3 ore în BratislavaHome » Din calatorii » Am fost aici » 3 ore în Bratislava

În drum spre Cehia, am făcut o pauză și în Slovacia. Ce poți face 3 ore în Bratislava? Surprinzător de multe.

1.Palatul Grassalkovich

Poți începe o plimbare din apropierea Palatului Grassalkovich, astăzi reședința oficială a președintelui Slovaciei, până în centrul vechi al orașului.

Palatul construit în 1760 de arhitectul Anton Mayerhofer pentru nobilul maghiar de origine croată Antal Grassalkovich, prieten al Mariei Tereza și responsabil cu finanțele, economia, comerțul, mineritul și transporturile a servit inițial ca centru al vieții muzicale, fiind locul de întâlnire al aristocrației habsburgice. Joseph Haydn a susținut mai multe  concerte în acest palat de vară, renumit și pentru imensa sa grădină în stil francez, astăzi parc public. Din păcate vizitarea palatului este permisă într-o singură zi din an, de obicei în luna iunie. Sâmbăta și duminica, în fața porților care amintesc de cele de la Palatul Bukingham, la ora 12:00 puteți asista la ceremonialul de schimbare a gărzii.

2.Poarta și Turnul Sfântul Michael

De la palatul se ajunge ușor la Poarta Michael care face legătura cu orașul vechi, simbolul oraşului, kilometrul zero şi singura poartă păstrată intactă dintre fortificaţiile medievale. Turnul cu același nume găzduiește expoziții de arme din perioada medievală. Urcând pe niște trepte înguste se ajunge la ultimul etaj de unde veți avea o frumoasa privire panoramică asupra orașului. Biletul de intrare este 5€ (vezi MUSEUM of Arms, Michael´s Tower).

În dreapta, se spune că este cea mai îngustă clădire din lume.
Kilometru zero vă arată distanțele dintre Bratislava la alte 29 de capitale. Mai aveam 290 de km până la Praga.

3.Centrul Vechi al Bratislavei (Staré Mesto)

Orașul vechi, în mare parte pietonal, este extrem de frumos, amintind de perioada de glorie în care a fost capitala Ungariei libere. Numită și Pressburg de germani, Pozsony de maghiari și Pojon de români, Bratislava a reușit să reziste atacului otoman în urma căruia Imperiul Otoman a înfrânt Regatul Ungariei în Bătălia de la Mohacs din 1526. Parte din Imperiul Habsburgic și capitală a Ungariei din 1536, Bratislava avea să devină un oraș al încoronărilor, sediu al regilor, arhiepiscopilor, nobilimii și al celor mai importante bresle. Perioada cea mai înfloritoare a orașul a fost în timpul domniei Mariei Tereza, când a devenit cel mai mare și important oraș de pe teritoriul actualelor state Slovacia și Ungaria. Populația s-a triplat, orașul a devenit centrul vieții sociale și culturale al regiunii și mărturie stau multe dintre palatele pe care le admirăm astăzi în centrul vechi.

4.Statuile din Bratislava

Bratislava a început să decadă imediat după moartea Mariei Tereza, însă perioada din spatele Cortinei de Fier e cea care a mutilat cel mai profund orașul. După cenușiul caracteristic perioadei comuniste, Bratislava a încercat imediat după Revoluția de catifea să inspire mai multă jovialitate. Astfel au apărut unele dintre cele mai emblematice atracții ale orașului: statuile pe care le descoperi la tot pasul în orașul vechi și care adaugă o notă modernă orașului. Statui inspirate de oameni obișnuiți care făceau lucruri obișnuite, în totală opoziție cu monumentele memoriale ale perioadei sovietice. Nu ai cum să ratezi statuile din Bratislava, unele dintre cele mai fotografiate atracții ale orașului, în jurul cărora întotdeauna vei găsi grupuri de turiști. Nu poți spune că ai fost la Bratislava dacă nu ai o fotografie cu una dintre zecile de statui.

Cea mai celebră dintre ele este Čumil, Man at Work sau observatorul, din 1997, unul dintre simbolurile orașului vechi. Există două povești în legătură cu omul din bronz care iese dintr-o gură de canal. Una spune că este un muncitor tipic din perioada comunistă, căruia efectiv îi plăcea să admire munca. Conform celeilalte povești, e doar un bărbat căruia îi plăcea să se uite pe sub fustele doamnelor. Cert e că omul și-a pierdut capul de două ori, ce-i drept din cauza șoferilor, motiv pentru care acum are și propriul semn rutier.

Tot în apropiere de piața veche se mai găsește o altă statuie celebră, Schöner Náci, singura dintre statui care este de argint și care reprezintă o persoană care a existat în realitate, pe nume Ignac Lamar (1897-1967), un faimos dandy. Povestea spune că s-ar fi îndrăgostit de o femeie care nu i-a împărtășit sentimentele. Dezamăgit, se spune că și-ar fi pierdut mințile, fiind văzut adesea pe străzi,  împărțind  flori la întâmplare femeilor care îi ieșeau în cale.

