Zilele trecute, căutând substrat pentru răsaduri am văzut în comerț, promoții la arbori de forsythia și mi-am adus aminte de bucuria pe care o simțeam în fiecare primăvară, când o explozie de galben lumina un colț al grădinii. Știam atunci că iarna ne-a părăsit cu totul și că Sărbătorile Pascale, și, deci, iepurașul vor veni în curând. După mai bine de 2 decenii, ne-am obișnuit cu greu cu dispariția arberelui din colțul lui. Totuși, câțiva pui ne bucură în continuare și prin urmare ne putem bucura în continuare și de aranjamentele florale, pentru masa de Paște, din crenguțe de Forsythia încărcate cu ouă colorate. Deci, dacă încă nu aveți acest arbust în curte, profitați de promoțiile din magazinele de specialitate! 🙂
- Denumire latină: Forsythia, numită după botanistul scoțian William Forsyth, membru fondator al Royal Horticultural Society.
- Denumire populară: Forsiție.
- Familia: Oleaceae.
- Origine: Asia Orientală dar există și o specie europeană din sud-estul continentului. În Asia, în China este considerată una dintre cele 50 de plante fundamentale din medicina naturistă chineză și este foarte prețuită.
- Aspect: Arbust.
- Înălțime: 2-4m și un diametru între 1 și 2m.
- Perioada de înflorire: Primăvara. Florile sunt de un galben viu, strălucitor și se desfac înaintea frunzelor.
- Expunere: Plin soare, dar se adaptează și în locurile ușor umbrite.
- Udare: Medie, adică de fiecare data când observați că solul o cere. Pe masură ce iarna se apropie udările trebuie rărite.
- Fertilizare: La începutul primăverii se va administra, preferabil, bălegar bine macerat.
- Tundere: Ajustările prin tăiere se efectuează după perioada de înflorire, florile apărând primăvara pe ramurile crescute în anul precedent. La 3-4 ani ramurile mai slabe trebuie tăiate pentru ca planta să devină mai viguroasă. În cazul plantele folosite pentru gard viu, ramurile se vor scurta cu un sfert din lungimea lor, iar vârfurile se vor scurta periodic după ce au crescut pentru a obține ramuri mai dese. Ramurile tăiate la începutul lunii decembrie, ținute în locuri încălzite sau sere și udate zilnic, pot da flori chiar și în preajma Crăciunului.
- Înmulțire: Cea mai simplă metodă este prin butași, fie lemnoși la început de iarnă, fie semilemnoși, primăvara sau vara. Butașii prelevați se prind foarte ușor iar planta se dezvoltă rapid în 2-3 ani.
- Substrat: Acești arbori sunt deosebi de apreciați în special pentru adaptabilitatea lor dar și pentru longevitate, atingând cu ușurință câteva decenii. Se pretează la orice fel de teren, chiar și unul secetos.
- Boli și dăunători: Pot fi atacați de ciuperci care vor povoca apariția unor negi pe tulpină si pe ramuri. În acest caz tot ceea ce se poate face este tunderea părților afectate și arderea acestor bucăti infestate. În cazul în care petele sunt prezente pe frunze, atunci aceste ciuperci pot fi combătute prin folosirea fungicidelor pe bază de cupru. Ploșnițele, afidele și alte insecte din ordinul hemipterelor, provoacă și ele pete maro-deschis dar pot fi ținute la distanța cu insecticide pe bază de malathion.
- Estetica: Se pretează a fi utilizate pentru gard viu, iar datorită aspectului de cascadă se pretează și individual sau în grupuri, oferind un aspect romantic grădinilor. Este o plantă care atrage fluturii. Din diversele încrucișări s-au obținut și plante pretabile pentru covoare florale.
- Specii des întâlnite: Cea mai des întâlnită specie rămâne hibridul Forsythia x intermedia, abundent în flori, obținut prin încrucișarea Forsythia suspensa, cu aspect de cascadă și flori de culoare galben-auriu și Forsythia viridissima, cu ramuri groase și flori de culoare galben-viu cu ușoare nuanțe verzui.