Speke Hall si gradina pregatita de Halloween de la Rufford Old HallHome » Din calatorii » Speke Hall si gradina pregatita de Halloween de la Rufford Old Hall

Speke Hall este una dintre cele mai importante patru cladiri, cu fatada incadrata cu lemn, care au supravietuit timpului fara a suferi schimbari majore din 1598 si pana astazi, din Nordul Angliei. Este unica prin faptul ca exteriorul este in stil Tudor in timp ce interiorul este in stil Victorian.

speke-hall1
speke-hall3
speke-hall4
speke-hall2

N-am sa insist pe istoric si pe detaliile din interior desi sunt foarte multe de vazut. Un scurt tur al casei ar cuprinde: curtea interioara, mica sufragerie, coridoarele, salonul de biliard, biblioteca, sala armelor, salonul principal, camera de studiu, salonul familiei,  scarile interioare, mai multe dormitoare, baia, holul servitorilor, bucataria si dependintele.

Am sa insist totusi, asupra unuia dintre dormitoare, cel albastru. Ghidul, unul dintre voluntarii National Trust, iti va indica in spatele semineului, la loc ferit, o mica fereastra prin care se putea si inca se mai poate vedea calea de acces pe proprietate. Avand in vedere permanentul conflict dintre catolici si protestanti din acele vremuri, astfel de posibilitati de ‘spionaj’ erau mai mult decat binevenite. Acelasi semineu oferea si o ascunzatoare secreta. Tot aceasta camera te va ajuta sa intelegi mai bine ce insemna sa fii un simplu slujitor in acele vremuri. In spatele unei usi frumoase vei da peste un spatiu minuscul dar suficient pentru ca slujitorul care il servea pe ocupantul camerei sa poata sta in picioare(da, nu exista posibiltatea sa te intinzi, doar sa stai in pozitie drepti in spatele usii), in caz ca in toiul noptii stapanul sau ar putea avea nevoie de ceva.

speke-hall6

O alta incapere interesanta, care in putine locuri e deschisa publicului este… baia. Desigur baia de la Speke Hall dateaza abia de la inceputul anilor 1900 iar daca imi aduc bine aminte povestile ghidului, pana in anii ’90 nu existau mai mult de trei bai care sa deserveasca intreg conacul. Oricum, prima baie era bineinteles imbracata intr-un minunat tapet semnat de William Morris si era dotata cu cada si WC legate la o sursa de apa, care banui ca aduceau o mare bucurie slujnicelor care alfel erau obisnuite sa care galeti intregi cu apa fierbinte pe niste scari interioare si cotloane dosite si inguste pentru a nu deranja prin prezenta lor stapanii.
Din pacate in interior este interzis fotografiatul.Dar sa trecem la gradina compusa din mai multe zone care se intind pe cateva hectare bune. Forma actuala a gradinii dateaza din 1860 si de peste 15 ani se lucreaza la restaurarea ei, pentru a-i reda gloria si frumusetea din perioada Victoriana. Recent s-a inaugurat si un labirint, tot in stil Victorian, care vine in completarea gradinii de trandafiri, a livezii, a gradinii care deservea bucataria si a padurii.Pentru incheiere, avand in vedere ca e toamna si se apropie Halloween-ul, va las cu cateva fotografii din “The Kitchen Garden”, de data aceasta de la Rufford Old Hall(un alt conac in stil Tudor),  care poate vor deveni sursa de inspiratie pentru gradina voastra! 🙂 

O mica observatie trista: cei de acolo isi dau silinta de 15 ani sa restaureze o gradina in timp ce noi distrugem cu disperare spatiile verzi si padurile iar cladirile noastre de patrimoniu, mare parte din ele, stau sa se prabuseasca! Ba mai mult, ei, din restaurile pe care le fac stiu sa scoata si profit de pe urma turistilor. Pretul unui bilet de intrare la Speke Hall pentru un adult care vrea sa viziteze intregul domeniu este de 8.60₤ in timp ce la Rufford Old Hall, pretul este de 7.25₤! De vizitatori nu duc lipsa pentru ca se stiu promova foarte bine iar indicatoare catre obiectivele turistice sunt pe toate drumurile!

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content