În vârful pintenului cizmei italiene – ViesteHome » Din calatorii » În vârful pintenului cizmei italiene – Vieste

Nu poți spune că ai vizitat Gargano dacă nu ai o poză cu Pizzomunno!

Legenda spune ca Pizzomunno a fost cel mai destoinic și frumos pescar din Vieste. Îndrăgostit de frumoasa Cristalda, a fost transformat de sirenele invidioase intr-un monolit. Regretând ulterior durerea pe care au pricinuit-o celor doi iubiți, sirenele au făcut o vrajă, permițându-le celor doi să se întâlnească în unele nopți. Acesta e motivul pentru care pescarii spun că Pizzomunno nu e de văzut în unele nopți.

Situat chiar în vârful pintenului cizmei italiene, Vieste, străjuit de Pizzomunno, mai e supranumit și “perla” peninsulei Gargano. Vechi port pescăresc, orășelul cocoțat pe stânci, înconjurat de plaje pitorești și Foresta Umbra din Parcul Național Gargano (patrimoniu UNESCO), începe să atragă tot mai mulți turiști. În “vârful” vechiului oraș medieval, așezat în trepte, pe străduțe înguste și șerpuinde se ajunge la vechea mănăstire Chiesa di San Francesco, care privește peste mare, spre Dubrovnik și spre emblematicul far al orașului, construit pe Isola Santa Eufemia în 1867. Nu ratați o vizită la Muzeul Malacologic, unde sunt expuse peste 15 mii de scoici din întreaga lume. Intrarea este gratuită.


Pont

Datorită numeroaselor plaje din jurul orașului, cu nisip fin și intrare lină în mare, Vieste e unul dintre cele mai bune locuri de cazare pentru familiile cu copii mici care doresc să viziteze peninsula Gargano.

O bază excelentă și pentru iubitorii de munte care vor să exploreze Foresta Umbra, una dintre pădurile milenare cele mai bine conservate din Italia. După unii istorici, numele „Umbra” provine de la „Umbri”, un popor străvechi aparținând ramurii celtice, care trăia în pădure jefuind și prădând păstorii. Alți specialiști sunt de părere că numele pădurii este dat de întunericul său caracteristic, provenind din cuvântul italian „ombra”, care înseamnă „umbră”. 


Noi am avut parte de o vreme nebună în Vieste, noroc că am fost echipați pentru orice situație: ne-a plouat, ne-a bătut vântul, ne-a mângaiat soarele. Puneți la dispoziție cel puțin două ore pentru a vă plimba prin orașul vechi, de-a lungul vechilor ziduri ale castelului în căutarea numeroaselor puncte de belvedere. Sfatul meu e să alocați cel puțin 4 ore plajei Pizzomunno, orașului și portului. Din portul Vieste, chiar și în afara sezonului turistic, pleacă regulat feriboturile către Insulele Tremiti, un loc unde e musai să ajungeți dacă vă aflați în Gargano.

Programați-vă dimineața și masa de prânz în Vieste, iar după-masa descoperiți spectaculoasa regiune de coastă strajuită de vechile turnuri de avertizare și apărare medievale și de trabucchi (vechi instalații de pescuit tipice regiunilor de coastă din sudul Italiei, acum monumente istorice protejate) și bucurați-vă de o baie pe una dintre numeroasele plaje marcate cu Blue Flag din apropiere. Plaja noastră preferată din zonă a fost Baia di Sfinale.


Pont

Mergeți în port pentru a identifica locurile de plecare ale feriboturilor, pentru a compara ofertele de preț pentru diferitele excursii cu barca și, dacă sunteți cu mașina, pentru a identifica cele mai bune zone de parcare. În extrasezon, parcarea în port a fost gratuită toată ziua, dar în plin sezon taxa a fost undeva între 7 și 9 €. 


Pizzomunno
Chiesa di San Francesco
Chiesa di San Francesco
Orașul vechi
Vedere spre Pizzomunno din orașul vechi
Muzeul Malacologic
Punctul de informare turistică din Vieste
Farul de pe Isola Santa Eufemia și un trabucco
Portul Vieste
Plaja Baia di Sfinale
Coasta peninsulei Gargano
error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content