Gradina Botanica din Bucuresti, o dezamagire



Home » Din calatorii » Am fost aici » Gradina Botanica din Bucuresti, o dezamagire

Am vizitat Gradina Botanica din Bucuresti pe la jumatatea lui august a anului trecut, intr-o sambata sau duminica.

E drept ca nu e neaparat cea mai buna perioada pentru a vizita o gradina botanica, dar cu siguranta nu e nici cea mai proasta. Daca intrarea e cat de cat ingrijita, pe masura ce inaintezi totul devine din ce in ce mai jalnic. Sa nu mai vorbim de programul Muzeului Botanic si al complexului de sere, care nu mi se pare de fel prietenos pentru turisti. Sambata si duminica, muzeul este deschis intre orele 09:00 si 13:00, iar in timpul saptamanii, de luni pana joi de la 10:00 la 15:00. Serele sunt deschise marti, joi, sambata si duminica de 09:00 la 13:00. Un program cum nu se poate mai prost. Pai eu ma gandesc asa: ca si turist, dimineata dau o tura pe la muzee, si ma gandesc ca fiind vara, si zilele lungi, dupa-masa, ma pot relaxa plimbandu-ma prin gradina botanica. Ok, m-am putut plimba, dar as fi vrut sa pot vizita si serele si muzeul daca tot am ajuns acolo. Biletul de intrare este de 5 lei/persoana, iar pentru sere si muzeu se iau bilete separate. De la caseria de la intrare se mai poate cumpara si un mic pliant, dar nu mai stiu cu cat, oricum ceva pana in 3 lei.

Probabil ne invartim intr-un cerc vicios, gradina nefiind ingrijita nu prea poti cere un bilet mai scump. Si pentru ca biletul de intrare este ieftin probabil mi se va spune ca nici persoane care sa se ingrijeasca mai mult de gradina nu prea sunt. Si totusi! Daca ma gandesc ca in mare parte am “studiat” acolo diverse tipuri de buruieni, si acei 5 lei ajung sa mi se para mult!

In fine, poate prin mai-iunie, gradina arata mai bine si se pot vedea ceva mai multe plante prin sectoarele in care este structurata: sectorul decorativ, flora Asiei, plante rare, plante mediteraneene, flora Dobrogei, gradina italiana, rosariumul, iridariumul, plantele utile si gradina bunicii, colina coniferelor. Si desigur, pentru muzeu si complexul de sere, daca tineti sa le vedeti, atentie la orar!

Ce am vazut eu? Dupa ce am trecut de o prima parte a sectorului de plante decorative de la intrare, care era cat de cat ingrijit si pe unde mai puteai sa vezi si placute cu denumerile plantelor, restul a fost o mare dezamagire. Un rosarium, mai mult uscat decat viu, unde cu greu mai identifici grupele de trandafiri. Scrie in pliant ca aici, poti admira(!) principalele grupe de trandafiri, soiuri vechi si moderne precum si soiuri cu importanta alimentara. In gradina italiana, gazonul, desi era destul de parlit de soare, era totusi tuns. In sectorul de plante utile, tot ce ai putut “admira” au fost niste buxusi, care ar fi necesitat o tundere, cateva plante uscate si cateva placute cu scrisul sters de pe care cu greu mai puteai citi, ce anume se “odihnea” acolo. In “gradina bunicii”, cu siguranta bunica era in deplasare. Si sa nu ma intelegeti gresit! Mie chiar imi plac gradinile cu un aspect rustic si putin salbatic. Nu imi place ordinea dusa la extrem. Dar e o diferenta intre neglijenta si un aspect rustic/salbatic voit. Colina coniferelor se pare ca este foarte cautata pentru umbra pe care o ofera, e plin de servetele folosite, asa ca trebuie sa fii destul de atent pe unde calci. In sere, dupa cum am spus, nu am reusit sa intru, doar sa arunc cateva priviri prin geam. Aici situatia se prezenta ceva mai bine, sau cel putin asa mi-a lasat impresia. In principiu, complexul de sere, gazduieste colectii de plante, grupate in 8 compartimente: Palmariul, compartimentul orhideelor, compartimentul ferigilor exotice, compartimentul plante subtropicale si mediteraneene, compartimentul plante acvatice si palustre tropicale, compartimentul plantelor suculente, compartimentul cactusilor si compartimentul bromeliilor.

Ce mi s-ar parea util acolo? Un mic magazin cu materiale despre gradinarit(carti, brosuri, albume), seminte, bulbi si plante. Da, stiu ca se gasesc si altundeva, dar eu am o mare placere in a-mi cumpara cate ceva dintr-un loc pe care l-am vizitat! Daca mi-am adus bulbi de lalele din Marea Britanie, de la magazinele de suveniruri ale diferitelor castele si conace pe care le-am vizitat, de ce nu as putea sa imi iau un bulb si de la Gradina Botanica din Bucuresti?!

Unde m-am simtit cel mai bine? La micul iaz cu broscute testoase! 🙂

Daca as mai reveni? Probabil, pana la urma e un loc destul de bun pentru o plimbare!

gradina botanica bucuresti
Tot prin gradina bunicii
gradina botanica bucuresti
Sectorul decorativ
gradina botanica bucuresti
Intarea in Gradina Botanica “Dimitrie Brandza”
gradina botanica bucuresti
Tot prin sectorul decorativ
gradina botanica bucuresti
Unul dintre sectoarele apropiate de intrare
gradina botanica bucuresti
Dezamagirea oboseste
gradina botanica bucuresti
Un colt mai salbatic
gradina botanica bucuresti
Niste uscaciuni
gradina botanica bucuresti
Gradina italiana
gradina botanica bucuresti
Gradina italiana
gradina botanica bucuresti
Nici ratustelor nu le place apa asta!
gradina botanica bucuresti
Pentru cine vrea sa hraneasca ratuste
gradina botanica bucuresti
Parte din rosarium
gradina botanica bucuresti
Pe aici sunt cateva testoase 🙂 Pe bune!
gradina botanica bucuresti
Prin gradina bunicii
gradina botanica bucuresti
Prin gradina bunicii

 

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content