Acasă la muze în Thassos



În ceea ce mă privește nu prea știam sigur ce să cred înainte de a ajunge la destinație, această destinație reprezentând o premieră din mai multe puncte de vedere. Dacă pentru unii dintre puținii români care nu au ajuns încă în Thassos, această insulă pare “supraestimată”, pot spune că îmi învățasem lecția în Zakynthos! După ce m-am convins că fotografiile de pe internet cu plaja Navagio chiar nu au nevoie de photoshop, nu mai aveam nici un dubiu că și celebra Saliara Beach din Thassos se va ridica cel puțin la nivelul imaginilor, dacă nu peste. Premiera o reprezenta faptul că urma să ne bucurăm de vacanță și de Mediterană în iunie și nu în septembrie, cum ne-am obișnuit. Plus că era prima oara când plecam într-o vacanță cu autocarul, fapt care mă cam îngrozea! Apoi nu în ultimul rând era o vacanță care imi era foarte călduros recomandată de medicul de familie, de ortoped și de kinoterapeut, toți convinși că apa mării va contribui din plin la “dezghețarea” umărului, care îmi făcea mari probleme încă de prin februarie. Bine, nu e nevoie să vă spun că eu eram mai mult decât încântată și dispusă să le urmez sfatul! Sunt incapabilă să refuz niște “sea vitamin”! Și în fine, era prima oară în aproape 20 de ani când urma să fiu doar eu și mama în vacanță, băieții urmând să rămână acasă pentru a se îngriji de casă, grădină și animale! Nu așa se dorise dar așa a ieșit într-un final. Ah, aș mai putea adăuga faptul că a fost și prima vacanță în care m-am bazat exclusiv pe camera telefonului pentru amintiri și că din start nu ne-am plănuit să batem toată insula în lung și lat, ci mai mult să lenevim, în tihnă la soare și să ne bălăcim în voie în mare.

În orice caz, ma gândesc ce aș putea să mai scriu despre o insulă atât de populară printre români! În primul rând, dacă încă nu ați ajuns acolo, nu mai ezitați și planificați o vacanță în Thassos! Pentru cei care alegeți mașina personală, găsiți o grămadă de articole pe net despre traseu. Atenție însă cum circulați și parcați pe insulă. Poliția nu stă deloc la negocieri, amenda o plătiți oricum, numerele vă sunt reținute 7 zile, iar dacă vă dați cocoși, grecii nu văd niciun impediment în a vă închide puțin la răcoare. Dacă sunteti teribil de indisciplinat în trafic și nu numai riscați chiar și interdicția pe insulă. Faptul că nu vedeți peste tot polițiști în uniformă nu înseamnă că ei nu există și, cum vă spuneam, își iau atribuțiile foarte în serios. O altă variantă ar fi avionul. Există cursă București – Kavala însă mie una prețul mi se pare mult prea piperat. Insula este însă în plină dezvoltare turistică și există șanse foarte mari ca în viitorul apropiat să se construiască un aeroport acolo. Până atunci însă, cel mai uzitat mijloc de transport rămâne autocarul. Nu, nu e grozav să mergi cu autocarul până acolo, dar există anumite avantaje: nu trebuie să ai permis și mașină, iar în cazul în care ai, nu te obosești conducând și fiind atent, poți admira în liniște peisajul, poți avea norocul să cunoști oameni faini(sau nu!) și nu ești atât de limitat la bagaje. Un avantaj al sejururilor cu autocarul prin agenție, este că dacă te otărăști la un early booking, prețurile sunt forte bune și poți plăti și în rate. Da, amorțești îngrozitor chit că se fac opriri la fiecare 3 ore. Drumul din București e ceva mai scurt. Din Arad până în portul din Limenas, Thassos, cu pauzele de rigoare am făcut 18 ore, iar drumul de întoarcere nu pare cu niciun minut mai scurt. Ceea ce a făcut călătoria mai suportabilă a fost faptul că autocarul nu a fost ocupat în înregime și astfel ne-am mai putut întinde oasele și pe alte locuri. Însă cu toate aceste neajunsuri cred că aș mai lua în considerare și cu altă ocazie transportul cu autorcarul. Feribotul l-am luat din Keramoti, un mic sat pescăresc din apropierea Kavalei, aproape de Delta Nestosului, traversarea durând în jur de 30 de minute. Dimineața în care am ajuns a fost una incredibil de întunecată de nori grei și ceață, prin urmare intrarea pe insulă a avut un aer de mister. La plecare totul a fost însă scăldat în soare, parcă pentru a ne face în ciudă.

