Rareori mi se intampla sa uit ca am fost si sunt in copil binecuvantat! Am crescut la casa si la curte, pentru ca mama de cum m-a adus pe lume nu a conceput sa ma creasca la bloc si nu s-a lasat pana nu l-a convins pe tata sa se mute la casa(ceea ce nu a fost foarte greu, de altfel 🙂 ).
Apoi vacantele mi le-am petrecut la bunici, la tara, in Periam, o comuna din Timis, iar vacantele astea la bunici nu ai cum sa le uiti! M-am balacit in fiecare vara in balta satului, am fugarit gaste, am baut lapte direct de la tata vacii, m-am jucat cu oile si mieii. Imi placea sa descopar noile cuibare ale gainilor si sa adun ouale, imi placeau purceii dolofani si rozalii si soriceii din cotarca! Imi placea sa dorm pe ascuns, in capita! Cu greu ma aducea bunica seara in casa de la joaca iar curtea si gradina erau un loc magic, numai bun pentru construit si desfasurat povesti. Si un loc unde mancam sanatos! 🙂
Multe, multe povesti am trait acolo! Pentru ca am fost un copil norocos caruia i se citeau multe, multe povesti! Iar daca nu era timp sa mi se citeasca, colectia de discuri cu povesti ma astepta(ma asteapta si acum, ca le-am pastrat pe toate!). Dar tot alea in care se auzea vocea mamei parca erau mai frumoase! Pentru ca mama se pregatise, cum atunci nu existau audiobooks, si inregistrase mai multe povesti pentru mine, si isi schimba vocea in functie de personaj!
Asa ca, atunci cand Luminita m-a contactat si m-a intrebat daca nu mi-as dori o carte de povesti, nu am avut cum sa o refuz. Unde mai pui ca e si minunat ilustrata, iar mie imi plac mult cartile de povesti, atat de mult incat nici acum, la 34 de ani nu am putut renunta la ele si le tin aproape, langa pat! Deci, multumesc Luminita pentru o surpriza colorata! 🙂
Am primit cartea marti si mi-a placut mult faptul ca avea si o scurta dedicatie! Sincer, mie nu prea imi place cand primesc o carte cadou fara niciun rand cu un gand trecut pe ea.
Si acum sa va spun mai multe despre aceasta carte de povesti si de ce mi-a placut mie foarte mult “Pofta de povesti“. Si nu doar mie! Si Lila cea neagra a avut “Pofta de povesti”!
Pe langa ilustratiile vesele si colorate ale Andei Cofaru, cartea contine 7 povesti amuzante si educative adresate copiilor cu varsta intre 4 si 8 ani, scrise de Luminita Alexandru, ebook cu activitati, un cd cu povestile citite si cantate de Cristi Ionescu si jocuri de atentie.
“Pofta de povesti” va deshide atat apetitul pentru verdeturi si fructe al copiilor dar si apetitul pentru…. POVESTI! Fiecare dintre cele 7 povesti, ca orice poveste “normala” contine si cateva invataturi pentru cei mici.
Din “Bobul de mazare si printesa” invatam atat ca mazarea e gustoasa dar si ca nu exista dorinte mari fara un drum plin de hopuri, ca in rau poate sa existe si bine si ca multe tin de vointa noastra.
“Fintifliusca, dinozarul mancacios” m-a distrat tare! Pe langa faptul ca Fintifliusca are o pofta sanatoasa de mancare, povestea merge tare bine cu familiile in care se asteapta un al doilea copil, iar cel mare e poate putin speriat ca nu va mai primi la fel de multa atentie, la fel ca si Coltisor si Cucosu Rosu. 🙂
In “Cele trei zane ale gradinii” invatam nu doar despre rolul fiecaruia intr-un intreg, dar si sa indragim albinele, fluturii si restul gazelor atat de importante in procesul de polenizare, fara de care nu am avea miere, fructe sau flori.
“Uriasul Barba-Cot a mancat morcovul tot” doarme intr-o padure de broccoli si mananca toti morcovii pe care ii gaseste. Veti vedea in poveste, cum datorita curajului si imaginatiei unui copil chiar si un urias pofticios poate fi responzabilizat si invatat sa respecte si sa pretuiasca munca.
“Capsunica cea laudaroasa“… Hm, nu stiu daca exista copii care sa nu vrea sa manance capsuni! Dar cu siguranta exista copii laudarosi si care nu vor sa faca miscare! Povestea Capsunicii laudaroase s-ar putea sa ii dezvete de aceste obiceiuri 🙂
Cum sa nu ai pofta de varza cand vezi prin cate trece un gradinar pentru a reusi sa faca fata poftei de varza a unui mare imparat?! In “Broscoiul si varza imparatului” inveti cum sa primesti si sa rasplatesti si, cel mai important, de ce bine sa fii cinstit!
Daca textul meu nu v-a facut suficient de curiosi, va mai spun ca “Pofta de povesti” a primit si cateva premii, printre care “Beverly Hills Book Awards” sau “Mom’s Chice Awards” si se bucura de review-uri foarte calduroase din partea unor nutritionisti si psihologi. Mai multe detalii despre carte, dar si despre programele pe care le desfasoara “Copilul Verde” gasiti aici.
Luminita Alexandru este mama si gradinar, pe langa multe altele, iar despre gradina ei sper sa va pot povesti in curand.
Pana atunci, ca aveti sau nu copii, bucurati-va de povesti si mancati sanatos si verde!