Cum recent am daruit o kalanchoe ma gandeam ca nu ar fi rau sa fac si cateva precizari referitoare la ingrijirea acestei plante.
In primul rand, uitati-va ca atunci cand alegeti planta, aceasta sa aiba frunzele proaspete si lucioase si tulpini pline de boboci neinfloriti. Manipulati planta cu grija pentru ca frunzele sunt fragile iar varfurile care se rup usor vor lasa un contur brun.
Cateva informatii pe scurt:
- Denumire latina: Kalanchoe.
- Denumire populara: Kalanchoe.
- Familia: Crassulaceae.
- Origine: Madagascar, Africa tropicala.
- Aspect: sunt cultivate fie pentru frunzele decorative, fie pentru flori si fac parte dintr-un grup de plante extrem de divers, fiind mai mult sau mai putin suculente.
- Inaltime: in functie de specie, poate ajunge la 25-60cm, in cazul plantelor de interior. In cazul celor care cresc in aer liber, cum este Kalanchoe marmorata inaltimea poate ajunge si pana la 1,2m.
- Perioada de inflorire: in mod normal de la sfarsitul toamnei pana la inceputul primaverii, dar inflorirea poate fi determinata pentru orice perioada a anului, prin reducerea numarului de ore la lumina.
- Expunere: prefera lumina multa si o usoara expunere la soare, mai ales iarna.
- Udare: usoara, preferabil dimineata. Lasati substratul sa se usuce intre doua udari. Cel mai bine verficati cu degetul substratul. In cazul in care substratul este prea uscat, frunzele din partea inferioara se vor ingalbeni si usca.
- Inmultire: prin butasi de frunze, butasi de tulpina sau prin seminte.
Probabil cea mai intalnita specie in magazinele noastre de specialitate este Kalanchoe blossfeldiana, care se distinge prin frunze carnoase de un verde inchis, ovale si cu margini zimtate, care deseori au pete rosii pe margini si pe partea inferioara(semn ca este tinuta intr-un loc luminos). Florile mici cresc in inflorescente bogate, cu pana la 50 de floricele, care persista mult timp, fiind de diferite culori. In general se arunca dupa ce se ofilesc florile pentru ca infloreste rar a doua oara, in interiorul locuintei. Totusi, asta nu inseamna ca nu poate fi determinata sa infloreasca din nou, daca dupa ce se indeparteaza florile uscate i se ofera o perioada de repaos, iar apoi este tinuta la lumina, preferabil naturala. Atentie insa, planta este foarte sensibila la frig, deci aveti grija ca temperatura sa nu fie mai mica de 10°C. Desigur, atunci cand vremea o permite, ea poate fi tinuta si afara, dar in ghiveci. Puteti muta plantele pe care doriti sa le pastrati, primavara, in ghivece cu o marime mai mare. Cam la trei saptamani, in perioada de crestere si inflorire, aplicati un ingrasamant lichid echilibrat in N, P si K. In plus daca vreti sa aveti o planta mai stufoasa, nu va sfiiti sa o ciupiti.
Planta poate fi atacata mai ales de paduchi-lanosi. In cazul in care observati ghemotoace lanoase si albe pe frunze, indepartati-le cu o carpa umeda. In rest, planta nu ridica multe probleme de intretinere si se simte foarte bine in camera de zi
Pe langa Kalanchoe blossfeldiana e posibil sa mai gasiti in magazinele de specialitate de la noi si:




Va doresc sa aveti plante sanatose, pline de culoare si cu viata lunga! 🙂