza o livada si se restaureaza gradinile englezesti.
* Intre 1922 si 1930 se reconsolideaza Turnul Portii si Cuhnia(Bucataria Brancoveneasca). Se aduc modificari Vilei Elchingen, dupa modelul Manastirii Comana. Picturile Bisericii sunt restaurate iar aleile de trandafiri si irisi isi recapata splendoarea. Lucrarile sunt conduse de Valentina, fiica Marthei impreuna cu sotul ei Dimitrie Ghica-Comanesti.
* In 1931, “Poarta Targoviste” este ornata cu sculpturi alegorice recuperate de la un palat Cantacuzinesc, demolat in Bucuresti.
* Din 1945 Palatul Mogosoaia este clasificat ca monument istoric si intra in aria monumentelor protejate. In acelasi an, Martha Bibescu paraseste Romania si se stabileste in Franta, iar palatul si Vila Elchingen sunt devastate.
* Intre 1952 si 1957 Palatul este reamenajat ca Muzeu al Artei Brancovenesti iar Vila Elchingen devine casa si loc de intalnire al scriitorilor.
* Intre 1977 si 1980, ca urmare a cutremurului, palatul, cuhnia, partea superioara a turnului portii si poarta Targoviste sunt restaurate si reconsolidate.
* Intre 1980 si 1989, urmeaza poate cea mai neagra perioada a domeniului. Palatul si casa scriitorilor sunt inchise, livada este taiata iar gradinile sunt abandonate.
* Intre 1992-1995 se incep lucrarile de restaurare.
* Intre 1997-2000, cavoul familiei Bibescu este rastuarat, Vila Elchingen se transforma intr-un centru de conferinte, dotat cu locuri de cazare si un restaurant. In timpul lucrarilor la ziduri se descopera ruinele primei resedinte a Brancovenilor, din 1681.
* Incepand cu anul 2001, Palatul este transformat intr-un muzeu ce gazduieste colectia Liana si Dan Nasta si un centru cultural care promoveaza arta contemporana. In 2002 sera, gradinile si elementele arhitecturale ale gradinilor sunt restaurate. Pe “Poarta Targoviste” se monteaza o replica a grupului statuar distrus in cutremurul din 1977.
Se organizeaza nunti si diferite evenimente, conferinte, intruniri, deci exista interes pentru acest loc, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.
Program Complexul Mogosoaia:
Marti-Duminica:
- 09:00-19:00 (din mai pana in septembrie)
- 09:00-17:00(din ocombrie pana in aprilie)
- Inchis in zilele de luni, pe 01 ianuarie, Prima zi de Paste(dupa calendarul ortodox), pe 01 si 25 decembrie.
Contact si informatii:
Telefon: +4021-350-66-16
Fax: +4021-350-66-18
e-mail: office@palatebrancovenesti.ro
site web: www.palatebrancovenesti.ro
















* Date istorice preluate din:
Pliantul oficial in engleza al Palatului Mogosoaia(se gaseste la intrarea in muzeu, nu mai stiu sigur daca gratuit sau contra cost)