Decticus albifrons Fabricius 1775Home » Din atelier » Ilustrație științifică și naturalistă » Decticus albifrons Fabricius 1775

 

Decticus albifrons (Fabricius, 1775)

Grafit pe hârtie Accademia Drawing FABRIANO 200g/mp
Acuarelă Kuretake GansaiTambi & White Nights pe hârtie Hahnemühle Harmony, presată la cald, 300g/mp, 100% celuloză
Tuș pe hârtie vegetală Canson, format A4.


Ordin: Orthoptera
Familia: Tettigoniidae
Gen: Decticus
Specia: D. albifrons

Caracteristici:
Mascul ♂ : 35-38 mm
Femelă ♀ : 35-40 mm,

Culoarea gălbuie cu nuanţe ruginii. Vertexul şi pronotul brun-ruginii, cu lobii laterali ai pronotului, la margini, alb-gălbui. Tegminele cu pete mari închise, tergitele abdominale brune cu marginile distale gălbui. Vârful vertexului de aprox. 4 ori mai lat decât primul articol antenal. Tegminele = sau > genunchii posteriori. Plantulele picioarelor posterioare ovale, alungite cât 2/3 din L(metatars). Tergitul 10 cu scobitură mică, îngustă. Baza cercilor cu 1 dinte subţire, alungit. Baza titilatoriilor lungă, aproape dreaptă, ramurile posterioare, cu numeroşi dinţi externi. Ovipozitorul lung, aproape drept, vârful, pe margini dinţat, pe laturi cu o granulaţie aspră. Ovipozitor 21-25 mm. Placa subgenitală este aproape dreptunghiulară, distal cu o scobitura mică şi rotunjită.

Răspândire:
Circum-mediteraneană (Europa, Asia Mică şi Africa de Nord).
România: Moldova, Dobrogea centrală

Ecologie și habitat:
Specie termofilă, putând fi întâlnită în special în regiunile sudice de şes şi în zona litoralului, în biotopuri ierboase xero-mezofile. Se hrăneşte în general cu insecte.

Fenologie:
Adulții apar în iunie-iulie. Iernează în stadiul de ou. Nimfele eclozează în aprilie.

Stridulație:
O serie de silabe asemănătoare cu cele produse de Decticus verrucivorus (specie comună în toate zonele țării), dar mai intense. Stridulația se poate auzi mai ales în zilele cu soare, când sunetul se aude și de la o depărtare de 100m de insectă.

Surse:

Mulțumiri prietenului care mi-a pus la dispoziție materialul biologic și domnului Ionuț Ștefan Iorgu, cercetător și specialist în ortoptere, pentru timpul, toate sfaturile și corecturile sugerate.
Orice erori de observație și tehnică îmi aparțin.

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content