Târgurile de Crăciun din Viena



Home » Din calatorii » Târgurile de Crăciun din Viena

Am tot povestit până acum despre diverse văzute în Viena, mai puțin însă despre motivul principal al escapadei de weekend – târgul de Crăciun. Târgurile de Crăciun, de altfel, căci în Viena e loc de târg în fața oricărui obiectiv turistic important, la Belvedere sau Schönbrunn, și în orice piață – KarlsplatzStephansplatzMichaelerplatz,  Maria-Theresien-Platz – sau parc de dimensiuni prietenoase – Rathauspark, Prater etc. Sigur, în mare, produsele sunt aceleași peste tot – decorațiuni de Crăciun, artizanat, dulciuri, mâncăruri și vin fiert, însă fiecare târg reușește să se distingă prin câte ceva. Căsuțele sunt astfel construite încât să fie în armonie cu arhitectura locului, luminile sunt astfel puse încât obiectivul turistic principal să fie scos în evidență, fiecare târg are modelul lui de căniță pentru vinul fiert …

Uite încă un amănunt pe care nu am fost în stare să îl preluăm! Nu știu de ce ne încăpățânăm să nu copiem lecțiile în întregime! Mă refer la cana târgului; practică – pentru că nu riști să te frigi la degete prin plasticul subțire al paharelor unifolosibile, pentru că nu riști să ai mormane de pahare din plastic aruncate peste tot în jurul târgului, pentru că, pentru marea majoritate a turiștilor, va fi un suvenir drăguț. Cum eu am colecție de căni din locurile pe care le-am vizitat, pot să vă spun că m-am întors foarte mândră cu 7 căni din această scurtă vacanță la Viena. Un record absolut! Desigur, inițial, am spus că ajunge una, după care m-am gândit că de ce nu două, să fie pereche, după care ne-am gândit că de ce să nu luăm, de la alt târg, și pentru cei de acasă, după care de ce nu și pentru musafiri, mai ales că modelul cănii de la ultimul târg vizitat, cel de la Schönbrunn, l-am găsit chiar elegant! Însă nu vă obligă nimeni să păstrați cana, o puteți returna la orice căsuță din târg care vinde vin fiert și veți primi garanția plătită inițial. Puteți folosi cănița pentru porții noi de vin fiert și de la un târg la altul. O cană de vin fiert – Glühwein – vă costă între 3,5 și 4 € iar garanția pentru cană, la fel. Bine ar fi să specificați de care doriți, căci ei fierb cu zahăr și scorțișoară și vinul alb, nu doar cel roșu.

Pe lângă cănuța diferită, de la un târg la altul, există și târguri tematice; de exemplu, cel de la Karlsplatz se recomanda ca fiind singurul târg care vinde doar produse bio în timp ce cel din piața Freyung – Altwiener Christkindlmarkt – cel mai vechi târg de Crăciun din Viena, a cărui tradiție începe din 1772, e cunoscut pentru micile obiecte de artă și obiecte de anticariat sud-americane (sau cel puțin aceasta a fost tema de anul acesta, după spusele ghidului). Mai toate târgurile se disting însă prin instalațiile artistice mai mici sau mai mari, prin decorarea ieslelor și prin programele artistice zilnice. Târgul din fața primăriei, probabil printre cele mai mari și, cu siguranță, printre cele mai aglomerate, este cunoscut datorită luminilor care scaldă cele 150 de căsuțe și care reconsituie lumea Crăciunului. Tot aici, în parc, este amenajat și un patinoar și este pus în funcțiune un carusel și un trenuleț tras de reni pentru cei mici. Îndrăgostiții se pot fotografia sub Copacul Inimilor, in timp ce toți copacii de-a lungul Ringului sunt scăldați în lumină. La mică distanță de lumea Crăciunului din fața primăriei, în Maria-Theresien-Platz, găsim orășelul Crăciunului.

Deschise de la jumătatea lunii noiembrie până imediat după Crăciun când multe dintre ele se transformă în târguri de Anul Nou, nu doar că încântă privirea prin jocurile de lumini și nările prin multitudinea de arome care plutesc în aer, dar sunt exact “medicamentul” de care ai nevoie pentru a te reface după o zi plină în care ai alergat de la un obiectiv la altul. Sunt peste 20 de târguri de Crăciun în Viena; în două zile și jumătate am văzut, mai pe îndelete sau în grabă, 7 dintre ele.


Pont

Din piața primăriei, dați o fugă și până la Universitate – e deschis și seara și ar fi păcat să nu vă plimbați puțin pe holurile uneia dintre cel mai vechi Universități din spațiul Sfântului Imperiu Roman, frecventată de multe dintre marile personalități ale României.

Universitas Vindobonensis alias Alma mater Rudolphina a fost fondată în 1365 de arhiducele Rudolf al IV-lea de Habsburg, la nici două decenii după Universitatea Carolină din Praga. Clădirea principală a Universităţii, așa cum o cunoaștem acum, a fost construită în 1883 după planurile arhitectului Heinrich von Ferstel în timpul domniei lui Franz Joseph.


Târgul de Crăciun din Karlsplatz

karlsplatz-1
karlsplatz-2

Târgul de Crăciun din fața primăriei

rathaus-1
rathaus-2
rathaus-3
rathaus-4
rathaus-5
rathaus-9
rathaus-10
rathaus-12
rathaus-13
rathaus-14
rathaus-18
rathaus-20
rathaus-22
rathaus-25
rathaus-28

Ne tragem sufletul pe scările de la Kunsthistorisches Museum din Maria-Theresien-Platz

therezienplatz-2

Târgul de Crăciun de la Schönbrunn

schonbrunn-27
schonrunn-30

Universitatea din Viena

uni-wien-1
uni-wien-2
uni-wien-3
uni-wien-4
uni-wien-5
uni-wien-6
error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content