Un duet verde – Isophya dochia Iorgu, 2012



Isophya dochia Iorgu, 2012

Ilustrație în acuarelă – Kuretake GansaiTambi & White Nights pe hârtie Hahnemühle Harmony, presată la cald, 300g/mp
Oscilogramă adăugată digital


În pajiștile subalpine mezofite din Carpații Orientali, un nou cosaș criptic morfologic, deci care la prima vedere nu poate fi deosebit de alți cosași din același grup, a fost descoperit de Ionuț Ștefan Iorgu, cercetător la Muzeul „Antipa”. Ceea ce îl deosebește de restul speciilor înrudite este stridulația (cântecul). Numit după Dochia, zeiță a pământului și a agriculturii din panteonul dacic, Isophya dochia Iorgu, 2012 este primul ortopter recunoscut ca o specie distinctă din zona Masivului Ceahlău și descris în 2012.

Culoarea lor și multele pete fine de culoare verde închis și maro îi ajută să se camufleze la adăpostul frunzelor de Urtica, Rubus, Veratrum, Rumex, Aconitum, Vaccinium, Hypericum, Stachys, Junniperus. Mulți masculi prezintă dungi laterale, paralele, de culoare roșie, potocalie, violetă, galbenă sau albă.

În mijlocul verii, în serile calde, masculii stridulează serii lungi de sunete scurte, de intensitate scăzută, cu unele elemente specifice care ar trebui să declanșeze răspunsul acustic al posibilelor partenere. Femelele găsesc masculii prin fonotaxie și, dacă sunt dispuse să se împerecheze cu masculul cântăreț, produc impulsuri izolate, rezultând un duet masculin-feminin unic.

În prezent, după o cartografiere mai detaliată a ariei de distribuție a acestei specii care se găsește doar în Munții Ceahlău, Gurghiu, Hășmașu Mare și Bistrița din România și după o evaluare aprofundată a amenințărilor cu care se confruntă, Isophya dochia este listat pe Lista Roșie IUCN ca fiind vulnerabil din cauza habitatului aflat în degradare și fragmentare.

Faptul că încă putem descoperi specii noi în zone atât de familiare și apropiate de casă ne indică limitele pe care le avem în cunoașterea naturii care ne-a modelat civilizația, deși suntem acum capabili să dereglăm puternic funcționarea sistemelor naturale și, în final, să fim nevoiți a ne adapta unor noi stiluri și moduri de viață.

Aceasta este, din câte știu, prima ilustrație într-o tehnică tradițională (acuarelă) pentru Isophya dochia. Ilustrația a fost realizată pentru cea de-a VIII-a ediției a concursului internațional Illustraciencia, organizat de Museo Nacional de Ciencias Naturales și Asociación Catalana de Comunicación Científica, cu sprijinul Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación și Fundación ”la Caixa”.

Îi mulțumesc cercetătorului Ionuț Ștefan Iorgu pentru încrederea, răbdarea și sprijinul acordat în finalizarea acestui proiect de concurs important pentru mine. Ilustrația științifică e muncă de echipă, asta e sigur!

Informații despre specie:

https://species-id.net/wiki/Isophya_dochia

https://zookeys.pensoft.net/article/3512/

https://www.iucnredlist.org/ja/species/62147331/62147334


error: Imagini și conținut protejate!
Skip to content