(T) Cum să toci resturile vegetale din grădină fără să îți toci nervii



În fiecare an, toamna, dar mai ales primăvara ne ciocneam de aceeași problemă: ce facem cu resturile rezultate de la trandafiri după tăiere? Dar cu cele de liliac, budleya, gutui japonez decorativ, zmeur, vie și ce se mai adună în urma cosmetizărilor și tunderilor de sezon? Dacă în cazul pomilor fructiferi, crengile tăiate erau folosite la focul pentru grătar, cea mai mare problemă o reprezentau resturile de trandafir, pe care nu doreau să le ridice nici gunoierii și mai reprezentau și o sursă de accindentare pentru animalele din curte. Unde mai pui că și avem niște trandafiri bătrâni, noduroși și cu tije care uneori depăsesc și 2m, că uneori trebuie să îi tai cu fierastraul sau efectiv să le dau pace până se poate ocupa un bărbat din casă de ei! Pe vremuri mai puteai face un foc, fără a fi pasibil de amendă! Dar acum e preferabil sa găsești alte alternative și să te gândești cum poți transforma orice rest sau gunoi de origine vegetală într-o resursă.

Lada de compost, făcută din scânduri de lemn are deja mai bine de 4 ani și ne-am învățat să preparăm compostul pe care îl folosim mai apoi în amestec cu turbă, pământ universal și nisip pentru ghivecele cu flori sau pentru transplantarea răsadurilor. Cu toții ne-am obișniut să strângem selectiv gunoiul din bucătărie, astfel încât anumite resturi ajung în lada pentru compost, pe lângă resturile de iarbă sau frunze. Cum una dintre problemele des întâlnite legate de compost este descompunerea prea lentă, tulpinile lemnoase, resturile tăiate sau frunzele uscate se vor descompune cu mult mai ușor dacă vor fi tocate în bucăți cât mai mici. Așadar cea mai bună soluție pentru a scăpa de resturile de trandafiri după tăiere fără însă a încetini procesul de formare al compostului era găsirea unui tocător de crengi care să toace cât mai marunt și să fie ușor de manevrat chiar și de către mine. Nu e nevoie deci să vă mai spun că m-am bucurat enorm când cei de la Skil Power Tools mi-au oferit să testez la alegere orice produs din oferta lor. Să mai spună cineva că marți 13 e zi cu ghinion! Cum mare parte din aparatura noastră de grădinărit e tot de la ei, am ales să testăm tocătorul de frunze Skil 0770 AA, pe grămada de resturi de trandafiri din imagine – o adunătură de resturi rămasă din toamnă și ceva prospătură.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că Skil Shredder 0770 AA este ușor de montat. Totul este intuitiv și nu ai nevoie nici măcar de scheme de montare. Pachetul cuprinde tot ce ai nevoie, de la șuruburi la chei și sac de colectare pentru materialul mărunțit. Atenție doar cum prindeți sacul pentru a sta cum trebuie iar tocătura să nu cadă pe delături. Are roți, e mic și ușor, compact, îl poți plimba și depozita ușor. O chestie faină e că are cuțite reversibile, ușor de întors pe cealaltă parte când se tocesc. În cazul în care se blochează cuțitele se oprește motorul cu totul, datorită protecției la suprasarcină. Chiar dacă prin modul în care a fost gândit aparatul prezintă un risc mic de accidentare, e recomandabil să purtați ochelari de protecție, căști și mănuși când îl folosiți. Zgomotul depășește 35 db dar nu și 113 db și se încadrează în stardardele operaționale aprobate. E recomandabil totuși să nu îl folosiți în orele de liniște, mai ales dacă aveți vecini mai sensibili. Din mormanul afișat au rezultat 4 saci plini cu o tocătură măruntă, perfectă pentru compost sau mulcire. S-a descurcat bine cu trandafiri groși și uscați, deși recomandarea este să se lucreze cu material proaspăt tăiat. Pe scurt, un tocător ergonomic, care nu este destinat utilizării profesionale – dacă vreți să vă tocați livada sau pădurea, clar aveți nevoie de altceva -, dar este ideal pentru grădinarii amatori de la oraș. Dacă pentru resturile mai groase de 3,8 cm va trebui să găsești altă soluție, cele mai subțiri de valoarea indicată nu îți vor ridica probleme, iar lopățica numită “dispozitiv de compactare” are grija să nu îți toci și degetele din prea mult elan muncitoresc. Pentru mai multe detalii tehnice consultați instrucțiunile și musai citiți manualul de utilizare înainte de folosire. 

Tocătură de trandafir
Un morman, patru saci de tocătură 🙂
Piesele înainte de montare și lopățica de care vorbeam, roșie, pentru compactare
Cele două asistente la munci în grădină, mai ferite acum de spinii de trandafiri care ajung ușor în pernuțe, putând provoca infecții urâte
Gama noastră de unelte pentru grădină de la Skil

error: Imagini și conținut protejate!
Skip to content