Zakynthos. De pe nava piratilor, in vizita la o fabrica de ulei de masline si apoi o degustare de vinuri “Verdea” la crama Callinico



Nu visam sa ajung de doua ori la mare anul trecut. Dar se pare ca atunci cand iti doresti mult ceva, uneori se intampla sa si reusesti. Vacanta asta a fost insa speciala, pentru ca e prima oara cand reusesc sa o duc si eu pe mama undeva si nu doar ea pe mine. 🙂 In plus a fost si prima vizita in Grecia!

Daca tata mi-a trezit apetitul pentru calatorii, vorbindu-mi despre deplasarile lui din aproape toate continentele, mama a fost cea care pe masura ce reusea sa economiseasca ceva, planuia vacante lungi in care plecam amandoua. Eh, de data asta am reusit sa ii fac si eu o surpriza!

Am plecat cu Aegean de la Timisoara spre Zakynthos, in 22 septembrie, fara a avea foarte mult timp la dispozitie sa ne documentam despre destinatie.

Am aterizat seara si dupa ce am cerut cateva informatii la hotel, am fugit pe plaja pentru a gasi o taverna. La ce foame si curiozitate aveam in gusta mancarurile locale intr-un local aproape de mare, am tras la a doua taverna care ne-a iesit in cale! 🙂 Asta nu e un lucru foarte sanatos de facut, pentru ca daca o taverna e cam goala, inseamna ca ceva nu e taman in regula acolo. In fine, ne-am simtit bine, dar ne-a usturat putin buzunarul si am hotarat, ca in zilele urmatoare, daca tot avem demipensiune inclusa, sa profitam de ea din plin.


Prima zi ne-am petrecut-o in Laganas, cea mai mare statiune din Zakynthos, vestita si pentru viata de noapte agitata. Am trandavit putin la piscina hotelului, balaceala in mare urmata de o plimbare lunga pe plaja pana la Kalamaki, statiune vecina. Multe cuiburi de carreta-carreta, celebrele broscute testoase chiar si in aceasta zona, foarte populata de turisti. De fapt cu o seara inainte, cineva gasise pe plaja, langa taverne, un puiut dezorientat, care nu mai gasea drumul spre apa.

Spre dupa-masa, am pornit prin statiune sa aflam mai multe informatii despre excursiile optionale care se organizeaza. Dar despre asta, am vorbit mai in detaliu in acest articol – Zakynthos, doua excursii optionale pe care e pacat sa le ratezi.


A doua zi am plecat in prima excursie optionala, o croaziera in jurul insulei. Am avut mare noroc, am prins vreme frumoasa, numai buna pentru baie si corabia cu pirati pe care eram nu a avut probleme si a putut acosta in apropierea celebrei Navagio Beach!

Sincer, pana atunci, cand vedeam imagini cu Navagio Beach si culoare apei de acolo, eram ferm convinsa ca s-a abuzat de photoshop. 🙂 Dar nu, nu e asa, albastrul acela e cat se poate de adevarat!

* Serie facuta de mama care nu s-a incumetat sa intre in apa 🙂

In a treia zi, am fost iar inspirati ca am ales turul in jurul insulei cu autocarul. A plouat aproape toata ziua, a fost vant destul de puternic si nu preau au fost conditii de baie. Din pacate am ratat o balaceala la Blue Caves. 🙁

popeyes-boat

Dar macar am intalnit barca lui Popeye! 🙂

In schimb, m-am bucurat de restul locurilor vazute si a informatiilor primite de la ghida noastra, Alice. Fabrica de ulei de masline Aristeon, o micuta afacere de familie, realizata din fonduri europene, are si un mic muzeu dar cel mai mult mi-a placut degustarea de uleiuri de masline cu diverse arome, lamaie, portocal, busuioc, usturoi… Mmmm! 🙂 Insula este plina de maslini seculari, unii chiar milenari, dupa spusele localnicilor iar acestia dau in prezent 6% din totalul de ulei de masline al Greciei.

zakynthos-63

Se zice ca maslinul asta e cel mai vechi de pe insula si ca are peste 2000 de ani!

