La cules de lavandă în Banat, la Lavandair



Home » Din calatorii » Am fost aici » La cules de lavandă în Banat, la Lavandair

A treia oară a fost cu noroc și am reușit să ajungem la cules de lavandă. Pare că s-au aliniat toate: mașina a ieșit la timp din service, la birou am terminat la timp ce aveam planificat, am reușit să plec cu o oră mai repede, Ștefan a fost și el liber iar vremea a ținut cu noi. O după-amiază de vineri cum de mult nu am mai avut. Destinația: Mailat, un sat din comuna Vinga, la vreo 35 de km de noi, de Arad.

Notă: Click pe imagini pentru mărire.

vinga
Biserica romano-catolică din Vinga văzută din drumul spre Mănăștur.

O zonă plină de șarm pe care abia acum am descoperit-o, semn că și locurile din apropiere, pe care deseori ținem să le ignorăm, găsindu-le plictisitoare, pot oferi surprize plăcute. Întreaga zonă între Vinga și Felnac e ușor colinară și ambele sate, Mănăștur și Mailat reflectă încă arhitectura specifică Banatului, cu case lunguiețe în curte, proaspăt zugravite, multe în culori vii. Drumul șerpuiește printre coline și văi și peste tot cât vezi cu ochii se văd dreptunghiuri și pătrate în diferite nuanțe de verde. Ca în multe alte sate din Banat, și în Mailat, punctul de reper îl reprezintă biserica din centrul satului; de aici pornesc orice indicații de orientare. Am ajuns deci ușor la Lavandair.

lavandair-28

Undeva la margine de sat, printre culturi de grâu și porumb și șiruri de ceapă în floare, iese în evidență o mare de mov. Lăsăm mașina în parcarea amenajată în câmp și ne îndreptăm spre ea.

lavandair-25
lavandair-15

Suntem întâmpinați de gazda evenimentului și ni se dau primele informații despre culesul lavandei, uscatul florilor culese, modurile de folosire și beneficiile florilor de lavandă, precum și o scurtă prezentare, a evenimentului de trei zile despre care am aflat pe facebook.

lavandair-12

După această introducere suntem indrumați spre un al doilea cort, pentru a degusta o limonadă cu lavandă și pentru a achiziționa o sacoșă de recoltare. Sacoșa costă 25 de lei și puteți să o umpleți cu lavandă în limita capacității. Recoltarea se realizează doar cu foarfeca, preferabil o foarfecă similară celei de tuns via și nu prin rupere, pentru a nu deteriora planta. Cum noi stăm la casă, am ajuns acolo echipați, dar dacă nu dispuneți de așa ceva, pentru 10 lei puteți lua în custodie o foarfecă la fața locului iar în momentul restituirii veți primi cei 10 lei înapoi. Singurul aspect la care trebuie să fiți atenți sunt albinele. Încercați să nu purtați un parfum puternic, să nu faceți mișcări bruște sau zgomot, iar dacă știți că sunteți alergic la înțepătura de albină să aveți la voi serul antidot. În cele peste două ore cât am stat acolo nimeni nu a avut probleme cu albinele.

lavandair-10
lavandair-30
lavandair-8
lavandair-29

Dacă nu vreți să culegeți flori, puteți doar să vă pozați în lanul de lavandă, puteți încerca un delicios papricaș de Mailat (15lei/porția), discuta cu artizanii prezenți la târg sau participa la restul activităților planificare.

Dacă papricașul din oaie nu vă tentează, sâmbăta și duminica, puteți degusta și/sau achiziționa dulciuri raw-vegan. Nouă ne-a placut mult papricașul, care cu siguranță a doua zi va fi și mai gustos. Nu vă speriați, nici nu veți simți mirosul sau gustul persistent de oaie. Boiaua de calitate îl camuflează astfel că tot ce veți simți va fi o carne dulce și moale care se topește în gură. Gazdele ne-au spus că puțini săteni mai știu sa facă acest papricaș ca în vremurile de demult.

La târgul de artizanat se disting produsele Anei Buha, realizate nu departe de Mailat, la Călugăreni. La Savonerie, săpunurile și cremele naturale sunt vedetele standului, iar crema și săpunul cu dafin sunt produsele de suflet ale Anei, cu cele mai bune rezultate pentru diferite afecțiuni ale pielii (dermatite, psoriazis). Sfatul meu este să mergeți la Ana înarmați cu timp pentru a-i spune de ce afecțiuni de piele suferiți și pentru a-i lăsa timp să va recomande cele mai bune produse și modul lor de folosire.

savonerie
lavandair-27

Totuși, din respect pentru gazde și munca lor, nu se face să plecați acasă fără o sacoșă cu lavandă proaspăt recoltată. Cu atât mai mult cu cât și-au dat toată silința pentru a vă oferi cât mai multe oportunități foto – aranjamente florale, bicicletă, băncuță în lanul de lavandă.

