(T) Unelte deștepte pentru proiecte de weekend și nu numai



Home » Din gradina » (T) Unelte deștepte pentru proiecte de weekend și nu numai

Totul e să îți dorești! Toată vara am tot visat la un pat de plajă. Am căutat pe internet, am fost prin magazine; nu am găsit nimic care să îmi placă. Ba prețul mi se părea exagerat, ba erau prea fragile, ba nu îmi plăcea culoarea, ba materialul care nu s-ar fi potrivit cu restul șezlongurilor cu schelet din lemn, ba dimensiunea nu corespundea cerințelor mele. Așa că atunci când cei de la Makita m-au contactat pentru testarea unor produse – un fierăstrău circular de mână și un fierăstrău cu lanț – imediat am strecurat printre proiectele posibile și patul de plajă, care a câștigat detașat în fața comodei pentru TV și a suportului pentru chiuveta din baie! Că prea e toamna lungă și faină în ultimii ani și prea îmbie la leneveală și lectură în curte! Plus că și Ștefan, mulțumit până acum de gama de produse Makita pe care deja o folosește, abia aștepta să încerce un nou produs de la ei!

După câteva încurcături cu livrarea, sincronizarea concediilor, noul șantier pentru restaurarea ornamentelor de pe fațada casei și capriciile vremii, weekendul trecut în sfârșit am reușit să ne apucăm de treabă. Schița a fost făcută, necesarul de materiale calculat și cumpărat, bateriile încărcate și locul de muncă pregătit. În cea mai mare parte, pentru că pe parcurs ne-am dat seama că ne mai lipsește câte o unealtă sau alta din garaj. Echipamentul de protecție era deja pe meșter.

Am ales lemn de molid; e accesibil ca preț, ușor de prelucrat și rezistent în condiții de exterior, iar nodurile reprezintă un plus estetic pentru mine. Cei de la Makita ne-au trimit trei acumulatori de 5 Ah și un încărcător dublu, deși la finalul zilei am descoperit că ne-am descurcat cu un singur acumulator pentru fierăstrăul circular.

Unul dintre produsele primite pentru testare a fost un fierăstrău circular Makita 165mm DHS680, practic primul fierăstrău circular de mână fără fir din gama Makita, care vine cu un motor nou fără perii foarte eficient – motiv pentru care este mult mai performant decât fierăstraiele fără fir din gamele mai vechi – completând cu succes linia de produse compatibile cu acumulatorii Li-Ion LXT 18V și devenind astfel unul dintre cele mai competitive fierăstraie circulare fără fir de pe piață. În primul rând, datorită motorului fără perii, energia bateriei nu este irosită prin încălzire și fricțiune, asigurând o durată mai lungă de viață pentru motor și un timp de utilizare al unei baterii încărcate mai îndelungat. Prin utilizarea eficientă a energiei, Makita DHS680Z atinge performanțe excelente de utilizare, tăind mai mult, mai repede chiar și lemn de o duritate mai ridicată. În plus, pentru a asigura cantitatea corectă de energie necesară, prin cipul încorporat, fierăstrăul e capabil să determine singur cea mai eficientă viteză de tăiere pentru lucrarea în curs. Motorul oferă o turație 5.000 RPM, fiind deci comparabil cu multe fierăstraie circulare de mână cu fir.

Indicatorul de stare al bateriei folosește 3 lumini LED pentru a semnala nivelul de energie al bateriei, astfel că e destul de greu să rămâi descoperit. Ca să nu mai vorbim că bateria se încarcă extrem de rapid cu sistemul Makstar Optimum Charging, cât să vă luați o pauză de masă! Sigur, depinde de volumul de lucru, dar în cele mai multe cazuri o baterie de 4 Ah sau 5 Ah e suficientă pentru o zi de lucru.

Pentru protecția uneltei și a bateriei, funcția “Soft Start” permite o pornire lentă, iar oprirea este automată în caz de suprasarcină sau supraîncălzire, la toate acestea adăugându-se și frâna de motor pentru un maxim de siguranță. Mânerul ergonomic moale și designul compact și ușor oferă confort și control ușor pentru acest fierăstrău de 3.8 kg (cu bateria atașată). Baza mai mare oferă mai multă stabilitate în timpul utilizării iar lumina de lucru dublă cu LED asigură vizibilitatea completă a direcției de tăiere. Taie până la o adâncime de 57 mm la 90°.  Reglarea unghiului de tăiere este posibilă până la 50° (37 mm), cu ghidaj până la 45° (41 mm). Tăietura e curată și fină, fără ruperi pronunțate la margini. Datorită unui mâner rabatabil, fierăstrăul poate fi cu ușurință agățat de bancul de lucru atunci când nu e folosit (ceea ce mă gândesc că poate să fie o chestie extrem de utilă pentru cei care lucrează la înălțime). Funcția de suflare elimină rumegușul de pe linia de tăiere iar pentru și mai mult confort, se poate atașa un aspirator sau un sac de colectare.

