Aporia crataegi sau NălbarHome » Din atelier » Aporia crataegi sau Nălbar

Aporia crataegi*

Tuș pe hârtie acuarelă presată la cald, Hahnemühle Harmony 300g/mp, format A3


Aporia crataegi sau Nălbar, după părerea mea, unul dintre cei mai frumoși fluturi din familia Pieridae, tocmai prin simplitatea și eleganța sa.

Un fluture diurn prezent și în zona noastră (Parcul Natural Lunca Mureșului), cu aripile de culoare albă și nervuri negre. Îl putem vedea în special în lunile iunie-iulie, uneori și mai, un fluture cu o anvergură a aripilor de 51 până la 70 mm. Adulții sunt sociali și îi putem zări uneori în grupuri mari în jurul unor bălți. Temuți în livezi pentru daunele pe care le pot provoca, larvele lor se găsesc mai ales pe arbuști din familia Rosaceae, cum ar fi Crataegus (păducelul, de unde și numele), Prunus, Pyrus.

Femelele sunt de obicei mai mari decât masculii, iar venele nu sunt în întregime negre. În plus, aripile femelei ajung aproape transparente după pierderea majorității solzilor în urma frecării. Nu este încă foarte clar de ce fac asta.

Factorii de amenințare pentru existența lor sunt în principal îndepărtarea arbuștilor și gardurilor vii din cauza extinderii terenurilor agricole.

Mulțumiri fotografului Redai Paul pentru fotografia de referință, clarificări și paginile scanate din cărți de specialitate care m-au ajutat să pot să (re)construiesc părțile mai afectate ale exemplarului etalat.

Mulțumiri domnului Csaba Vizauer, specialist în lepidoptere, pentru observațiile și clarificările extrem de utile. Orice erori de observație și tehnică îmi aparțin.

Tuș pe hârtie acuarelă presată la cald, Hahnemühle Harmony 300g/mp, format A3.

*Ilustrație disponibilă sub formă de print de artă și print pe produse în magazinele society6, redububble și în magazinul printoteca. Exemple de produse disponibile:

Model tricou copii/adulți disponibil pe printoteca.ro.Model tote bag disponibil pe redububble.comModel print de artă înrămat disponibil pe society6.com.
error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content