Vârstele zăganului
Acuarele Winsor&Newton pe hârtie Hahnemühle Harmony, presată la cald, 300g/mp, montaj digital

Cu perciuni negri și inele roșii în jurul ochilor, cu o coadă lungă și picioare puternice, cu o deschidere a aripilor între 231 to 283 cm, inconfundabilul zăgan este cel mai mare vultur din Europa și unul dintre cei mai mari din lume. Exemplarele din sălbăticie au aripi întunecate și un penaj pe cap, gât și corp de un ruginiu cu atât mai intens cu cât exemplarul este mai puternic și capabil să ajungă la oxizii de fier cu care își realizează acest machiaj. Păsările născute în captivitate nu au culoarea caracteristică a ruginii, ci sunt, de cele mai multe ori, albe. Zăganii juvenili sunt complet întunecați și penajul lor suferă multiple schimbări, până ajung la penajul de adult, pe 5 ani. Femelele sunt ușor mai mari decât masculii. Cuibăreşte pe colţuri de stâncă sau în cavităţi ale peretelui stâncos și, de cele mai multe ori, din 2-3 ouă, supraviețuiește doar un pui, de regulă cel mai mare.
Gypaetus barbatus, zăganul, contribuie la îndepărtarea carcaselor de animale în descompunere și ajută la controlul bolilor din ecosisteme. În cea mai mare proporție, dieta sa se bazează doar pe oase.
Înconjurați de o aură de legendă care inspira teamă, puțin înțeleși, ei au fost violent vânați. Astăzi, zăganul din Europa sunt considerați pe care cale de dispariție, iar pentru conservarea lor există programe de reintroducere a lor în natură, în Pirinei și Alpi.
În prezent, zăganii sunt cei mai rari vulturi din Europa și se găsesc doar în Pirinei (aproximativ 100 de perechi), Corsica (8 perechi), Creta (9-10 perech ) și o populație reintrodusă în Alpi (20 de perechi).
Populația totală din Europa (inclusiv Turcia și Rusia) este estimată la 600 până la 1000 de perechi. Ele pot fi găsite la mari altitudini în regiunile muntoase. Locuiesc între 300 și 4.500 de metri deasupra nivelului mării, deși mai frecvent peste 2.000 de metri.
Proiect final pentru cursul de ilustrație științifică a păsărilor, Academia Illustraciencia, Spania, îndrumător biolog și ilustrator științific Clara Cervino.