Cum sa ai grija de muscatele curgatoare



Home » Din gradina » Fise plante » Plante perene » Cum sa ai grija de muscatele curgatoare
muscate curgatoare

Mi s-au cerut mai multe detalii despre ingrijirea muscatelor curgatoare. Deoarece am mai scris despre muscate si pentru ca nu exista mari diferente de crestere sau ingrijire intre muscatele zonale (Pelargonium x hortorum), regale (Pelargonium x domesticum) si cele curgatoare (Pelargonium peltatum) am sa incerc sa raspund doar la cateva intrebari, care se tot repeta pe forumurile de specialitate.

Muscatele curgatoare se pot pastra mai multi ani?

Da. Personal nu am reusit am reusit!(e drept ca nici nu am incercat, am preferat sa achizitionez in fiecare an muscate curgatoare “proaspete”), dar literatura de specialitate ne asigura ca se pot pastra cu succes mai multi ani, la fel ca si celelalte “surate”. Am muscate regale si zonale care deja au o varsta venerabila, unele au vreo 8 ani.

Sunt muscatele curgatoare mai sensibile?

Muscatele, in general, nu sunt sensibile sau pretentioase. Totusi, muscatele curgatoare sunt ceva mai sensibile la frig(in special in perioada de repaus).

Cum inmultesc muscatele curgatoare?

Prin prelevare de butasi de tulpina sau prin seminte.

Cand si cum se preleveaza butasii?

Cea mai buna perioada pentru prelevatul butasilor este  primavara sau la inceputul verii. Cu un cutit ascutit se taie un lastar sanatos de la planta mama, de preferinta fara muguri florali. Atentie ca butasul pe care il selectati sa aiba cel putin 3 sau 4 perechi de noduri(locul de imbinare al frunzelor cu tulpina) intre varf si baza. Taierea se efectueaza chiar inaintea unui nod, iar frunzele din partea inferioara se inlatura. Butasii se planteaza in recipiente sterilizate(rasadnite, ghivece curate) intr-un amestec de pamant de flori(sau turba) si nisip umed. Pentru rezultate mai bune e bine sa acoperiti recipientul cu un capac transparent. Recipientul se pastreaza intr-un loc cald(aprox 20ºC) si luminos, dar la adapost de soare direct. Daca puneti mai multi butasi intr-un recipient, aveti grija ca frunzele acestora sa nu se atinga. In momentul in care apare primul mugure, butasii pot fi plantati individual. Acest procedeu se poate aplica pentru inmultirea majoritatii plantelor de interior.

Recipientele potrivite si transplantarea

De retinut ca in cazul muscatelor se recomanda ghivecele mai mici. Transplantarea in cazul muscatelor mature se realizeaza primavara, in cazul in care observati ca radacinile apar prin orificiile de la baza ghiveciului.

Cum fertilizez muscatele curgatoare?

Muscatele se fertilizeaza doar dupa aparitia primilor boboci, din 2 in 2 saptamani, pana toamna. Se folosesc fertilizanti bogati in potasiu. Fertilizantii bogati in azot impiedica inflorirea si produc indesirea frunzelor.

Ce sa fac pentru a avea mai multe flori?

Trebuie spus de la inceput ca spre desosebire de muscatele zonale sau regale, muscatele curgatoare nu sunt la fel de bogate in flori. Totusi, pentru a avea o planta cat mai aratoasa, tulpinile se scurteaza primavara devreme, cam la 3 noduri pentru a favoriza dezvoltarea plantei. Apoi, vara, pe masura ce florile se usuca trebuie indepartate, pentru a face loc altora(nu cum vedeti in imagine 🙂 ).

Conditii de intretinere, udare si pastrare

Muscatelor le place lumina puternica. Rezista si la umbra sau semi-umbra insa veti avea mai putine flori. Atentie si la soarele direct care le poate arde! Se uda pentru a umezi bine substratul dar trebuie evitata baltirea. Faceti proba cu degetul si verificati daca substratul este uscat pe vreo 2.5 cm adancime inainte de o noua udare. Nu udati niciodata in plina zi, pentru a evita oparirea. In cazul in care pe frunze apar pete maronii inseamna ca au fost udate in exces.

Peste iarna, se pastreaza cel mai bine in incaperi mai racoroase(minim 7°C) si se uda foarte rar. Nu va fie mila! Cam de la sfarsitul lui februarie, puteti incepe sa le udati de vreo 2 ori pe saptamana pentru a stimula intrarea in vegetatie. Eu le tineam intr-o camera neincalzita si putin luminata(dar nu lipsite total de lumina!). Anul acesta e prima oara cand le-am tinut in pivnita, dar din cate am citit se pare ca nu am fost foarte inspirata. Am fost cat se poate de inspirata! Lipsa totala de lumina le afecteaza. Voi vedea in scurt timp! Le-am tinut in pivnita, cam de prin octombrie, nu le-am taiat, nu le-am facut absolut nimic. Prin martie le-am scos, am indepartat frunzele uscate, le-am tuns putin unde a fost cazul, le-am udat, le-am dat fertilizant si totul a fost in regula. Anul acesta voi proceda la fel.

error: Copierea sau utilizarea conținutului de pe acest site, fără acordul scris al autoarei sunt strict interzise în conformitate cu Legea Drepturilor de Autor.
Skip to content