E 1 octombrie!



Home » Din gradina » E 1 octombrie!

Scurta agenda pentru lucrarile din gradina in luna octombrie: E vremea sa ne bucuram de aster si crizanteme! 🙂

Si in timp ce ne bucuram ne mai putem ocupa si de:

1. Plantarea trandafirilor – din propriile experiente am vazut ca cel mai bine s-au prins si dezvoltat trandafirii plantati toamna. Octombrie se zice ca ar fi cea mai propice luna pentru plantat trandafiri. Personal am cumparat butasi de trandafir din magazine gen Bricostore sau Obi si toti cei pe care i-am plantat toamna s-au prins fara probleme. Atentie insa, stratul de ceara de deasupra nu trebuie indepartat. Groapa trebuie sa fie suficient de adanca iar inainte de plantare eu pun putin nisip si apa. Radacinile, impreuna cu pamantul si rumegusul cu care au fost impachetate le scufund intr-o galeata cu apa inainte de plantare. In cazul temperaturilor scazute am protejat butasii cu pet-uri.

2. Pregatirea trandafirilor pentru iarna – tot in octombrie sau uneori inceputul lui noiembrie ma ocup de curatatul trandafirilor, adica taierea si indepartarea firelor sau a puietilor nedoriti. Dupa curatare urmeaza ingroparea.

3. Scoaterea bulbilor de dalii si gladiole – tot in octombrie este momentul sa scoatem si bulbii de dalii si gladiole sau alte plante cu bulbi care nu rezista la inghet(canna, begonii, frezii). Personal am scos o parte inca din septembrie pentru ca doream o reamanjare. Tulpina se taie cam la 10 cm de pamant. Cei foarte laboriosi pot sa si eticheteze bulbul – nume, culoare, inaltime. Bulbul se scoate apoi din pamant cu grija si se scutura de pamant. Unele carti de specialitate recomanda uscarea bulbului suspendat cu tulpina in jos, timp de mai multe saptamani, la loc uscat si racoros. Dupa uscare se depoziteaza la aproximativ 5 grade C in locuri intunecoase si reci. Eu persoanal, dupa ce i-a scos i-am lasat cateva zile la zvantat intr-un loc mai ferit, apoi i-am invelit in ziar si i-am depozitat in cea mai racoroasa camera din casa. Puii ii desprind inainte de plantare(nu stiu sigur daca e bine sau rau). Deasemenea unii specialisti recomanda tratarea bulblor cu insecticide imediat dupa ce au fost scosi din pamant. Nu am incercat pentru ca nu prea am incredere in recomandarile vanzatorilor.

4. Plantele agatatoare – daca ne dorim un zid al casei sau un gard plin de verdeata atunci acum este momentul potrivit sa le plantam pentru ca ele sa poata inflori in primavara. Atentie insa la alegerea locului pentru ca:

  • odata inmultite este greu sa scapam de ele
  • radacinile lor patrund pana si in cele mai mici fisuri ale peretelui, largindu-le cu timpul
  • peretele se poate umezi, motiv pentru care este recomdat ca inainte de plantare sa-l izolam

Deasemenea mai trebuie avute in vedere si preferintele plantelor:

  • clematisul prefera racoare la radacina iar pentru partea superioara expunere la soare
  • iedera nu iubeste expunerea sudica
  • trandafirului nu-i place un perete care acumuleaza caldura
  • glicina iubeste sa fie in plin soare

Eu imi doresc mult o glicina, dar inca ii caut locul potrivit.

5. Vita de vie – noi culegem stugurii pentru vin dupa 10 octombrie. Via e veche, are peste 30 de ani, dar din aproximativ 350mp scoatem uneori si peste 500L de vin.

6. Plantarea bulbilor pentru primavara – desi se recomanda ca acestia sa fie plantati in septembrie, mi-au mai ramas cateva zone. Anul trecut am fost si mai intarziati asa ca i-am plantat prin noiembrie. Au iesit toti doar ca ceva mai tarziu.




error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content