Cum sa pastram buchetele de trandafiri cat mai mult timp in vaza?Home » Din gradina » Flori taiate » Cum sa pastram buchetele de trandafiri cat mai mult timp in vaza?

Regele florilor, trandafirul, se regasete in cele mai multe buchete de flori. Fiind sezonul nuntilor, al sfarsitului de an scolar, al banchetelor, multe buchete de flori se vor darui.

Dar cum sa pastram buchetele de trandafiri cat mai mult timp in vaza?

Indiferent ca buchetul a fost facut din flori proaspat taiate din gradina, ca a fost cumparat din piata, de la floristi sau mai nou de la o florarie online, regulile de pastrare sunt cam aceleasi.

V-ati intrebat de ce uneori un buchet de trandafiri din gradina unei cunostinte dureaza mai putin decat unul de la o florarie? Pentru ca momentul taierii este foarte important. Apoi durata de viata variaza si in functie de soi. De aceea e indicat ca atunci cand cumparati buchete de trandafiri sau alte flori sa apelati la specialisti floristi, care cunosc cel mai bine(sau cel putin asa ar fi normal) varietatile de trandafiri rezistente sub forma de flori taiate.

1. Pentru ca buchetele de trandafiri sa dureze cat mai mult e foarte important ca vaza sa fie curata. Nu este suficienta doar o simpla clatire, vaza trebuie spalata bine cu apa calda si detergent, se poate folosi chiar si un dezinfectant pe baza de clor, inainte de folosire pentru eliminarea bateriilor acumulate. In functie de marimea vasului indepartati orice frunze ar putea ajunge in apa pentru a impiedica descompunerea si aparitia bacteriilor. Puteti indeparta si petalele pe care le vedeti moi si deterioarate.

2. Schimbati apa din vaza cat mai des, preferabil la doua zile sau chiar zilnic. Apa neschimbata este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care vor scurta durata de viata a trandafirilor. Apa dedurizata nu este indicata deoarece poate contine urme de sare.

3. Sub un jet de apa scurtati tulpina trandafirilor, preferabil zilnic. Taierea se va efectua la un unghi de 45°, folosind un cutit bine ascutit, curat si dezinfectat inainte. Nu folositi foarfece. Acestea vor zdrobi tulpina, mai ales daca nu sunt bine ascutite. Se va taia cam jumatate de centimetru, stimulandu-se astfel facilitarea circulatiei apei.

4. Puteti folosi conservanti pentru flori taiate, cum sunt de exemplu Floralife(coasta in jur de 1.50 lei/plic), care ajuta florile sa infloreasca si sa isi mentina culoarea, sau Chrysal. Cititi cu atentie informatiile producatorului referitoare la dozaj. Daca astfel de conservanti nu va sunt la indemana puteti inlocui apa cu bauturi carbogazoase cum ar fi  7Up sau Sprite, care se pare ca ajuta la pastrarea trandafirilor in vaze pana la 12 zile, depasind cu mult alte metode cum ar fi adaugarea unei lingurite de zahar in apa, a unui banut, otet, clor sau aspirina. Poti sa vezi rezultatele experimentului aici.

5. Desi trandafilor le place soarele si caldura in perioada de crestere, firele taiate nu vor mai aprecia aceleasi conditii si se vor bucura mai mult de racoare. Buchetele de trandafiri in vaza vor rezista cu mult mai mult daca nu il veti plasa in locuri insorite sau calduroase. Incercati sa gasiti un loc mai racoros, iar daca aveti loc in frigider, il puteti pune acolo peste noapte.

6. Desigur, florile isi trag cea mai mare parte de apa prin tulpina dar si o ploaie fina de apa ajuta.

7. Un pic de fixativ poate ajuta si la pastrarea formei florilor nu doar a coafurii. 🙂

Voi cum procedati pentru a va bucura de trandafirii taiati cat mai mult timp?

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content