Cum am ajuns să optez pentru Thassos? În ceea ce privește Aradul și Timișoara, oferta pentru Grecia de anul acesta a agențiilor de turism a fost una destul de săracă. Destinațiile vedetă, pentru transport cu avionul au fost Zakynthos, Creta și Santorini. Prima am văzut-o, pentru a doua însă mi-aș dori un sejur ceva mai lung, iar în Santorini 7 zile imi par prea mult. Mama însă își dorea neapărat o vacanță în Grecia, iar orice argument de genul “uite, acolo am putea merge cu avionul din Timișoara sau Budapesta fără să depindem de o agenție” nu a ținut. Desigur, trebuia să ne încadrăm și într-un anumit buget. În ceea ce privește oferta pentru destinații cu autocarul aveam de ales între Riviera Olimpului, Halkidiki, Corfu, Lefkada, Parga, Evia sau Thassos. Inițial am optat pentru Evia însă am fost foarte nemulțumită de condițiile de cazare și spre surpriza mea, o vilă pe care o urmăream de câțiva ani, proprietate a unui artist plastic, avea disponibilitate în Thassos. Apoi Thassos întrunea cerințele mele și ale mamei din multe puncte de vedere. Fiind doar noi două și fără permis auto, doream o insulă mai micuță, cât mai rustică și cu o plajă largă cu nicip fin cât mai aproape. Vila Muses era amplasată ideal, în Skala Potamia, la câtiva metri de mare, de o grămadă de taverne, într-un golfuleț liniștit cu două plaje mari, suficient de late – Skala Potamia și Golden Beach, două dintre cele mai populare plaje din Thassos. Cântărind posibilitățile, astfel am ajuns până la urmă printr-o agenție de turism, cu autocarul, în Thassos, la “vila muzelor” – Vila Muses Asmaton – din Skala Potamia.

Vila este formată din 5 studiori, fiecare altfel decorat, purtând numele unei muze. Am avut norocul să putem să ne alegem studioul și astfel gazda noastră a fost Calliope, muza poeziei epice și a elocvenței. Ce mai, ne-a convins din prima! Balcon cu vedere spre vârful Ipsarion, un micuț living cu șemineu, și câteva obiecte lucrate cu drag, în mozaic de proprietar. Petreos, proprietarul, este artist plastic, iar amprenta lui se poate vedea in fiecare dintre apartamente. Petrece mai mult timp la micuța galerie de artă pe care o deține în centrul stațiunii, dar vine de fiecare dată pentru a-și întâmpina oaspeții sau pentru a le ura drum bun. Și e atât de plăcut să te bucuri din primele clipe de ospitalitatea grecească! Apartamentele sunt spațioase, totul este foarte curat și bine dotat. Există spațiu de parcare iar în micuța curticică există un grătar amenajat pentru amatori. Locul este liniștit și recomandat familiilor. Pentru mai mai multe imagini, intrati pe websiteul lor; fotografiile reflectă realitatea. Vă las doar cu vederea pe care a o aveam din balcon.

În vila vecină există și un Coffee to go. Orarul este destul de variabil, însă numărul lui Sakis e afișat, iar dacă e vreo urgență se ocupă și de livrări. Acest Sakis, la fel ca și cel de la taverna Korali, a fost și el plecat cu bursă prin Europa, cel mai mult stând în Amsterdam. Probabil astfel se și explică apetitul foarte mare pentru petreceri. În orice caz, dacă sunteți în căutarea unui beach party, Sakis este persoana la care să apelați pentru detalii, iar dacă aveți noroc și pentru cafea. Pe lângă petreceri, iubește și pisicile foarte mult, cele două ghemotoace din imagine fiind mascotele cafenelei în iunie.

Skala Potamia este satul-port al satului de munte Potamia și este încă în plină expansiune turistică. Construcțiile se realizează însă controlat cu respectarea unor norme. Nu veți vedea vile enorme, nici aici, nici altundeva pe insulă. Chiar și recentul hotel de lux cu plajă privată și regim all-inclusive, construit în partea de veste a insulei respectă cu strictețe niște norme și se încadrează armonios în peisaj. În restul insulei însă regimul all-inclusive nu este încurajat, astfel că la hotel sau vile veți avea cel mult mic dejun și foarte rar regim demipensiune prin înțelegere de obicei cu anumite taverne. În general însă fiecare se gospodărește după preferință. Toate vilele au spații amenajate și dotate pentru grătar și chicinete. Acum, depinde de gusturile fiecăruia; eu nu gătesc nici acasă, iar pentru mama ideea de concediu nu cuprinde sub nicio formă gătitul. Cred că e și păcat să te obosoști, cu atât de multe taverne în zonă care oferă meniuri atât de bogate. După cum spuneam pensiunea e foarte aproape de tavernele de pe faleza din Skala Potamia, dar se poate ajunge și la cele din Golden Beach într-o plimbare ceva mai lungă. Despre taverna care pe noi ne-a cucerit am scris într-un alt articol. Vă mai las însă câteva imagini și de la alte taverne, foarte frumos amenjate și la doi pași de Vila Muses.