5. Hlavne namestie

Piața Centrală din Bratislava (Hlavne namestie), dominată de clădirea Vechii Primării și de fântână Roland (sau fântâna lui Maximilian) este și locul principalului târg de Crăciun din Bratislava. Scopul inițial al clădirii care găzduia Vechea Primărie a fost unul de apărare. Cum Bratislava medievală nu a avut fortificații puternice, familiile înstrărite și-au construit propriile fortărețe private sub formă de turnuri de piatră pentru a-și proteja avutul. Vechea Primărie este singura construcție de acest fel care s-a păstrat până astăzi. Clădirea a fost reconstruită pentru a servi ca primărie în 1434. Pasajul care permite intrarea în Primărie din Piața Centrală a fost construit în 1442. Muzeul de Istorie al orașului se află încă din 1868 în clădirea Primăriei Vechi. Tot de aici se poate urca și în turnul înalt de 45 de m pentru a admira orașul. Traversând curtea interioară a primăriei se ajunge într-o altă piață, dominată de Palatul Primațial (de la primat – cel mai înalt grad în vechea ierarhie a bisericii ortodoxe și catolice) în care s-a semnat Pacea de Pressburg dintre Austria și Franța, după victoria decisivă a lui Napoleon în Bătălia de la Austerlitz.

Fântâna din centrul pieței a fost comandată de Maximilian al II-lea, rege al Ungariei în 1572, pentru a sigura o sursă publică de alimentare cu apă. Îl reprezintă pe Maximilian ca un cavaler în armură completă. Aspectul său este însă departe de aspectul orginal, suferind mai multe modificări de-a lungul timpului. Rămâne însă unul din punctele de întâlnire preferate din centrul orașului, cele mai multe legende prezentându-l pe Maximilian ca protector al orașului.

Prețurile la târgul de Crăciun de aici sunt simțitor mai mici decât în Praga. Cârnații, varza și sosul de hrean – excelente! Am mâncat aici cele mai bune plăcinte cu nucă, mac și brânză. Totul la 10.10€ pentru 3 persoane.

6. Catedrala Sfântul Martin din Bratislava

Catedrala Sfântul Martin este a doua cea mai mare catedrală din Slovacia, după cea din Kosice, dar cea mai veche și mai importantă biserică din Bratislava. Se ajunge la ea ușor din piața Rudnay din Orașul Vechi. Între 1536 și 1830 au avut loc aici 19 încoronări de regi și regine. Din acest motiv, are o copie a coroanei Sfântului Ștefan în vârf. Maria Tereza a fost încoronată aici regină a Ungariei pe 25 iunie 1741. Este și locul în care s-a cântat pentru prima oară Missa solemnis de Beethoven. A cunoscut mai multe etape de construcție începând cu 1221 și până în 1452 iar în secolele care au urmat i-au fost adăugate mai multe capele. Nu este de mirare că se disting mai multe stiluri, de la romanic la gotic și baroc. Se poate urca în turnul de 85 m înălțime, se poate coborâ în cripta subterană cu catacombe.

Statuia ecvestră a Sfântului Martin îmbrăcat în husar maghiar. Sfântul taie o bucată din mantia sa pentru a o oferi unui cerșetor care suferă de frig.

7. Podul și turnul OZN peste Dunăre, Most SNP

Catedrala Sfântul Martin este la câțiva pași de podul și turnul OZN peste Dunăre și de cel mai vizitat obiectiv din Bratislava, castelul. Podul care leagă Orașul Vechi de cartierul Bratislava – Petržalka este imposibil de-a fi ratat. Farfuria zburătoare din vârful său îl face (poate) mult prea vizibil. Este al 7-lea cel mai mare pod suspendat din lume și cel mai lung pod suspendat pe cabluri din lume cu un singur pilon sau stâlp înalt de 84.6m. Pe cât este de iubit de turiștii care adoră să urce în vârful său pentru panoramă, pe atât se pare că este de detestat de localnicii care văd în el un simbol al apogeului comunismului. Dacă aveți mai ales timp suficient, puteți traversa podul folosind nivelul de jos, special pentru pietoni și bicicliști pentru a fotografia Dunărea și cele două maluri ales sale. Pentru a ajunge la farfuria zburătoare și puntea ce oferă o vedere panoramică de până la 100 km distanță, se ia ascensorul de la piciorul turnului. Urcarea durează 45 de secunde. Pentru accesul la puntea panoramică se plătește o taxă de 7.40€; accesul este însă gratuit pentru cei care au rezervare la restaurantul care funcționează în interiorul farfuriei. Vara, lângă picioarele podului este amenajată o plajă. Toate informațiile de care aveți nevoie le găsiți aici.

3 ore în Bratislava au fost suficiente pentru a-mi dori să revin aici, cel puțin pentru un întreg sfârșit de săptămână. Aș reveni primăvara sau toamna devreme. Să am timp să mă bucur de clădirile pastelate din Orașul Vechi, să am timp de muzee, de plimbare pe faleza Dunării, de grădini, de terase și degustări de bere și de Castelul pe care doar l-am zărit conturându-se în capătul unor străzi. E un oraș liniștit, curios de liniștit chiar și în timpul Crăciunului. Nu epatează cu nimic, nici măcar cu luminile de Crăciun. Nu e efervescent ca Praga, nici maiestuos ca Budapesta sau muzical ca Viena. E un oraș cuminte, cald. Sigur, personal e posibil să mă simt atrasă de Bratislava și datorită rădăcinilor. E locul în care străbunicul meu de origine maghiaro-slovacă a căzut prizonier de război la ruși. Plimbându-mă prin catedrala închinată Sfântului după care a fost botezat m-am întrebat dacă a mai reușit să ajungă pe aici înainte de a fi prins. Cum a fost capturat la ceva timp după încheierea bătăliei de la Bratislava, deduc că s-a ascuns o perioadă. Unde, ce a făcut, la ce s-a gândit, ce regrete a avut? Probabil că nu voi afla niciodată.


Informații utile:

Visit Bratislava

Welcome to Bratislava

Bratislava Card

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content