Dragoste iute ca ardeii unguresti la Cetatea Devei



Dupa vizita noastra la Castelul Corvinilor si tot pe urmele lui Ioan de Hunedoara am decis sa profitam de soare si de vremea frumoasa si sa dam si o fuga pana la Deva, mama insistand sa vedem mai ales Castelul Bethlen si fantana cu lebada, inconjurat de o poveste de dragoste cu nabadai, in care o domnita maghiara isi pune pe fuga cu focuri de arma sotul de care s-a cam plictisit.

Multe s-au mai intamplat la Cetatea Devei de-a lungul istoriei, regii Ungariei riscand sa-si piarda coroana aici, de cateva ori. Dar sa revenim la domnita, Maria Szechy, tanara vaduva a lui Stefan Bethlen, numita in literatura maghiara si Venus de Murany. Tanara vaduva, frumoasa, bogata, nonconformista si cu temperament, Maria se recasatoreste cu nobilul Istvan Kun si se muta la mosia acestuia de langa Satu Mare. Dupa o cearta, contesa fuge si se refugiaza in castelul ei din Deva. Sotul vine in urmarirea ei cu o armata de cateva sute de calareti inconjurand castelul. Maria reuseste totusi sa fuga si urca pana la Cetatea Devei de unde trage salve de tun si pusti alungandu-si atacatorii. Cred ca nu degeaba se spune ca ungurii iubesc cu patima! Personal imi place mult de unguroaica asta focoasa despre care se spune ca obisnuia des sa calareasca inarmata tot timpul cu doua pistoale la brau. Scapata de sotul care deducem ca o plictisise groaznic, inca tanara si frumoasa se inconjoara de nobili si cavaleri. Iar daca restul lumii bune incearca sa o izoleze si nu mai primeste invitatii la balurile princiare de la Alba Iulia, pentru Maria asta nu este o problema. Se pune pe organizat baluri si petreceri care sa rivalizeze cu ele. Intr-un final se casatoreste pentru a treia oara cu contele Ferenc Wesselényi. Curajos barbat! In legatura cu ea mai circula insa si zvonul ca ar fi introdus si naturalizat ardeii iuti, celebrii paprika, in aceasta zona.

Multe povesti de dragoste interesante au fost in zona. Vezi gasi la sfarsitul articolului cateva linkuri daca aveti curiozitatea sa aflati mai multe. Singurul care se pare ca nu a avut probleme in dragoste a fost Ioan de Hunedoara, despre care mai multe voci sustin ca s-a casatorit din dragoste, iar sotia sa, Elisabeta Szilaghy l-a urmat in mai toate campaniile militare. De altfel si Elisabeta cred ca afost o femeie pe cinste. Stiu ca circula mai multe legende cu ea care o prezinta drept o fire necrutatoare, totusi sa nu uitam ca a ramas vaduva celui care a ajuns Regent al Ungariei, atragandu-si astfel foarte multi dusmani si fiind nevoita sa isi protejeze cei doi fii. Sa revenim insa….

Daca ajungeti la Deva nu ratati acest mic muzeu, al Civilizatiei Dacice si Romane, situat in interiorul Castelului Bethlen, numit si Magna Curia, pozitionat la poalele dealului Cetatii si langa parc. O surpriza mai mult decat placuta acest loc, in special Lapidariul situat in mica gradina din spatele castelului. Biletul de intrare va costa 10 lei/persoana, iar vizita dureaza intre 30 de minte si o ora. E potrivit si daca mergeti impreuna cu copiii pentru ca sunt cateva diorame ingrijite care prezinta fauna din zona, fosile de dinozauri, o colectie foarte frumoasa de fluturi, cateva tablouri si piese de mobilier foarte frumoase, o expozitie interactiva cu proiectii video despre Sarmizegetusa, foarte, foarte interesanta si bine realizata! Nu ratati celebra matrita antica de bijutier, descoperita recent pe santierele arheologice de la Sarmizegetusa Regia.  O piesa absolut impresionanta! Si grija sa nu ratati nici tezaurul, care contine cateva piese foarte, foarte interesanta si o colectie de monede, din diferite perioade, chiar si monede batute de Corvini. Daca gasiti incaperea sub cheie, intrebati personalul. Am gasit aici oameni foarte amabili, de la firma de paza, dornici sa arate toate exponatele. Fara ei am fi ratat incaperea tezaurului si Lapidariul. Un muzeu mic dar interesant si pentru cei mici si pentru cei mari, bine intretinut, curat, cu deschidere catre un alt fel de expozitii, mai interactive, mai dinamice. Felicitari autoritatilor, de aceasta data! Un singur lucru mi-as fi dorit, o brosura ceva mai cuprinzatoarea despre istoria acestui palat si a familiilor care l-au locuit.

deva-23
Prin centrul vechi inspre Palat
deva-24
deva-34
Prefectura si Consiliul Judetean Hunedoara, chiar peste drum de parc si Castelul Bethlen
deva-35
Magna Curia si busturile lui Horea, Closca si Crisan
Celebra fantana cu lebada care reprezinta blazonul familiei Daniel (familia Sofiei, sotia guvernatorului Ioan Haller) – o lebada cu o sageata in gat.
deva-38
Balconul in forma de loja in stil baroc, element adaugat in timpul amplelor lucrari de reconstructie initiate de Ioan Haller.
deva-31
Matrita
deva-33
Piesa din tezaur. Meduza, descoperita la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
deva-32
Monede batute de Corvini
deva-30
Lapidariu, situat in curtea din spate a Magnei Curia

deva-28

deva-27

deva-26
Menhiri

Nu am zabovit mult prin Deva si pentru ca deja eram in criza de timp am optat pentru telecabina ca sa jungem la Cetate. Biletul va costa 10 lei urcat si coborat. Nici cu istoria Cetatii nu insist acum, mentionez insa ca se mai lucreaza la amenajarea unor spatii comerciale si astept cu nerabdare sa o revad cand totul va fi gata. Sper ca atunci sa avem timp pentru o plimbare pana sus, la cetate.

deva-22
deva-21
Termopanele alea nu cred ca isi au locul, dar sa vedem care va fi destinatia finala a acetui turn.
deva-20
deva-19
deva-18
deva-17
deva-16
deva-15
deva-14
deva-12
deva-11
Magna Curia, vazuta de sus de la Cetate
deva-10
deva-9
deva-3
deva-2
deva-1

Pentru curiosi:

www.mcdr.ro

orasuldeva.ro

Femeile celebre ale Hunedoarei

Patimile amoroase ale printilor din Transilvania

Totul despre matrita antica din Sarmizegetusa Regia


Skip to content