Giola și Saliara, plaja de marmură din insula Thassos. Cum ajungi acolo?Home » Din calatorii » Giola și Saliara, plaja de marmură din insula Thassos. Cum ajungi acolo?

Există două locuri emblematice pentru insula Thassos, cu a căror imagine vă veți ciocni de cum tastați Thassos pe Google: Giola, o piscină naturală și Saliara, plaja de marmură. Dacă nu ajungi în astea două locuri nu poți spune că ai fost în Thassos! Dar cum ajungi la ele? Prima variantă e cu mașina, fie personală, fie închiriată. E drept însă că ar fi de preferat să aveți o mașină de teren pentru a ajunge la Giola! Curajoșii se pot aventura și pe jos, atât până la Giola cât și până la Saliara. În fine, pentru ceilalți există varianta excursiilor opționale, dar și aici veți avea de ales între o croazieră care înconjoară o parte din insulă sau varianta “jeep safari”.

În cazul croazierei, aveți cel puțin trei opțiuni din care să alegeți, în funcție de stațiunea unde sunteți cazați, dar în toate cazurile – fie că plecați cu echipajul din Potos, Limenaria sau Golden Beach este bine să știți că depinde foarte mult de vreme și de cât de agitată este marea, oprirea lângă Giola. În caz de vreme rea și de mare agitată veți putea admira Giola, doar de la distanță, deci fără bălăceală în piscina naturală. Apoi, dacă Giola e doar una, plaje de marmură sunt două, situate aproape una lângă alta. Cea “originală” este un fost port de unde plecau navele încărcate cu marmură și se numește Saliara și a fost formată în urma exploatării marmurei din timpuri vechi. Cea de a doua se numește Porto Vathy și este o plajă de marmură, creată recent de unul dintre actualii exploatatori de marmură de pe insulă. Spre deosebire de Saliara, Porto Vathy permite ancorarea unor nave mai mari. Dacă îi veți întreba pe localnici ce să alegeți – Saliara sau Porto Vathy, cu siguranță vă vor răspunde Saliara. E drept că unii localnici lucrează în carierele de marmură, exploatate și în prezent, dar aproape toți sunt supărați că legile care țin de protecția mediului nu sunt respectate și prin urmare orice carieră de marmură vine la pachet cu poluarea și tăierea pădurii, singurul lucru important fiind profitul cât mai mare.

Pentru că noi am vrut neapărat să ajungem atât la Giola cât și la Saliara nu am optat pentru croazieră ci pentru un pentru jeep safari, alături de aceeași oameni care ne-au dus și sus pe Ipsarion. Excursia de jumătate de zi, propusă de cei de la Thassos Offroad vă îngăduie bălăceli de neuitat la Giola, Paradise Beach și Saliara Beach, adică fix acea experiență unică pe care vă așteptați să o trăiți în Thassos. Întreaga distracție a costat, dacă nu mă înșel, în jur de 35€, în 2017 și pentru ea ne-am bucurat de o oră  de bălăceală în Giola, o oră de bălăceală la Paradise Beach, cândva o plajă a nudiștilor veniti din Scandinavia și oră de bălăceală la Saliara Beach. Excursia presupune și o oprire pentru pauza de masă la o tavernă locală, dar noi am sărit-o, preferând în schimb o oră în plus la plaja de marmură. De reținut și că croazierele sunt, în principiu, mai ieftine cu aproximativ 10€  / persoană.

Ce e important să aveți la voi? În primul rând încălțăminte de protecție. La Giola e plin de arici de mare! Bani sau rogojină pentru plajă! La Saliara Beach un șezlong costa în 2017, 6 €/persoană iar băuturile de la barul de pe plajă aveau prețuri destul de piperate. Nu vă are însă nimeni treaba dacă alegeți să veniți cu băuturi și/sau gustări! Nu uitați însă că plaja, fiind de marmură, e destul de incomodă în caz că alegeți rogojina sau prosopul!

Sper ca aceste informații sa vă fie de folos astfel încât să puteți decide cu mai multă ușurință ce excursie opțională să alegeți. În cazul în care prețurile sau traseele s-au modificat față de 2017, vă rog să lăsați un comentariu, astfel încât cei interesați să aibă parte de informații actualizate, corecte și folositoare. Oricum, indiferent de ce excursie alegeți, întrebați clar, unde se oprește pentru baie și pentru cât timp. Vă mulțumesc și vă doresc tuturor momente de neuitat în Thasssos!

La Giola e musai să aveți încălțăminte de protecție pentru a vă proteja de înțepăturile aricilor de mare.
La Giola
Pe stăncile de lânga Giola.
Paradisul pisicilor de la Paradise Beach.
Fiecare masă cu pisica ei la Paradise Beach.
Paradise Beach, cândva un paradis al nudiștilor.
Apă mică și nisip fin la Paradise Beach.
Plaja fină de la Paradise Beach.
Paradise Beach, ideală pentru cei mici.
Vacanță cu Mama. 🙂
Paradise Beach.
În drum spre Saliara.
Marmura e atât de albă lângă Saliara Beach încât te orbește,
O mare de alb!
Contraste.
Cam asta e culoare mării pe plaja de marmură!
error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content