Apoi, tot de la Alice am aflat ca plantatiile de maslini sunt protejate de lege. Prin urmare, daca ai mostenit o suprafata de pamant cultivata cu maslini si vrei sa iti construiesti acolo o casa si sa “razi” maslinii de acolo, ce sa vezi?! Ghinion! In cel mai bun caz, vinzi bucata respectiva de pamant si iti cumperi alta unde ai voie sa construiesti. 🙂

Asta, probabil si datorata faptului ca un maslin ajunge un “tanar adult” doar pe la 25 de ani, avand capacitate maxima de rod, undeva dupa 50 de ani din cate am inteles.

Apoi crama de vinuri Callinico, o alta desfatare. Un alt loc frumos si tot o afacere de familie. Normal, ca ne-am bucurat din nou de o degustare. Ma rog, e impropriu spus degustare, avand in vedere faptul ca noi nu scuipam vinul. 🙂 La masa de Paste am desfacut ultima sticla vin adusa de acolo, un vin alb “Verdea”.

Mi-a placut la amebele fabricute de familie, grija pentru obiectele vechi folosite in procesul de fabricare. Asa este atunci cand mostenesti ceva de generatii, prin munca, ai toate motivele sa te mandresti si sa pretuiesti mostenirea primita.

“Verdea” alb este cel mai cunoscut vin din Zakynthos. Predomina aici vinrile albe, dar “Verdea” nu este un vin facut dintr-un singur soi de struguri, ci dintr-o impreunare de soiuri, rezultand un “bouillabaisse” – amestec de vinuri, cu o aroma tinereasca si proaspata. “Verdea” inseamna verde, dar denumirea ar putea deriva si de la faptul ca strugurii utilizati sunt recoltati cat inca sunt relativ “verzi”. Aceasta traditie a fabricarii vinurilor, provine cel mai probabil din perioada de ocupatie venetiana a insulei, acestia transformand majoritatea culturilor traditionale in plantatii de maslin si vita de vie.

Si totusi, cea mai mare parte a vitei de vie din Zakynthos este constituita din strugurii mici, negri – strugurele de Zante, numit si “aurul negru de Zakynthos” de catre insulari – recunoscut de UE ca produs agricol de origine. Neaparat sa gustati stafidele rezultate din acesti struguri! Sunt delicioase!

Si locurile religioase pe care le-am vazut mi-au placut, dar satucurile acelea, cocotate oarecum pe “munte” cu drumurile serpuinde si povestile si legendele locale sunt absolut incantatoare.

zakynthos-64

Magazinele cu suveniruri sunt dragalase si cu greu rezisti tentatie de a nu cumpara mai mult de cat e necesar. Seara ne-a prins pe dealul Bohali cu o minunata panorama asupra orasului Zante, capitala insulei.


Una dintre povestile aflate de la Alice pe autocar m-a impresionat. In timpul ocupatiei naziste, i s-a cerut primarului o lista cu numele tuturor evreilor de pe insula. Acesta s-a consultat cu episcopul, iar a doua zi au prezentat lista nazistilor. Pe ea erau doua nume: al primarului si al episcopului. Se pare ca acest act de curaj si demnitate i-ar fi impresionat chiar si pe nazisti, si ca spre deosebire de alte insule, din care au fost deportati aproape toti evreii, de aici nu a fost nimeni deportat.


Mai multe detalii despre turul insulei cu autocarul gasesti si in articolul amintit mai sus.

Urmeaza si alte povesti in alt articol.

Daca ti-am trezit dorinta pentru o vacanta in Zakynthos, cauta aici  sejururi cu autocarul sau avionul.

* Acest articol contine linkuri afiliate.


error: Imagini și conținut protejate!
Skip to content