Cu gazdele noastre, Andrea și Zsolt de la @Lavandair

Încă de la prima interacțiune, înscrierea la eveniment și mailul de confirmare cu toate informațiile necesare, mi-am dat seama că e un eveniment organizat cu multă înclinare spre detaliu. Noi am optat pentru ziua de vineri din mai multe motive. În primul rând ne temeam că duminică am putea da peste un lan de lavandă ciopârțit. În al doilea rând, doream să evităm ziua de sâmbătă când eram convinsă că va fi mult mai multă lume și mult mai mulți copii, datorită experiențelor suplimentare anunțate. În al treilea rând, din considerente meteo.

Eveniment deja cu tradiție, aflat la al treilea an, Lavandair Pick U, încearcă să ofere câte ceva pentru toată lumea, de la mic la mare. Pentru cei care doresc doar o doză buna de relaxare, prima zi de eveniment, vinerea, cred, oferă mai multă liniște și intimitate. E lume mai puțină dar și comercianți mai puțini. Sâmbăta și duminica, zilele sunt mai aglomerate, când cei mici, dar și cei mari se pot bucura de o scurtă lecție de echitație sau plimbări cu calul, un concert susținut de un cvartet, ateliere pentru copii și ședințe de meloterapie și alte surprize și mai mulți expozanți la târgul artizanal. Pentru cei care participă prima oară la acest eveniment și s-ar putea îngrijora, la fel ca noi, că în ultima zi ar putea găsi un lan mai puțin fotogenic, trebuie să le spun că nu au motive de teamă. Totul este excelent organizat; există o zonă delimitată strict pentru fotografii și o alta pentru doar pentru recoltat. Participarea este gratuită dar trebuie să vă înscieți pe pagina dedicată evenimentului pentru a primi informații despre adresă și pentru a ajuta gazdele să aibă o evidență care să îi ajute în o configurare cât mai bună a edițiilor viitoare. Pentru a nu rata următoarele ediții, vă recomand fie să le urmăriți pagina de facebook, fie să vă abonați la noutăți pe website-ul lor www.lavandair.ro, de unde puteti comanda, de altfel, și produsele lor cu valoare adăugată. Câmpul de lavandă care, probabil, vă amintește de imaginile specifice Provenței are patru ani de viață și se întinde pe o suprafață de aproximativ 3000 mp, practic suprafața unei grădini de la țară. În anii următori, Andrea și Zsolt speră să își aștepte oaspeții cu o suprafață aproape dublă de lavandă.

Pe lângă produsele cosmetice sau de aroma-terapie manufacturate de ei, puteți găsi și asistență din partea lor pentru înființarea unor plantații similare și butași de lavandă gata aclimatizați. Mă tot întrebam eu de ce lavanda din grădina noastră nu reușește sa treacă peste iarnă! Lavanda pe care am plantat-o în grădină era import Olanda, neaclimatizată. Desigur, poate sa fie și o problemă de soi, dar principala problemă e aclimatizarea. Puteți opta și între diferitele soiuri, de lavandă înaltă sau pitică, mov (mai aproape ca nuanță de albastru) sau violet (mai aproape ca nuanță de roșu). În ceea ce privește durata unei plantații aceasta este în medie de 15 ani. Pentru cei care vreți doar să vă bucurați de ea în grădină, e un companion excelent pentru trandafir și un redutabil dușman al buruienilor.

Am rămas cu amintiri plăcute după cele două ore care ne-au încărcat cu bună dispoziție și energie. Acasă, mama și-a făcut buchețele din plantele recoltate. Mai e nevoie să vă mai spun că am dormit cu toții buștean?! Dar cea mai faină chestie e că Lavandair nu e în Provența. E aici, aproape de noi. În Vest și în Transilvania, de altfel, au apărut mai multe astfel de plantații. Nu pot decât să îi salut pe cei care au avut curajul să riște, optând și pentru alte plantații decât cele convenționale zonei. Andrea și Szolt au transformat fiecare centimetru din grădina bunicilor într-o sursă de venit, implicând în această aventură întreaga familie.

Când am plecat noi, undeva în apropiere de Mailat ploua. Nu ne-a prins nici un strop, doar un cer care își schimba luminozitatea acoperit de nori jucăuși.

lavandair-2
lavandair-1
lavandair-4
lavandair-7
lavandair-6

Alte sfaturi utile – ce să aveți musai la voi:

  • La fața locului există toalete ecologice. Am văzut și sistem de irigație prin picurare, dar nu am văzut o sursă de apă pentru vizitatori. Desigur, apă minerală sau răcoritoare găsiți de cumpărat, dar pentru igiena mâinilor ar fi indicat să aveți la voi fie șervețele umede, fie un dezinfectant pentru mâini fără clătire;
  • Aparat foto;
  • Pălărie de soare.

*Acest articol NU este un articol de publicitate plătit. El reflectă strict opinia personală a autorului.

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content