Trani – Perla Apuliei



Trani, cunoscut în antichitate sub numele de Turenum, port istoric pe Coasta Adriatică, între Barletta și Bisceglie și la nici 50 km de Bari, și-a câștigat renumele de Perlă a Apuliei.

Amplasat pe ruta cruciadelor, ajunge cel mai important port de la Marea Adriatică. În 1063, la Trani a fost promulgat Ordinamenta Maris, cel mai vechi cod de drept maritim care ne-a supraviețuit din vestul latin al Mării Mediterane. Cele mai importante familii din principalele republici maritime italiene – Amalfi, Pisa, Genova și Veneția – aveau reprezentanți care s-au stabilit la Trani. Dar importanța comercială a înfloritorului port este, probabil, cel mai bine reprezentată de consulii pe care Trani i-a avut la Veneția, în Anglia și Olanda. Vizionarul împărat al Imperiului Roman de Națiune Germană, Frederic al II-lea, construiește, și aici, un castel masiv, iar sub stăpânirea Hohenstaufenilor, datorită comerțului cu Orientul Mijlociu, Trani atinge apogeul dezvoltării.

Catedrala din Trani, una dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură romanică din Apulia, se pierde în albastrul Mării Adriatice, pe măsură ce se unește cu cerul. Veșnică mărturie a gloriei unei epoi de mult apuse. Dramatismul întregii construcții este accentuat de paloarea materialului calcaros utilizat, a cărui note când albicioase, când ușor gălbui sau roz pal, strălucesc în soare, la fel ca o perlă. Închinată Sfântului Nicolea Pelerinul (un creștin grec rătăcit prin Puglia și canonizat câțiva ani mi târziu de Papa Urban al II-lea), construcția împunătoarei catedrale începe în 1097, pe locul unei biserici bizantine, fiind finalizată în secolul al XIII-lea. Magnificile uși originale din bronz, afișate acum în interor și înlocuite de replici, au fost turnate de Barisano da Trani, un sculptor local, cunoscut pentru panourile de uși în relief realizate pentru bisericile din Monreale (Sicilia), și Astrano și Ravello, de pe coasta Amalfi. Barisano prefera o reprezentare decorativă și simbolică pentru figurile religioase, iar sculptura sa prezenta asemănări atât cu arta nordică cât și cu cea sasanidă din Orientul Mijlociu.

În Trani se ajunge cel mai adesea cu trenul din Bari pentru o excursie de o zi. Orășelul are însă multe de oferit pe lângă catedrală. Chiar dacă zidurile și bastioanele vechi ale orașului nu mai există, fortul din secolul al XIII-lea a supraviețuit, fiind restaurat și găzduind în prezent muzeul și spații pentru alte evenimente deschise publicului. Centrul vechi e un labirint de străduțe și colțuri cochete. Muzeul mașinilor de scris se află în piața catedralei, iar portul din spate, altă atracție a orașului, e plin de culoare, sunet și miros îmbietor de mâncare dinspre taverne. Recunoscut și pentru calitatea vinurilor locale, Moscato Reale, Trani e o încântare pentru orice gurmand care se respectă. Și cum nu lipsesc nici plajele cu nisip fin, aproape că până și o zi pare insuficientă pentru a descoperi secretele acestui mic orășel-port.

Noi am stat în Trani cu mult mai puțin decât mi-ar fi plăcut. Ne-am început ziua la Castel de Monte, am poposit apoi la Canne della Battaglia, iar ultima oprire în drum spre litoralul Mattinatei unde eram cazați, a fost în Trani. Am reușit să vizităm doar Catedrala, să urcăm în clopotniță și să ne plimbăm puțin prin centrul vechi. Poate la o treia vizită în Puglia vom avea mai mult timp!


error: Imagini și conținut protejate!
Skip to content