This article is available in English on Substack.
Unul dintre cei mai mari retaileri online de carte din România, Libris.ro, a publicat așteptata analiză a vânzărilor de carte pentru anul 2024, după cum ne-a obișnuit deja de câtiva ani.
Analiza la nivel național a vânzarilor de carte pe platforma Libris.ro e interesantă și poate fi văzută pe pagină dedicată “Harta României în cărți citite 2024“. Trecând peste acest titlu care mi se pare ușor amăgitor, pentru că o carte cumpărată nu înseamnă neapărat și o carte citită, mi-am îndreptat atenția spre situația pentru fiecare județ în parte și nu mică mi-a fost surpriza! Dar și regretul că nu am și datele pentru anii anteriori pentru a face o comparație.
Pornind de la provocare de pe LinkedIn a celor de la RomanianDATA Tribe, datele pe care le-am analizat se referă la: topul primelor 3 titluri* vândute pentru fiecare județ în parte, primele 3 categorii de produse vândute pentru fiecare județ și valoarea medie a comenzilor pentru fiecare județ.
În bibliografia școlară sau nu, m-am bucurat să văd clasici ai literaturii pentru copii și nu numai. Și poate cea mai mare surpriză și bucurie personală a fost să văd “Din lumea celor care nu cuvântă” de Emil Gârleanu în topul primelor 3 titluri vândute în județele Dolj și Hunedoara sau “O vară cu Isidor” al Veronicăi D. Niculescu în top 3 cărți vândute în Olt. Un volum des contestat de unii în ultimii ani din cauză că ar reprezenta o lectură mult prea tristă și sensibilă pentru copii, pentru mine “Din lumea celor care nu cuvântă” o lectură esențială a copilăriei fix din aceleași motive. Deasemena, se observă un interes pentru Holocaust prin titluri ca “Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne sau “Omul în căutarea sensului vieții” de Viktor E. Frankl, aflate în topul mai multor județe. Încă un motiv de bucurie. Surprinzător e însă numărul titlurilor cu tematică religioasă în atât de multe județe! Ceea ce îndrăznesc să spun că e posibil să arate anumite schimbări de optică în societate.
Dacă primele două categorii de produse sunt aceleași în toate județele, respectiv cartea pentru copii și beletristica, o surpiză apare la poziția a treia. Poate mă înșel, dar cred că e primul an în care nu văd dezvoltarea personală și motivațională în primele 3 categorii de produse în nici măcar un singur județ. Poziția a treia e ocupată de științele umaniste, apoi de lecturile religioase și de spiritualitate și ezoterism în două județe aflate la un capăt și alțul de țară.
În ceea ce privește valoarea medie a comenzilor pentru fiecare județ, cea mai mică valoare, 114 lei (aprox. 22.8 Euro), a fost înregistrată în Teleorman, ceea ce nu e neapărat o surpriză dată fiind situație economică și nivelul veniturilor din acest județ defavorizat, iar cea mai mare valoare medie a comenzilor a fost înregistrată în Brașov și Mehedinți, cu 160 lei (aprox. 32 Euro). În mare, însă, nu cred că am putea spune că apetitul pentru carte și lectură e strâns legat de valorea veniturilor care diferă destul de mult de la un județ la altul conform ultimelor date prezentate de Ziarul Financiar. E, din păcate, mai degrabă o problemă legată de cultură și educație pentru lectură, decât de salarii generoase!
*S-au luat titlurile așa cum sunt ele prezentate pentru fiecare județ pe harta interactivă de pe Libris.ro. Am adăugat doar diacriticele și în unul sau două cazuri am renunțat la subtitluri. Din acest motiv, de exemplu, Micul prinț al lui Saint-Exupery se va regăsi în două poziții sub formă de “Micul prinț – Antoine de Saint-Exupery” și “Micul Prinț – Antoine de Saint-Exupery”, fiind posibil vorba de ediții diferite.
Click pe imagine pentru mărire!