Totul a decurs extrem de ușor. Ne-am întins pe două zile pentru că ne-am apucat de treabă sâmbăta pe la 14:00, iar dacă ar fi să scoatem pauzele pentru filmat și pozat, proiectul poate fi realizat lejer în 10 ore. După cum se poate vedea, singurele părți mai dificile au fost picioarele și sistemul în trepte pentru spătar. Desigur, ce ține de tăiere și asamblare, nu punem aici și restul finisărilor; șlefuire și lăcuire.

Cert e că din ce mi-a spus Ștefan, cel care s-a ocupat de partea practică, eu fiind doar responsabilă cu pozele, fierăstrăul ăsta se descurcă foarte bine, ți se lipește de mână și e suficient de stabil – fără a fi obositor de greu – pentru a tăia chiar și cu mâna liberă, fără ghidaj. Pentru cei care vă permiteți și aveți un volum mai mare de lucru, recomandarea ar fi să vă cumpărați din cele mai puternice baterii, minim două bucăți. E perfect și pentru amatori sau pentru cei care vor să își facă singuri propriile mici lucrări pe lângă casă, dar nu dezamăgește nici profesioniștii. Dacă mai adăugăm și prețul competitiv și faptul că e produs în România, Makita DHS680 e cu siguranță un câștigător care își merită fiecare bănuț și care își merită locul în atelierele de tâmplărie și în trusa de unelte a oricărui dulgher!

Al doilea produs primit pentru testare a fost fierăstrăul cu lanț Makita DUC353Z, tot din linia de mașini compatibile cu acumulatorii Li-Ion LXT 18V. La fel, și acesta este dotat cu un motor fără perii, alimentat în acest caz de doi acumulatori de 18V LXT Li-Ion amplasați lateral pentru echilibru. La cele aproximativ 5,5 kg este ușor de controlat și puternic, putând tăia lemn de diferite durități. Noi l-am încercat pe două trunchiuri: pe un prun uscat (lemn dur) și un salcâm verde (un lemn și mai dur). E drept că am fost mai puțini entuziasmați de proiectul ăsta, neavând multă experiență în lucrul cu fierăstraiele cu lanț.

Fierăstrăul are în dotarea standard lanțul, bara de ghidare, teaca lamei și rezervorul de ulei 200 ml pentru realizarea ungerii cu ulei a lanțului în timpul utilizării. Nivelul de ulei poate fi verificat cu ușurință. Indicatorul LED semnalizează capacitatea rămasă a acumulatorilor. La fel ca în cazul anterior, prin tehnologia inteligentă, fierăstrăul adaptează viteza lanțului în funcție de apăsarea butonului de acționare.

Cu mult mai ușor de utilizat decât modelele pe benzină și mult mai silențios, e ideal pentru lucrările de întreținere din grădini. Atâta timp cât nu doriți să tăiați o pădure întreagă cu el și aveți niște așteptări realiste de la modelul Makita, care are o putere asemănătoare cu a modelelor de 30 de cm pe benzină, nu veți avea cum să nu îi apreciați performanța și autonomia de durată pe care i-o asigură cei doi acumulatori.

În concluzie, ambele produse sunt excelente pentru dulgheri și cei care lucrează la acoperișuri. Fierăstrăul cu lanț, conceput pentru profesioniști, e excelent pentru cei care se ocupă de toaletarea copacilor și a arborilor, dar și pentru grădinarii de ocazie.

În final, pentru mine și grădină a ieșit un pat de grădină extrem de confortabil și robust, suficient de lat încât să aibă loc lângă mine și cărțile, și cafeaua, și motanul! Plus că am avut o zi plăcută împreună, meșterind la proiectul ăsta! Partea cea mai faină la uneltele astea e că poți să lucrezi oriunde, pentru că nu depinzi de alimentarea cu energie electrică. Dacă ai și un acumulator de rezervă încărcat chiar nu ai probleme pentru a duce la bun sfârșit un proiect care se poate întinde pe o zi întreagă. Sunt ideale de avut pe lângă casă, iar nefiind gălăgioase pot fi oricând folosite și în grădină, nu trebuie să te închizi într-un atelier. A fost atât de plăcut să putem sta în aer și la soare și nu închiși în garaj! Plus că poți să îți iei o grămadă de unelte compatibile cu același tip de acumulator pentru a forma o trusă pentru proiecte mici și medii!

Nu-mi rămâne decât să le mulțumesc celor de la Makita pentru ocazia de a testa cele două produse.

Important!

Citiți manualul de utilizare al produsului înainte de utilizare;

Respectați normele de protecție a muncii indicate de producător;

Purtați echipamentul de protecție indicat de producător.

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content