Gradina de legume. Cum o protejam de daunatori



Home » Din gradina » Gradini si gradinari » Gradina de legume. Cum o protejam de daunatori

Musculitele albe, afidele, acarienii si alti daunatori iti dau batai de cap in gradina? Afla ca nu trebuie sa recurgi neaparat la solutii chimice pentru indepartarea acestor daunatori. Exista mai multe plante care pot descuraja prezenta daunatorilor in gradina ta. In plus exista o serie de insecte benefice pentru gradina pe care nu am vrea sa le indepartam prin tratamente chimice. Deci, cum iti protejezi in mod natural gradina de legume de daunatori?

Inainte de a face planul pentru gradina de legume din acest an, mi-am facut, cu ajutorul growveg.com, cateva teme pe care le impart si cu voi. Sper ca in curand sa termin si planul final, iar daca vremea va tine cu noi poate ne si apucam efectiv de treaba! 😉

Foloseste-te de plantele cu un miros puternic!

Daca noua ne place mirosul busuiocului se pare insa ca multe ganganii il detesta, dar la fel ca si noi, detesta si mirosul de praz, ceapa sau usturoi! 🙂

De exemplu, busuiocul si/sau rozmarinul plantat langa rosii ajuta la prevenirea aparitiei enervantelor musculite albe.

Pentru a proteja stratul de morcovi, apelati la prietenii acestuia, cei din familia Allium. Un rand de praz, ceapa sau usturoi, aflat in apropierea morcovilor alunga afidele si musculitele albe. In plus, nici melcii nu se impaca foarte bine cu aceste plante, asa ca le puteti folosi cu incredere pentru a proteja si straturile de salata. Cu totii iubim capsunii, din pacate insa acestia sunt sensibili la mucegai. Un rand de ceapa langa capsuni previne dezvoltarea mucegaiului si a infectiile fungice.

Florile nu sunt doar pentru decor!

Cine crede ca florile nu au ce cauta printre straturile de legume se insala!

De exemplu, Nasturtium(Nasturel, Creson, Condurul doamnei) e bun prieten cu fasolea si o protejeaza de afide. Calendula(Galbenelele) sunt nepretentioase si se inteleg bine cu rosiile. Chamomilla(Musetelul) pe langa faptul ca arata bine este si foarte sanatos, atat pentru noi cat si pentru cultura noastra de legume, atragand o serie de insecte benefice. Limnanthes(Floarea ochiului de ou) atrage sirfidele(care ataca afidele, gandacii parosi, paduchii si omizile) si albinele care ajuta la polenizare.

Atrage insecte benefice!

Florile viu colorate, plantate in apropierea staturilor de legume, atrag o multime  de insecte benefice, precum albinele, buburuzele, libelulele, mustele pradatoare si altele. Printre cele mai indragite plante de catre insecte se numara si lavanda, coriandrul, floarea-soarelui, echinaceea, carciumaresele, imortelele, dar si patrunjelul, tarhnul sau mararul.

Si plantele se ajuta intre ele!

Plantele inalte si robuste le pot proteja pe cele mai mici de vant, fiind totodata si un bun suport de catarare.

De exemplu, poti planta porumb dulce impreuna cu fasole si dovlecel. Frunzele mari ale dovlecelului vor proteja de soarele direct, radacina porumbului dulce. In plus suprima buruienile si asigura necesarul de umiditate. Tulpina inalta si robusta a porumbului dulce este un bun suport pentru fasole. La randul sau fasolea fixeaza azotul in sol, benefic atat pentru dovlecel cat si pentru porumbul dulce.

Nu uita de rotatia culturilor!

Desi rotatia culturilor se impune mai ales la culturile intensive din camp, nu strica sa aplicam acest principiu si in gradina. Plantele plantate an de an in acealsi loc nu vor fi la fel de viguroase. Intr-un sistem de gradinarit organic, rotatia culturilor aduce mai multe avantaje, printre care, reducerea epuizarii nutrientilor din sol, stoparea raspandirii bolilor transmise de sol, mentinerea structurii solului si reducerea numarului de daunatori.

In concluzie, natura stie foarte bine ce face, noi trebuie sa invatam sa nu-i mai punem piedici! Gradini colorate, parfumate si pline de roade sa aveti! 🙂

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content