O sambata la tara. La Felnac!


Sambata asta am ajuns la tara. O iesire cu familia, in tihna, la Felnac. Mi-au placut vacantele sau iesirile la tara din totdeauna. Din pacate chiar si o simpla vizita la Periam, satul bunicilor mei, imi lasa un gust prea amar. Ei nu mai sunt acolo, de casa are grija altcineva, aproape totul e schimbat si totul mi se pare foarte trist si strain.
La prietenii astia, oameni faini de la Felnac, ma simt bine. Au o gospodarie mare si faina, cu gradina, animale, pasari, flori, beci si camara plina, cotarca si alte acareturi, cu o casa batraneasca careia nu i-au stricat farmecul, si una “buna”, cu miros de var proaspat. Cu un nuc bartran si un hamac la umbra lui.
Acum, ziceti si voi, cum sa nu te simti bine aici?! 🙂
Florin Badulescu
Ce e “cotarca”? (asta asa, ca sa-mi îmbunatatesc vocabularul 🙂 ).
Locuiesc la tzaranoaia (Dâmbovita) si n-am mai auzit de cuvântul “cotarca”.
Ivona Maris
🙂 Hambarul pentru porumb, aici prin Arad, Timis. La voi cum ii zice?
Florin Badulescu
In majoritatea Munteniei i se spune “porumbar” (nu stiu cum îi zice în republica Oltenia, aici cred ca i se spune altfel, populatia de aici este total atipica Munteniei…).
Denumirea nu vine de la crescutul porumbeilor ci de la faptul ca porumbul se urca în pod si se aseaza pe tavanul camerei principale a casei, pentru a tine de cald la iarna (grâul izoleaza mult mai bine 🙂 ). Porumbarul poate fi adeseori o anexa a casei (un fel de magazie) sau camera de deasupra grajdului.
Ivona Maris
Si pe aici am mai auzit folosindu-se porumbar. Altii ii mai spun pătul sau coșarcă. 🙂