Pe “platoul de filmare” in Matera



Pe masura ce ne apropiam cu masina de Matera incercam sa disting ceva in departare, dar tot ce vedeam erau cartiere de blocuri. Am urmat indicatoarele spre “sassi di Matera” si am parcurs mare parte din oras pana ce am gasit o parcare dedicata zonei turistice. Abia dupa ce am strabatut cateva stradute, urmand in continuare indicatoarele spre “sassi” am dat de un balcon de unde ni s-a deschis panorama spre “orasul subteran”(la Città Sotterranea), caci sub aceasta denumire mai era cunoscuta Matera. Stiam despre Matera ca este una dintre cele mai vechi asezari ale lumii, un complex de locuinte rupestre sapate in piatra calcaroasa specifica regiunilor Basilicata si Puglia, si ca aici s-a filmat printre altele “Patimile lui Hristos” al lui Mel Gibson si cam atat. Ah, si mai stiam ca orasul va fi Capitala Europeana a Culturii in 2019! Prima impresie iti taie rasuflarea.

sam_2898

Cu ce sa incep acum? Va spuneam ca este unul dintre cele mai vechi asezari ale lumii(al Italiei cu siguranta), orasul fiind fondat de romani in secolul III i.Hr, desi zona era locuita inca din paleolitic. Orasul a avut parte de o istorie tumultoasa, fiind ocupat de lombarzi, disputat de bizantini si germani, apoi de normanzi si aragonezi. In anii 1600 este predat familiei Orsini fiind inclus astfel in Terre d’Otranto di Puglia, urmand ca sub domnia lui Joseph Bonaparte sa fie atribuit Potenzei. Din 1927 devine capitala a provinciei Matera, din regiunea Basilicata.

Foarte mult timp Matera a fost considerata “rusinea Italiei” din cauza saraciei si a conditiilor precare de viata. In perioada fascista, Matera devine loc de refugiu pentru mai multi anti-fascisti, printre care si Carlo Levi, care prin romanul autobiografic “Hristos a oprit la Eboli“, va atrage atentia publica asupra acestui colt uitat al Italiei. Ziua cea mai eroica din istoria recenta a Materei este probabil 21 septembrie 1943, cand orasul a fost primul din sudul Italiei care s-a ridicat impotriva fascistilor. Datorita vacarmului starnit de romanul lui Levi, intreaga opinie publica incepe imdeiat dupa cel de al II-lea Razboi Mondial, sa manifeste un puternic interes fata de conditiile de trai de aici. Ca urmare a acestor reactii, Alcide De Gasperi dispune restaurarea “sassi” si construirea de noi cartiere in oras. Incepand cu cele mai insalubre, “sassi” au fost evacuate fortat si treptat, fosta populatie troglodita urmand sa se acomodeze in noile cartiere ale orasului.

sam_2903b

sam_2904b

sam_2905b

sam_2908

Apoi, cu sprijin guvernamental, suport UNESCO – prin includerea in anul 1993 pe lista patrimoniului cultural mondial si sprijin de la Hollywood, Matera renaste, devenind o destinatie turistica de neratat si nu in ultimul rand Capitala Europeana a Culturii in 2019! Transformarile se vad mai la tot pasul. Foarte  multe locuri se afla in reconstructie cu ajutorul fondurilor europene, multe dintre locuintele sapate in piatra sunt transformate in mici B&B-uri cochete, apar taverne si restaurante si puncte de informare turistica se gasesc in mai multe locuri strategice.

sam_2910b

Musai de vazut in Matera:

Cisterna de apa

Matera a fost construita in jurul unui defileu numit Gravina, care imparte practic orasul in doua zone. Orasul era astfel ascuns ochilor straini dar extrem de dificil de alimentat cu apa. Poate de aceea rezervorul care se poate vizita este atat de impresionant. Va puteti imagina energia pe care acesti oameni au consumat-o pentru a pune la punct astfel de cisterne si canale de apa? Avand o inaltime de peste 15m, in aceasta cisterna cu canale navigabile cu barca, se aduna apa de ploaie si/sau zapada, se filtra si era apoi distribuita in mod controlat catre “sassi”.

Mai multe info aici – www.laraccoltadelleacquematera.it.

sam_2925

sam_2924

sam_2923

Casa Grotta

Nu poti sa pleci din Matea fara sa intri intr-un “sassi” autentic pentru a vedea cum traiau oamenii de aici, ce mancau, ce era important pentru ei, cum se organiza o familie.

Mai multe info aici – www.casagrotta.it

sam_2918b
sam_2913
sam_2916
sam_2914b

Nu stiu daca va dati seama din imaginile astea, dar grajdul este situat dupa dormitor, la un “etaj” mai jos. Pracic, se trecea cu magarul prin dormitor, magarusul fiind unul dintre bunurile cele mai de pret ale unui materan. Acesta e si motivul pentru care pusca era intotdeauna undeva langa pat si cat mai aproape de grajd. Da, da, magarusul era pazit cu sfintenie! La fel si dulapul cu merinde, a carui cheie o avea doar capul familiei. Apoi din grajd, se mai cobora cu un nivel in crama.

Matera e locul potrivit atat pentru iubitorii de istorie si cultura, cat si pentru cei care cauta turismul religios, dar mai ales pentru cinefili. Pe langa “Patimile lui Hristos” in Matera s-au mai filmat “The Gospel According to St. Matthew” al lui Pasolini, “The Nativity Story”, “King David“, dar si “Garibaldi”, “Christ Stopped at Eboli”, dupa romanul cu acelasi nume al lui Carlo Levi, “Three Brothers”, “More Than a Miracle”, “Anno uno” despre viata lui Alcide De Gasperi, de care am vorbit mai sus, “Allonsanfàn” cu Marcello Mastroianni si altele, le gasiti pe google ;).

Va las cu mai multe imagini de pe “platoul de filmare”:

sam_2921b

sam_2926

sam_2927

sam_2928b

sam_2929b

sam_2931

sam_2933

sam_2935b

sam_2936

sam_2937

sam_2938b

sam_2939b

sam_2943b

sam_2947

sam_2948b

sam_2950b

sam_2957b

sam_2958b

sam_2960

sam_2962b

sam_2966

sam_2964b

sam_2967

sam_2969

sam_2974

sam_2975b

sam_2976b

sam_2980

sam_2981

sam_2984b

Pentru cei care apreciaza detaliile, o istorie mai cuprinzatoare a acestui oras, gasiti in materialul redactat de Smithsonian Magazine.




error: Imagini și conținut protejate!
Skip to content