Brad de Craciun in ghiveci. Alegere, ingrijire si plantare



Home » Special de Craciun » Brad de Craciun in ghiveci. Alegere, ingrijire si plantare

Inainte de a achizitiona un brad de Craciun in ghiveci, ganditi-va ce veti face cu el, unde il veti planta (daca aveti gradina) sau unde il veti tine dupa sarbatori.

Alegerea

Abies concolor
sursa foto: bcliving.ca

In momentul in care veti alege un brad de Craciun la ghiveci luati in considerare 3 factori:

  • inaltimea – inaltimea optima e in jur de 150 cm. Cu cat bradutul e mai inalt cu atat e mai sensibil la plantare. Scopul e sa te bucuri de el mai cat mai mult timp, nu? 🙂
  • cat de usor se scutura. Trece-ti mana peste o ramura si vezi cat de multe ace cad.
  • specia. Atentie, desi molidul(Picea pungens) face parte din aceeasi familie a coniferelor, el nu trebuie confundat cu bradul(Abies)! In general, veti avea de ales intre brad argintiu(Abies concolor) si molid(Picea pungens). Care e diferenta? Pe scurt, bradul argintiu, prima specie, spun unii, utilizata ca pom de Craciun, este rezistent la seceta, caldura, fum sau praf. Molidul se usuca repede dupa cateva zile petrecute in interior, acele se ingalbenesc usor si cad, dar pretul este cu mult mai mic. Ar mai fi de mentionat si Abies nordmanniana, care se deosebeste de Abies concolor, prin talie, senisiblitate fata de canicula si culoarea acelor.

Ingrijirea

Abies nordmanniana
Abies nordmanniana sursa foro: clifton.co.uk

La fel cum nici tie nu iti plac schimbarile bruste de temperatura, la fel si bradutul proaspat achizitionat va avea nevoie de o perioada de acomodare. Pentru ca tranzitia de la frig la cald sa fie facuta treptat, depoziteaza-l o zi, doua, intr-un loc ferit de temperaturile joase de afara dar si de cele ridicate din casa.

Ai grija ca dupa ce l-ai adus in casa sa-l plasezi departe de orice sursa de caldura si sa-l uzi cu aproximativ 1L de apa statuta. Frecventa udarilor poate varia de la zilnic la 3 sau 4 zile distanta, in functie de temparatura din camera, care e recomandabil sa fie in jur de 23ºC. Practic, bradutul tau este corect udat daca pamantul din ghiveci nu este lasat sa se usuce. Verificati ca vasul sa aiba gauri de scurgere si o farfurie pentru colectarea apei in exces. Deasemnea, nu uitati ca nu este recomandat sa fie pastrat in casa mai mult de 10-12 zile.

Plantarea

Picea pungens
Picea pungens surs foto: clifton.co.uk

La fel, inainte de mutarea in exterior se va oferi bradutului o perioada de aclimatizare.

In cazul in care vreti sa-l plantati in gradina, ar fi bine sa alegeti locul inainte de inghet, iar daca vremea o permite sa-l plantati imediat dupa sarbatori. Daca vremea este aspra atunci plantarea este recomandat sa se faca dupa 1 martie. Locul de plantare se pregateste prin saparea unei gropi a carei latime trebuie sa fie cel putin dubla fata de diametrul radacinii bradului, respectiv a ghiveciului. Groapa se umple cu apa pana la jumatate, se asteapta pana cand apa este absorbita de pamant, dupa care se acopera cu fan, pentru a o feri de inghet. Ca pozitionare, bradutul va prefera o expunere nordica, deoarece nu ii place soarele direct si pe cat posibil ferita de curent.

In cazul in care nu ai gradina, il poti muta intr-un ghiveci mai mare pe care sa il pastrezi pe balcon. In acest caz folositi pamant special pentru conifere.

Iti doresc sa ai parte de un brad frumos si colorat! Daca inca nu te-ai hotarat ce brad sa alegi anul acesta, am sa revin cu mai multe amanunte care sa te ajute in luarea unei decizii, in articolul urmator! 🙂

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content