Prima participare la un MOOC



Anul ăsta a oferit, în mare, două alternative. Să stai și să îți plângi de milă că toate planurile de vacanță și de viață ți-au fost date peste cap sau să încerci să ieși cumva în câștig, să faci ceva pentru tine, să înveți ceva nou, să găsești timp pentru pasiuni mai vechi. Unul dintre lucrurile bune care au luat avânt în pandemia asta au fost ofertele de cursuri la distanță pentru adulți. Mă refer mai ales la cursurile unor universități de prestigiu din întreaga lume care acum pot să fie parcurse online și pentru care, în lipsa unor alte oportunități de peterecere a timpului liber, mulți și-au găsit acum răgazul necesar. Fă rai din ce ai! Se pare că nu am fost singura care a gândit asta, dacă e să mă gândesc la numărul imens de persoane care au optat pentru un MOOC (Massive Open Online Courses) sau altul. Doar pe platforma edX sunt peste 3000 de cursuri!

Am fost peste 117 000 de cursanți la cursul de ilustrație în științele naturii – o combinație între știință și artă, în care accentul cade pe știință și pe reproducerea cât mai exactă a elementelor din natură – organizat online de Universitatea Newcastle din Australia.

Până acum doi ani, cursul era parte a programului de masterat, unul dintre cele aproximativ cinci masterate de acest gen din lume. Nefiind rentabil în ultimii ani, masteratul a fost abandonat și o mică parte din materie reorganizată sub forma unui curs online.

Am fost cursanți de toate vârstele, de la foarte tineri la pensionari și de toate pregătirile profesionale, dar cei mai mulți dintre colegii mei au fost arheologi, geologi, speologi, biologi, medici sau profesori/educatori – persoane pe care dobândirea unor abilități de desen le-ar putea ajuta în mod direct în profesia lor, în activitătile de cercetare și/sau predare – apoi cei cu înclinație spre artă și ilustrație și, apoi, cei care căutau doar o nouă formă de relaxare și petrecere a timpului liber. Într-ale desenului erau începători, amatori, avansați dar și profesioniști. Foarte mulți artiști profesioniști care susțineau că e bine ca periodic să te întorci la lecțiile de bază, să schimbi impresii, să îți faci conexiuni sau să îți faci o idee despre cum ai putea să îți strucuturezi propriul curs de desen.

În țările anglofone, acest gen de ilustrație care include și ilustrația științifică se studiază separat de universitățile de artă. Pentru că nu se studiază doar desenul și tehnicile de culoare, ci și structura biologică/anatomică, modul de clasificare, recunoaște și documentare. Și da, e util, foarte util să cunoști LATINA! Deci e și puțină muncă de detectiv, de cercetare.

Am fost singurul cursant din România. Din Serbia a mai fost un medic pediatru recent pensionat, din Ungaria vreo trei fete și o persoană din Ucraina. Mulți cursanți din Rusia și o grămadă de englezi, americani, australieni, brazilieni, mexicani, indieni, turci, italieni, în general țări cu tradiție în acest tip de artă-știință.

Platforma cred că ar reprezenta o materie de studiu interesantă pentru sociologi. Ce m-a frapat în primă instanță a fost lipsa de socializare a celor care venim din blocul est-european. Toți tăcuți, la locul lor, timizi. Americanii, englezii, indienii și australienii vorbeau între ei în permanență. Spaniolii cu cei din America Latină. Francezii cu cei din fostele colonii ale imperiului. Toți foarte exuberanți. În zona noastră de lume liniște. Prea multe limbi, prea multe istorii dureroase. Cât de mult ajută limba!

Dintre cei înscriși, unii am fost cursanți înregistrați pentru certificare, alții doar în căutarea aprofundării unui hobby. Pentru certificare se plătește (prețul depinde de curs, durată, nivel de studii și Universitate) și e nevoie de un scor de minimum 50%. Practic e un certificat care atestă participarea la diversele activități, nu se trec calificativele, nu se specifică dacă ai luat un scor de merit – între 90-100% – sau nu. Se pune un accent mare pe autoevaluarea corectă și interacțiunea constructivă. Se amintește în permanență că engleza, spaniola sau franceza nu e limba nativă a tuturor participanților iar cei tentați să o facă pe polițiștii gramaticii sunt descurajați (excepție fiind, probabil, cursurile de limbi străine). Dacă nu dorești un certificat, termene și evaluări teoretice și practice obligatorii, poți doar urmări cursul, gratuit.

Grafit pe hârtie Hahnemühle Skizze 190g/mp, 29.7x42cm – Lucrarea finală pentru cursul NHI101X: Drawing Nature, Science and Culture: Natural History Illustration.

Am încheiat oficial cursul de ilustrație cu un scor de 96%. A fost o experiență extrem de plăcută din care am (re)învățat foarte mult. Nivelul cursului fiind unul de bază, introductoriu în desen, scopul nu este să te transforme într-un nou da Vinci, ci să îți pună o fundație pe care apoi să poți construi cu ușurință. Materia este structurată pe o durată de 6 săptămâni, se lucrează doar în creion (grafit) iar principalele abilități dezvoltate sunt tehnicile de desen, schițare/înregistrare pe teren și dezvoltare conceptuală a schițelor, noțiuni de compoziție în ilustrarea istoriei naturale, observația atentă pentru redarea cât mai fidelă a formei, proporției și strucuturii, noțiuni de înțelegere a anatomiei plantelor și animalelor. Un capitol special este dedicat istoriei acestui domeniu, cu accent pe Australia și însemnătatea lui în înregistrarea și transmiterea culturii unui anumit timp și loc. Și nu în ultimul rând, înveți cum să abordezi orice subiect, fără teamă. Pentru cei care vor să își continue educația în acest domeniu, săptămânal se oferă recomandări de cărți în domeniu. Eu deja am început să îmi construiesc o nouă secțiune a bibliotecii pe baza acestor recomandări, care s-au dovedit extrem de utile. M-am decis pentru acest curs tocmai pentru că simțeam nevoia să reiau lecțiile esențiale de desen. Mă săturasem să fug de creion, căutând salvarea în culoare și voiam o recapitulare a noțiunilor de bază, după ce în primăvară reîncepusem să mă joc în acuarelă, mai mult ca o formă de terapie. Din primăvară până acum, am reușit însă să îmi găsesc o direcție clară, cursul ăsta deschizându-mi ochii spre domenii la care nu știu de ce nu mă gândisem până anul ăsta.

În concluzie, cursurile acestea gratuite, efectiv deschid o fereastră către o lume care până acum ne era inaccesibilă. Dacă nu sunteți pasionați de desen, ilustrație sau pictură, puteți opta pentru un curs din domeniul literelor sau al istoriei, un curs de limbi străine, sau cursuri cu aplicații practice imediate în domeniul digital.

Mie, de exemplu, mi se pare extrem de interesant cursul “The Spain of Don Quixote” al Universidad Autónoma de Madrid.

Să vedem partea plină a paharului și să ne bucurăm că avem ceva mai mult timp doar pentru noi.


error: Imagini și conținut protejate!
Skip to content