Stațiunea este măricică dar foarte liniștită. Cei petrecăreți se pot orienta spre Potos, în sudul insulei. În cazul în care aveți și munțomani printre voi, pe care cu greu îi mulțumiți doar cu marea, atunci din satul Potamia există un traseu spre vârful Ipsarion. Cei cu mai puțin antrenament fizic se pot însă bucura de o plimbare pe plajă sau prin stațiune după masă. Portul său mic oferă adăpost navelor de pescuit locale iar clădirea minunată care apare în mai toate imaginile cu Skala Potamia se numește Tarsanas și în prezent găzduiește un muzeu folcloric și diferite evenimente culturale, deschis doar seara. În trecut clădirea a fost folosită ca adăpost pentru călugări pescari de la Muntele Athos (Agion Oros). În caz că vă mirați, Muntele Asos este la câteva mila marine depărtare de Thassos, deci este mult mai aproape de pe apă, decât de pe uscat și este ușor de văzut de pe partea de vest a insulei.

Căsuța “cub de zahăr” de care și eu și mama ne-am îndrăgostit, cu vie, roșii, hortensii și crini în grădină. Ah, și o barcă în curte!

În ceea ce privește plajele – Skala Potamia și Golden Beach(Chrissi Amoudia) – acestea sunt deținătoare de Blue Flag, prin urmare apa este foarte curată și clară, de mică adâncime pe o porțiuen foarte largă iar plaja este cu nisip fin auriu, în cea mai mare parte și cu ceva mai multe pietricele înspre Skala Potamia. Fiind situată în interiorul unui mic golf, apa este mai liniștită, fiind foarte potrivită pentru familiile cu copii mici sau persoanele mai în vârstă. Cea mai linisțită plajă pentru cei mici este cea din Skala Potamia, din apropierea portului, unde aproape că nu există valuri. În Golden Beach, depinde de vreme, desigur, însă valurile pot să fie uneori destul de puternice. Am văzut foarte multe familii cu copii mici și din multe puncte de vedere cred că se simțeau mai bine decât în Turcia. În plus aproape toate tavernele sunt child friendly, iar cei mici sunt deseori râsfățăți cu câte o gustărică delicioasă din partea casei. Există atât porțiuni amenajate de plajă, cu dușuri, cabine pentru schimbat, sezlonguri și umbrele, cât și zone unde vă puteți întinde în liniște prosopul. Cu excepția unor beach baruri, unde muzica este în surdină, peste tot poți asculta marea. Prețul unui șezlong este între 2.5 – 4 euro, preț în care aveți inclusă și o băutură. Pentru cei pasionați de diving, există un centru chiar în Skala Potamia, pe faleză. Pentru alte sporturi nautice, există oferte atât în Skala Potamia cât și în Golden Beach. În ceea ce privește temperatura mării, în prima jumătate a lunii iunie, cred că a fost undeva între 20-220 C, adică extrem de plăcută, deși în prima zi am avut un șoc. Din cauza oboselii, apa ni s-a părut extrem de rece, însă a făcut minuni în cazul încheieturilor amorțite și umflate după drumul cu autocarul. Aerul era respirabil și te putreai bucura de plimbări, plus că nu era nici aglomerația din iulie sau august.

Că ajungeți aici prin agenție de turism sau nu, există o ofertă destul de largă de excursii opționale, despre care vă voi povesti într-un alt articol. Dacă sunteți cu mașina personală sau închiriată puteți ajunge cu ușurință și rapid în orice colț al insulei, a cărei circumferință este de aproximativ 100km. Există și autobuzele locale care vă pot duce la Limenas și de aici în aproape orice altă stațiune sau sat. Nu știu însă cât sunt de punctuale pentru că nu am umblat cu ele. Deasemenea se pot închiria, scutere, atv-uri sau biciclete. În concluzie, nu aveți cum să va plictisiți și e ciudat că deși insula e mică e imposibil să ajungi să o cunoști într-o vacanță de o săptămână. Thassos inspiră și incită, deci e foarte probabil să ne mai petrecem și alte concedii aici.


Utile:

Vila Muses – www.asmaton-muses.gr

Sejururi autocar Thassos(comparator turoperatori români și germani) – www.bjr-vacante.ro

 Alte cazări sejur individual:

*Acest articol conține linkuri afilitate


error: Imagini și conținut protejate!